Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 decembrie 2024

Campanii la nivel național la entitățile care selectează și plasează forță de muncă în afara țării


Dat fiind faptul că migrația forței de muncă reprezintă un fenomen încă prezent în societatea românească, în acest sens cetățenii români contactând societățile de intermediere sau persoanele fizice în scopul de a ocupa un loc de muncă în străinătate, Inspecția Muncii a inclus în Programul cadru de acțiuni pentru anul 2024 organizarea și desfășurare unei Campanii la nivel național la entitățile care selectează și plasează forță de muncă în afara țării.
Astfel, în perioada 27-29.11.2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfăşurat activităţi de control în contextul Campaniei Naţionale pentru verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condiţiile de funcţionare şi procedura de înregistrare a agenților de plasare a forței de muncă în străinătate, conform Legii nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate (republicată, cu modificările și completările ulterioare).
Obiectivele urmărite au fost:
- identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare și a procedurii de înregistrare de către persoanele juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasarea a forței de muncă în străinătate;
- identificarea cazurilor de plasare forță de muncă efectuată fără a se respecta condiția legală de a se fi constituit ca agent de plasare forță de muncă în străinătate (cod CAEN 7810) și de a se înregistra la inspectoratul teritorial de muncă;
- conștientizarea agenților de plasare a forței de muncă în străinătate față de obligativitatea respectării prevederilor legale în domeniu;
- diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către agenții de plasare a forței de muncă a normelor legale din domeniu.
În cele trei zile alocate acestor acțiuni, inspectorii de muncă au efectuat 11 controale care au inclus, pe lângă cele 4 firme înregistrate ca agenți de plasare forță de muncă în străinătate și care sunt evidențiate în Lista agenților de plasare a forței de muncă în străinătate pe pagina de web itmcaras.ro, și alți angajatori care au avut anterior perioadei de referință codul CAEN 7810.
Pentru cele 5 deficiențe identificate care nu au legătură cu îndeplinirea obligațiilor legale în conformitate cu Legea nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, inspectorii de muncă au dispus măsuri ferme cu termene precise de intrare în legalitate, iar angajatorii în cauză au fost sancționați cu avertisment verbal.
Reamintim cetățenilor români angajați în străinătate că pot sesiza misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României cu privire la încălcarea legislației aplicabile în materie de dreptul muncii și a clauzelor contractului individual de muncă sau a documentului echivalent acestuia, sesizările fiind direcționate către autoritățile competente ale statului pe teritoriul căruia își desfășoară activitatea angajatorul.
În ceea ce privește medierea, menționăm faptul că activitatea de mediere trebuie efectuată în mod gratuit, fără percepere de comisioane, tarife sau taxe.
Pentru informare corectă și completă, invităm lucrătorii interesați să acceseze pagina de web a instituției (itmcaras.ro), secțiunea Activitatea ITM/Relații de muncă(RM)/munca în străinătate sau să fie consultat link-ul: https://itmcaras.ro/ro/activitatea-itm/relatii-de-munca/munca-in-strainatate/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu