APADOR-CH consideră ca premature şi de natură să influenţeze ancheta penală declaraţiile publice ale purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui cu privire la incidentul produs la data de 15 martie 2018, în urma căruia o persoană a fost împuşcată mortal în cap de către un poliţist.
Deşi ancheta penală privind cauzele şi circumstanţele uciderii victimei de către poliţist abia a fost iniţiată, în spaţiul public a fost diseminată de către poliţie, cu mare promptitudine, informaţia potrivit căreia fi fost vorba despre o “declanşare accidentală” a armei poliţistului.
APADOR-CH precizează că numai după finalizarea anchetei penale se va putea afirma, în mod temeinic, dacă a fost vorba sau nu despre o declanşare accidentală a armei sau despre folosirea intenţionată/neglijentă a armei de foc.
APADOR-CH reaminteşte că, potrivit legii (art. 34 din Legea nr. 218/2002, art. 46-52/3 din Legea nr. 17/1996, cu modificările ulterioare), uzul armei de foc trebuie să aibă, printre altele, caracter excepţional (arma de foc poate fi folosită numai dacă acţiunile persoanei vizate nu au putut sau nu ar fi putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace) şi proporţional (folosirea armei nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru împiedicarea sau neutralizarea acţiunilor respective).
Pe de altă parte, în ipoteza, neconfirmată încă de anchetă, a unei declanşări accidentale a pistolului, APADOR-CH atrage atenţia că un astfel de incident nu este deloc unul izolat, existând şi alte situaţii de persoane ucise în urma declanşării “accidentale” a pistolului unui poliţist. Spre exemplu, cazul lui Sorin Pârvu împuşcat tot în cap, din spate, într-un autoturism staţionat, tot în urma unei pretinse declanşări accidentale a pistolului unui poliţist.
Problema este cu atât mai gravă cu cât “declanşarea accidentală” a armelor poliţiştilor, în mai multe cazuri, are loc în spaţiul public, în care se poate afla oricine, existând astfel riscul uciderii/rănirii şi altor persoane, în afară de cele vizate de acţiunea poliţiştilor.
În raport de aceste constatări, APADOR-CH solicită public Ministerului Afacerilor Interne să organizeze, în mod serios, instruirea corespunzătoare a poliţiştilor privind folosirea armelor de foc, cu accent deosebit pe măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea declanşării accidentale a pistoalelor, întrucât astfel de “accidente” au urmări foarte grave pentru viaţa cetăţenilor.
De asemenea, asociația solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să acorde atenția cuvenită acestui caz care a dus la decesul unui cetățean având în vedere “Strategia pentru creșterea eficienței investigațiilor efectuate în cazurile de rele tratamente aplicate de agenții de stat în timpul exercitării atribuțiilor lor profesionale”. Numai în urma unei anchete imparțiale și efective se va putea stabili dacă decesul acestei persoane a fost un “accident”.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu