Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 31 martie 2018

Control la firme de prelucrare a lemnului

În trimestrele II, III și IV ale anului 2018 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin va desfășura acțiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate și sănătate în muncă în unitățile de prelucrare primară a lemnului.


În urma controalelor efectuate în teren de către Inspecția Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă, dar și din analiza datelor statistice existente la nivel central, se constată că în domeniul prelucrare primară a lemnului se înregistrează un număr mare de accidente de muncă cu incapacitate temporară de muncă, accidente mortale și cu invaliditate. În urma verificărilor s-au identificat următoarele situații:

- înțelegerea tacită dintre angajator și lucrător în urma căreia acesta prestează muncă în lipsa unui contract individual de muncă, fără a avea efectuat controlul medical la angajare și în același timp o instruire corespunzătoare înainte de a începe activitatea;

- lipsa forței de muncă calificate, cu instruire necorespunzătoare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă și experiență în domeniul de prelucrare primară a lemnului;

- neevaluarea factorilor de risc și neîntocmirea programului de prevenire și protecție în urma evaluării, lipsa unor instrucțiuni proprii întocmite pentru această activitate de prelucrare primară a lemnului, tematici necorespunzătoare de instructaj;

- lipsa de coordonare și supraveghere a lucrătorilor care își desfășoară activitatea de prelucrare primară a lemnului, de către personal tehnic care să aibă studii de specialitate și să organizeze activitatea în mod corespunzător. 

Printre cauzele principale ale producerii acestor accidente amintim: lipsa/neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare; lipsa/neutilizarea cu bună știință a dispozitivelor de protecție din dotare;  efectuarea necorespunzătoare de poziționări, consolidări, fixări; expunerea în afara sarcinii de muncă prin deplasare/staționare în zone cu pericol temporar sau permanent de accidentare; neefectuarea la timp a operațiilor indispensabile securității muncii; omisiuni în efectuarea unor faze, operații, comenzi și manevre indispensabile securității în muncă; instruirea necorespunzătoare (formală) în domeniul securității și sănătății în muncă; stări de oboseală, neatenție, consum de alcool de către lucrători; etc.

Din analiza dinamicii accidentelor de muncă cu incapacitate temporară de muncă, accidentelor mortale și cu invaliditate înregistrate rezultă o creștere a indicelui de gravitate de la un an la altul, fapt ce a constituit  factorul determinant în demarare acestei acțiuni de control la nivel național.

                    COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu