Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 decembrie 2024

Revoluția digitală în asistența medicală, dezbătută la Universitatea Politehnica Timișoara în cadrul EFMI STC 2024


Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 27-29 noiembrie 2024, Conferința Federației Europene pentru Informatică Medicală, EFMI STC 2024, eveniment organizat de Societatea Română de Informatică Medicală. Prezidată de prof.univ.dr.ing. Lăcrămioara Stoicu-Tivadar, de la Universitatea Politehnica Timișoara, și prof.univ.dr. Arriel Benis, de la Holon Institute of Technology din Israel, conferința internațională EFMI STC 2024 a avut ca temă principală „Colaborarea între discipline pentru sănătatea oamenilor, animalelor și ecosistemelor”. Evenimentul a reunit invitați din 27 de țări, care au transmis peste 100 de lucrări, 52 dintre acestea fiind prezentate în cadrul conferinței.

Invitații speciali ai conferinței au fost Lars Lindsköld, președintele Federației Europene pentru Informatică Medicală, Thomas Deserno, care a susținut prezentarea cu tema „Artificial Intelligence for One Digital Health”, și Kaija Saranto, care a susținut prezentarea cu tema „Collaboration across disciplines in healthcare informatics education”, dar și Alina Lupu, responsabilă cu domeniul informaticii medicale în cadrul Comisiei Europene, care a participat la masa rotundă cu tema „Digital innovation for healthy longevity”.
Conferința EFMI STC 2024 a reprezentat o oportunitate pentru schimbul de cunoștințe și un apel la acțiune, care să conducă la o lume mai sănătoasă. Subiectele conferinței au inclus:
• One Health - ecosisteme pentru integrarea datelor;
• Comunicare digitală interprofesională și colaborare în domeniul sănătății;
• Educația în domeniul sănătății – noi paradigme și instrumente;
• Implementarea practică a AI;
• Integrarea tehnologiilor în relaţia medic-pacient;
• Sisteme informaționale de sănătate pentru oameni și animale;
• Date și standarde în sănătate și îngrijire;
• Aspecte umane în sănătatea digitală;
• Criza climatică/mediu și informatica medicală;
• Analiza datelor;
• Informatica medicală;
• Informatica în sănătatea publică.
Conceptul de One Health subliniază interconexiuni complexe între sănătatea umană, animală și a mediului, iar integrarea datelor și a tehnologiei în domeniul One Digital Health este esențială pentru construirea unor ecosisteme de sănătate robuste, care vor sprijini comunitățile pentru a face față provocărilor complexe și a îmbunătăți sănătatea publică.
Comunicarea este piatra de temelie a asistenței medicale eficiente, iar era digitală a introdus noi paradigme pentru colaborarea interprofesională. Instrumentele digitale nu reprezintă doar redefinirea modului în care furnizorii de servicii medicale, cadrele universitare, industriile, instituțiile de îngrijire și pacienții interacționează, ele revoluționează aceste interacțiuni, îmbunătățesc fluxurile de lucru, promovează munca în echipă și conduc la rezultate mai bune în materie de sănătate.
Revoluția digitală în asistența medicală nu este doar o tendință, este un instrument puternic care ne poate da puterea să modelăm a viitor mai sănătos. Aceasta înseamnă că paradigmele educaționale care modelează întreaga asistență medicală trebuie să se adapteze. Într-un domeniu în continuă evoluție, învățarea continuă este esențială pentru a oferi profesioniștilor actuali și viitori abilitățile de care vor avea nevoie în acest mediu complex și dinamic.
Prin îmbunătățirea continuă a alfabetizării digitale a actorilor din sistemul de sănătate și adaptarea cadrelor educaționale, experiențele de învățare pot fi îmbunătățite și gândirea proactivă dezvoltată, pregătind următoarea generație de practicieni și cercetători pentru a face față provocărilor de mâine.


Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu