An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin veritabile coşmaruri pentru oameni, dar mai ales pentru animale. Zgomotele puternice şi luminile provoacă un stres teribil pentru acestea, fie că sunt animale de companie - câini sau pisici, păsări, sau animale sălbatice.
Potrivit medicilor veterinari din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, efectele zgomotelor puternice asupra animalelor sunt:
1. Efecte fizice:
- leziuni ale urechilor (tinitus - țiuit în ureche până la pierderea definitivă a auzului (proces ireversibil)
- accelerare ritm cardiac (tahicardie) și creștere tensiune arterială (hipertensiune)
- salivație, vocalizări intense, tulburări gastrointestinale
- blocaj (lipsa reacție), tremurături, dromomanie, paralizie
- mutilări și accidente mortale în cazul utilizării neglijente
2. Efecte toxice:
- inhalarea substanțelor chimice toxice, rezultate în urma exploziei petardelor, pot agrava afecțiuni preexistente, dar și provoca altele (astm)
- ingerarea acestor reziduuri de către animale poate provoca arsuri
3. Teamă și stres:
- Expunerea repetată la zgomote puternice, imprevizibile poate dezvolta fobii de zgomot ale animalelor, crescând intensitatea reacțiilor de panică la zgomote puternice viitoare; anxietate, creșterea agresivității.
Recomandări pentru proprietarii de animale:
1. Crearea unui mediu sigur și confortabil în care animalele se pot refugia, împreună cu obiecte familiare cum ar fi pătuțul lor, jucării și o păturică impregnată cu mirosul proprietarului
2. Asigurați-vă cã animăluțele dumneavoastră de companie se află în interior în timpul desfășurării acestor activități. Ușile și ferestrele trebuie să fie închise, prevenindu-se astfel încercările de a fugi
3. Distragerea atenției de la zgomotele din afară prin jocuri, jucării, dar și primirea de recompense
4. Aplicarea de tehnici de calmare a animalelor ca plimbări lungi înainte de începerea artificiilor, etc.
5. Prezența proprietarului poate reprezenta un real ajutor în liniștirea animalului prin mângâieri și jocuri
6. Asigurați-vă că animalele dumneavoastră sunt identificate prin microcipare
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu