Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 6 martie 2018

COMUNICAT DR PRESĂ - Uniunea Salvați România


Parlamentul României
Senat
Grupul Parlamentar Uniunea Salvați România
Întrebare
Adresată: Ministerului Mediului, d-nei ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu,

De către: Mihai Goţiu, senator USR de Cluj

Obiectul întrebării:  S-a dat liber la tăiat păduri virgine în Parcul Național Domogled – Valea Cernei?

Stimată d-nă ministru,


Conform informațiilor publicate pe site-ul Romsilva, în Parcul Național Domogled – Valea Cernei au fost scoase la licitație două parchete, aflate în apropierea cătunului Prisăcina din Munții Cernei, pădurea fiind administrată de către Direcția Silvică Caraș-Severin, Ocolul Silvic Băile Herculane (detalii la link-urile de la finalul acestei întrebări).

Potrivit informațiilor făcute publice de către asociațiile Altitudine și Agent Green, cele două parchete avizate pentru exploatare forestieră fac parte dintr-un poligon Pin-Matra, identificat în 2005 în studiul de fundamentare "Inventarierea și strategia gestionării durabile și protejării pădurilor virgine din România - proiectul Pin-Matra/2001/018", elaborat de Societatea Regală Olandeză de Conservare a Naturii în cooperare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.

Aceleași surse mai arată că în acest poligon nu s-au efectuat exploatări forestiere de la realizarea studiului Pin-Matra şi niciodată nu s-au efectuat exploatări comerciale acolo, deci pădurea respectivă nu și-a pierdut caracteristicile din 2005.

De asemenea, ONG-urile semnalează faptul că, în pădure, fagii au fost deja marcați, chiar dacă parchetele nu au fost încă autorizate spre exploatare.

Ținând cont de cele arătate mai sus, vă solicit să verificați situația și să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1.       Există aviz din partea administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei pentru cele două parchete în discuție?

2.       Există aviz din partea Gărzii Forestiere Timișoara pentru aceste parchete, care să confirme că aceste păduri nu îndeplinesc criteriile din OM 3397/2012, conform OM 2525/2016?

3.       În caz că există acest aviz, vă rog să precizați dacă a existat vreun studiu detaliat în teren și în amenajamentul silvic care să confirme că aceste păduri nu corespund criteriilor de păduri cvasivirgine/virgine și ce criterii nu indeplinesc. De asemenea, vă solicit să îmi precizați ce exploatări forestiere au fost efectuate anterior în cele 2 unități amenajistice.

4.       Care este destinația lemnelor din cele două parchete - dacă ele sunt pentru locuitorii cătunelor Dobraia, Prisăcina, Ineleț sau Cracu Mare sau au altă destinație decât comunitățile din parc?

Aștept răspunsurile la întrebările de mai sus în scris.

***

Conform site-ului Romsilva, sunt vizate următoarele unități amenajistice:
UA 113:
UA 112B:
Coordonate GPS:
113: 45.009082, 22.494161
112B: 45.005116, 22.502041
Fotografii din februarie 2018 din cele 2 parcele pot fi vizualizate la linkul:



Cluj-Napoca                                                                                     Mihai Goțiu
05.03.2018                                                                                        Senator USR



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu