Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 7 martie 2018

EXERCITAREA UNOR ACTIVITĂȚI CU CARACTER OCAZIONAL DESFĂȘURATE DE ZILIERI



CAMPANIA NAȚIONALĂ PRIVIND VERIFICAREA MODULUI DE RESPECTARE A PREVEDERILOR LEGII NR.52/2011 PRIVIND EXERCITAREA UNOR ACTIVITĂȚI CU CARACTER OCAZIONAL DESFĂȘURATE DE ZILIERI, CU MODIFICĂRILE ȘI COMPLETĂRILE ULTERIOARE

Dat fiind faptul că, în exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri stabilite de legiuitor, au fost constatate încălcări ale Legii nr.52/2011, în domeniul securității și sănătății în muncă, se impune intensificarea acțiunilor de control în vederea verificării modului în care se aplică și respectă Legea mai sus menționată precum și a dispozițiilor cuprinse în normele metodologice de aplicare ale acesteia.


Pe plan național, deficiențele constatate de inspectorii de muncă în timpul controalelor se referă la:

- sustragerea beneficiarului de la obligația de înființare a Registrului de evidență a zilierilor;

- necompletarea Registrului de evidență a zilierilor înainte de începerea activității;

- utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă și a echipamentelor individuale de protecție puse la dispoziția zilierilor de beneficiari;

- nerespectarea măsurilor de prevenire și protecție de către zilieri, stabilite de beneficiari;

- neasigurarea securității și sănătății în muncă a zilierilor de către beneficiari;

- neînregistrarea de către beneficiar în Registrul de evidență a zilierilor, în ordine cronologică, a tuturor zilierilor cu care exercită activități cu caracter ocazional;

- nerespectarea termenului maxim de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, în cazul zilierilor care prestează activităţi pentru acelaşi beneficiar.

Astfel, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, va declanșa în trimestrele I-IV acțiuni de control cu caracter inopinat, la beneficiarii la care se prestează muncă necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute în Clasificarea activităților din economia națională, actualizată și în conformitate cu prevederile art.13 din Legea nr.52/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Obiectivele Campaniei sunt:

 - identificarea beneficiarilor de lucrări care utilizează zilieri și luarea măsurilor în domeniul securității și sănătății în muncă care se impun pentru nerespectarea de către aceștia a prevederilor Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional, cu modificările și completările ulterioare și a normelor metodologice de aplicare ale acestei legi;

- creșterea gradului de conștientizare al beneficiarilor și zilierilor care desfășoară activități cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor, în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, stipulate de Legea nr.52/2011, cu modificările și completările ulterioare;

- diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către beneficiarii din domeniile controlate, a prevederilor Legii nr.52/20011, cu modificările și completările ulterioare și a normelor de aplicare ale acesteia;

- determinarea beneficiarilor de a respecta obligația de a înființa, completa registrul de evidență a zilierilor și de a transmite un extras al acestuia la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediu, în termenul legal.

De la data publicării Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, (respectiv 15 aprilie 2011), situația zilierilor înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin se prezintă astfel:

            - pentru anul 2011 au fost înregistrați     380 zilieri;

            - pentru anul 2012 au fost înregistrați  1.503 zilieri;

            - pentru anul 2013 au fost înregistrați  2.866 zilieri;

 - pentru anul 2014 au fost înregistrați  2.079 zilieri;

 - pentru anul 2015 au fost înregistrați  2.321 zilieri;

 - pentru anul 2016 au fost înregistrați  2.495 zilieri;

 - pentru anul 2017 au fost înregistrați  2.491 zilieri.

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu