Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 31 decembrie 2024

Pompierii militari cărășeni, la datorie în minivacanța de Revelion

 
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a minivacanței de Revelion, aproximativ 100 de pompieri militari cărășeni vor fi zilnic la datorie, pregătiți să asigure intervenţia pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă şi protecţia comunităților.
Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, pompierii desfășoară acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult, târguri tematice și alte locații aglomerate, în vederea verificării respectării prevederilor legale. De la mijlocul lunii decembrie, au fost efectuate un număr de 43 de controale, în urma cărora au fost identificate 131 de deficiențe, fiind aplicate 71 de avertismente și 39 de amenzi, în valoare totală de 81 000 lei. Principalele nereguli constatate au fost: funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, exploatarea instalației electrice cu deficiențe și improvizații, lipsa unor accesorii din compunerea unor hidranți interiori, neverificarea mijloacelor de primă intervenție la termenul scadent (stingătoare), depozitarea unor obiecte în spațiile centralelor termice, care nu au legătură cu exploatarea acestora. Aceste acțiuni vor continua și în zilele următoare, fiind vizate spațiile de cazare și unităţile unde se organizează petreceri de Revelion, ținând cont de faptul că acestea vor găzdui un număr mare de persoane.
Pentru ca trecerea în noul an să fie un prilej de bucurie, iar petrecerea acestor momente să nu fie umbrită de producerea unor evenimente nedorite, reamintim cetățenilor să nu utilizeze artificiile, petardele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în strictă conformitate cu legislația în vigoare, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, clădiri, arbori și autovehicule. De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze asemenea mijloace pirotehnice.
Totodată, atragem atenția organizatorilor de evenimente cu aflux de persoane asupra principalelor aspecte pe care aceștia trebuie să le aibă în vedere, respectiv:
 asigurarea măsurilor privind evacuarea utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență;
 respectarea capacității maxime de utilizatori ai spațiului în care se desfășoară evenimentul;
 asigurarea funcționării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor din dotarea spațiului respectiv;
 instruirea personalului cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor și care asigură intervenția la locul de muncă.

Pompierii militari vă doresc să petreceți aceste zile în siguranță, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu