Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 23 decembrie 2024

ÎNŞELĂCIUNILE PRIN METODA TRADING SCAM, ÎN CONTEXTUL SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ



Poliţia Română prin Direcţia de Investigaţii Criminale desfăşoară activităţi de informare cu privire la noile tendinţe şi moduri de operare, precum şi acordarea de sfaturi şi îndrumări, care să conducă la conştientizarea şi diminuarea riscurilor la care sunt expuse persoanele, victime ale infracţiunilor informatice.

În perioada sărbătorilor de iarnă, infractorii devin tot mai activi, exploatând vulnerabilitatea cetăţenilor dornici de câştiguri rapide şi fără riscuri.

Schemele de înşelăciune devin tot mai sofisticate şi includ promisiuni de investiţii sigure şi profitabile în acţiuni ale unor companii renumite, ori în criptomonede sau prin intermediul cupoanelor oferite în perioada anilor privatizării (1990-2000).

Mai mult, victimele acestor tipuri de infracţiuni pot fi transformate fără să ştie în cărăuşi de bani, contribuind în mod indirect la spălarea banilor sau pierderea urmei banilor proveniţi din activităţi ilegale ori infracţiuni.

După o presupusă primă investiţie, victima poate fi inclusă într-o schemă mai amplă prin care autorii intră în posesia produsului infracţional (sumele de bani), chiar cu ajutorul victimelor:

Aceste tipuri de infracţiuni funcţionează astfel:

1. Atragerea victimelor prin false oportunităţi de investiţii

Autorii utilizează canale precum reclame pe internet şi social media, care promovează platforme de investiţii promiţând randamente mari şi rapide, apeluri telefonice nesolicitate prin care autorii se prezintă drept brokeri sau consultanţi financiari şi care oferă "sfaturi exclusiviste", precum şi mesaje sau e-mailuri personalizate care conţin linkuri către site-uri false şi care imită platforme legitime investiţionale sau de tranzacţionare la bursa de valori ori pe alte pieţe financiare.

Victimei i se transmite faptul că poate investi sume mici în companii sigure sau în criptomonede şi îi sunt garantate randamente mari.

De cele mai multe ori, pentru a câştiga încrederea, infractorii furnizează documente sau grafice false care arată profituri inexistente.

2. Manipularea victimelor şi crearea unui sentiment de urgenţă

După ce victima îşi exprimă interesul, autorii aplică diverse tehnici de manipulare precum presiuni psihologice ("Aceasta este o ofertă limitată. Dacă nu investeşti acum, vei rata şansa vieţii tale."), demonstraţii false de succes ("Clienţii noştri au obţinut deja profituri uriaşe!") şi aparent profesionalism (sunt utilizaţi termeni financiari şi platforme online care par autentice pentru a părea de încredere).

Infractorii conving persoanele vătămate să instaleze pe dispozitivele lor fixe sau mobile aplicaţii de control la distanţă.

Prin intermediul acestor aplicaţii, infractorii ghidează victimele să creeze conturi pe diverse platforme.

Ulterior, fondurile victimei, fie ele în monedă FIAT (de exemplu: lei, euro, dolari) sau criptomonede, sunt transferate fără acordul victimei în conturile altor persoane (cărăuşi de bani).

În cele din urmă, cărăuşii de bani transferă, prin intermediul unui ATM de criptomonede, sumele de bani în criptomonede într-un portofel electronic al autorilor.

Autorii folosesc fără drept datele de autentificare obţinute prin accesul la terminalele controlate de la distanţă.

3. Transformarea victimelor în "cărăuşi de bani"

A. Infractorii pretind victimei că virează profituri generate din investiţii. De fapt, sumele de bani provin din conturile altor victime ale unor fraude similare.

B. Victimei i se solicită să retragă sumele primite şi să le transfere mai departe prin ATM-uri de criptomonede către o adresă electronică controlată de autori.

C. Victimei i se oferă posibilitatea de a păstra o parte din suma totală ca "recompensă" pentru colaborare.

D. Sumele de bani sunt transferate în Blockchain într-un portofel electronic controlat de către autori, iar prejudiciul devine foarte greu de recuperat.

Această practică face ca victima să devină, fără să ştie, complice la infracţiunile săvârşite de autor, riscând consecinţe juridice, inclusiv de natură penală.

Un astfel de mod de operare este foarte uşor de recunoscut, fapt pentru care aducem la cunoştinţa cetăţenilor modalităţile prin care aceştia pot realiza că este vorba de o înşelăciune:

1. Atenţie la ofertele de câştiguri rapide!

Orice promisiune de randamente mari şi fără riscuri este un semnal de alarmă.

Investiţiile reale implică riscuri, iar câştigurile rapide sunt rareori reale, în cele mai multe cazuri acestea întâmplându-se din noroc, nu din cunoştinţele financiare ale vreunui presupus consultant financiar.

Orice promisiune care pare prea avantajoasă să fie adevărată trebuie să fie privită cu scepticism.

2. Atenţie la lipsa documentaţiei oficiale!

Autorii evită să furnizeze documente autentice sau contracte clare şi transmit victimelor documente falsificate cu privire la persoana lor ori a societăţii pe care o reprezintă, ori utilizează date de identitate ale altor victime.

3. Atenţie la transferuri neobişnuite!

Dacă sunt primiţi bani în cont fără o justificare clară, este posibil să fiţi implicat într-o schemă a cărăuşilor de bani.

4. Atenţie la cererile de retragere şi transfer!

Dacă vi se cere să retrageţi bani şi să-i transferaţi prin alte metode decât cele clasice, cum ar fi ATM-uri de Bitcoin, refuzaţi şi anunţaţi autorităţile.

Măsuri de prevenţie pentru cetăţeni

1. Verificaţi orice ofertă de investiţie, cercetaţi compania sau platforma respectivă, dacă este autorizată de către instituţiile abilitate sau alte autorităţi financiare din străinătate!

Nu vă bazaţi pe recenzii sau site-uri necunoscute, întrucât autorii pot crea site-uri false sau recenzii neadevărate!

2. Nu oferiţi date personale şi nu furnizaţi detalii financiare şi parole prin telefon sau e-mail!

3. Folosiţi mijloace sigure pentru tranzacţii, asiguraţi-vă că utilizaţi platforme securizate şi activaţi autentificarea în doi paşi pentru conturile online!

4. Dacă primiţi bani din surse necunoscute, contactaţi imediat banca şi poliţia! Nu retrageţi sumele şi nu le transferaţi mai departe!

5. Educaţi-vă financiar! Înainte de a investi, informaţi-vă despre riscurile asociate! Consultaţi specialişti independenţi sau instituţii de încredere!

Sărbătorile au reprezentat întotdeauna o perioadă favorabilă pentru infractori, care profită de buna-credinţă a oamenilor, pentru a comite diverse fapte de natură penală.

De aceea, este necesar să fim conştienţi şi să ne protejăm atât pe noi înşine, cât şi pe cei dragi, adoptând măsuri de precauţie şi informându-ne în mod constant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu