Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 26 martie 2018

Cei mai buni elevi la Matematică s-au întrecut într-un concurs de tradiție al UVT


La sfârșitul săptămânii trecute, la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, a avut loc cea de-a XXXII-a ediție a Concursului Interjudețean de Matematică „Memorialul Traian Lalescu”, organizat de Universitatea de Vest din Timișoara. La acest concurs participă elevii olimpici la Matematică din clasele V-XII din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, care s-au clasat pe primele cinci locuri la Olimpiada Județeană.


Prima ediție a acestui prestigios concurs a avut loc în anul 1985, când s-au pus bazele unei competiții care să realizeze o etapă intermediară între faza județeană și cea națională a Olimpiadei de Matematică și care atrage, an de an, competitori valoroși. Concursul este patronat de Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, prin tradiție,  și este organizată în fiecare an,  prin rotație,  de câte un alt județ din cele patru,  prin implicarea directă și cu sprijinul  Inspectoratelor Școlare Județene. În fiecare an, profesorii corectori sunt cadre didactice care predau Matematică în învățământul preuniversitar și care au preocupări constante pentru formarea elevilor de elită și pentru promovarea performanței și excelenței în competițiile de Matematică.

Ediția din acest an de la Timișoara a reprezentat un mare succes, remarcându-se printr-o organizare impecabilă, sub coordonarea prof. Carmen Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic Grigore Moisil din Timișoara și a prof. Zeno Blajovan, Inspector școlar de specialitate din Județul Timiș. La concurs au participat 153 de elevi din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Din cele patru județe, au participat 32 de cadre didactice în calitate de evaluatori.

Subiectele de concurs și baremele de corectare au fost realizate de cadre didactice ale Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UVT. Autorii subiectelor au monitorizat și supervizat corectarea lucrărilor, asigurând calitatea acesteia. Echipa UVT implicată în derularea concursului a fost formată din prof. dr. Viorel Negru - Președinte de Onoare,  prof. dr. Bogdan Sasu - Președinte, lector dr. Aurelian Crăciunescu și lector dr. Mihai Chiș - Vicepreședinți, alături de care s-au implicat activ conf. dr. Silviu Birăuaș, conf. dr. Ioan Nicolae Cașu, lector dr. Raluca Mureșan, prof. dr. Adina Luminița Sasu, conf. dr. Gheorghe Silberberg, conf. dr. Răzvan Micu Tudoran și lect. dr. Claudia Zaharia.

Facultatea de Matematică și Informatică a UVT a oferit premii speciale elevilor care au obținut premiul I la clasele IX - XII și a susținut financiar cuantumul acestora. Pentru al doilea an consecutiv,  s-a acordat „Premiul Gheorghe Eckstein”, acesta reprezentând un omagiu adus memoriei profesorului Eckstein, fost cadru didactic al UVT, dispărut prematur în anul 2017.

Premianților din clasele IX-XII li se va recunoaște una dintre notele de admitere cu nota 10, la Concursul de admitere de la Facultatea de Matematică și Informatică.

Mai multe informații pot fi găsite pe pagina web a concursului, http://info.tm.edu.ro/lalescu/, respectiv pe pagina de admitere la Facultatea de Matematică și Informatică, https://sites.google.com/uvt.ro/admitere-licenta-2018/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu