Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 2 decembrie 2024

Campania "lubirea nu înseamnă frică" pentru sprijinirea femeilor şi fetelor aflate în situaţii de vulnerabilitate

Începând din data de 2 decembrie 2024, Asociaţia ANAIS lansează campania pentru strângerea de fonduri "Iubirea nu înseamnă frică", un demers de conştientizare şi solidaritate menit să ofere sprijin femeilor şi fetelor aflate în situaţii de vulnerabilitate. Printr-un simplu SMS la 8835 cu textul "ANAIS", oricine poate sprijini femeile şi fetele aflate în situaţii de vulnerabilitate. Campania pune accent pe frică, o emoţie universală şi profundă, care poate semnala prezenţa unui abuz.

Prin acest proiect, Asociaţia ANAIS doreşte să transforme frica în curaj, oferind sprijin celor care au nevoie de ajutor pentru a ieşi din relaţii abuzive.

Frica este adesea primul semnal că o relaţie a depăşit graniţele normalităţii. Fie că este vorba de frica de a te întoarce acasă, de un zgomot puternic sau de reacţiile partenerului, această emoţie defineşte limitele vulnerabilităţii şi necesitatea intervenţiei.

Campania "Iubirea nu înseamnă frică" este un apel la solidaritate, la recunoaşterea semnalelor de abuz şi la susţinerea celor care trec prin astfel de situaţii.

Fondurile strânse în cadrul campaniei vor susţine activitatea Centrului de Consiliere pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Domestice al Asociaţiei ANAIS, care, din 2012, oferă sprijin esenţial femeilor şi fetelor din România. Centrul le oferă acestora acces în mod gratuit la servicii de asistenţă psihologică, juridică şi socială, ajutându-le să depăşească situaţiile dificile în care se află şi să îşi construiască o viaţă fără violenţă.

Donaţiile recurente prin SMS la 8835, cu textul "ANAIS", sunt un mod simplu de a face parte din schimbare şi de a transforma frica în curaj pentru femeile şi fetele care au nevoie de sprijin.

Violenţa împotriva femeilor rămâne o problemă majoră în România, reflectată de statistici alarmante. În 2022, peste 26.000 de cazuri de violenţă domestică au fost raportate, iar o treime dintre ordinele de protecţie emise au fost încălcate. Mai mult, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener, iar în ultimii nouă ani, peste 445 de femei şi fete au fost ucise de un membru al familiei. Aceste cifre evidenţiază atât amploarea fenomenului, cât şi necesitatea unor intervenţii urgente.

În acelaşi timp, violenţa economică este una dintre formele subtile, dar devastatoare, ale abuzului, afectând profund viaţa victimelor. Conform unui studiu realizat de Asociaţia ANAIS, 60,4% dintre femeile afectate de acest tip de abuz au fost private de accesul la veniturile proprii, iar 68,8% au declarat că dependenţa economică le-a împiedicat să părăsească relaţia abuzivă. Impactul asupra sănătăţii mintale este la fel de grav: 74% dintre victimele violenţei economice au raportat un stres ridicat, iar 67,7% au resimţit o scădere semnificativă a stimei de sine.

Aceste date evidenţiază nevoia urgentă de susţinere din partea societăţii şi a comunităţii pentru iniţiative care să protejeze femeile aflate în situaţii de vulnerabilitate şi să asigure respectarea drepturilor lor fundamentale. Numai printr-un efort colectiv putem crea mecanisme eficiente de sprijin şi prevenire. Combaterea violenţei împotriva femeilor este o responsabilitate colectivă, iar implicarea fiecăruia dintre noi poate face diferenţa.

Campania "lubirea nu înseamnă frică" transmite un mesaj de speranţă şi putere, reflectând esenţa misiunii Asociaţiei ANAIS: transformarea vulnerabilităţii în forţă şi construirea unui viitor în care femeile şi fetele să trăiască fără frică, într-un mediu bazat pe respect şi siguranţă. Din 2011, Asociaţia ANAIS luptă pentru a oferi sprijin victimelor violenţei domestice şi pentru a promova conştientizarea importanţei egalităţii de gen şi a protecţiei drepturilor fundamentale.

Împreună, putem construi o societate mai sigură pentru femei şi fete. Impreună, putem construi o comunitate mai sigură pentru toţi.

Despre Asociaţia ANAIS

Asociaţia ANAIS a fost fondată la sfârşitul anului 2011 cu scopul de a promova, respecta şi apăra drepturile femeilor şi fetelor. Ne dorim să acţionăm pentru schimbarea politicilor şi a legislaţiei în beneficiul femeilor. Ne concentrăm pe sprijinirea victimelor violenţei domestice prin dezvoltarea de servicii şi implicarea în politicile publice din acest domeniu. Misiunea organizaţiei este de a crea o lume în care femeile şi fetele să trăiască fără frică, într-un mediu în care beneficiază de drepturi egale, de respect şi siguranţă.

Pentru mai multe informaţii despre activitatea Asociaţiei ANAIS şi campania "Iubirea nu înseamnă frică", vă invităm să vizitaţi asociatia-anais.ro sau să urmăriţi paginile noastre de social media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu