Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 12 aprilie 2024

Zeci de companii, sute de oferte și mii de studenți și absolvenți la Zilele Carierei UPT


 Mii de studenți și absolveți au venit, în zilele de 10-11 aprilie 2024, la Cantina Universității Politehnica Timișoara, la cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor Carierei UPT, pentru a lua contact cu reprezentanții firmelor și instituțiilor care au venit să prezinte sute de oferte de practică și angajare, , având astfel ocazia de a explora cele mai noi tendințe de pe piața muncii și de a-și face o impresie cât mai realistă asupra așteptărilor angajatorilor, dar și asupra vieții profesionale în cadrul companiilor partenere.
Reprezentanții companiilor, veniți cu oferte de internship, prin care oferă studenților șansa de a pune în practică ceea ce au învățat în facultate, punându-le acestora la dispoziție tehnologii cu care poate nu au interacționat până acum, joburi part time sau full time, au precizat și așteptările pe care le au de la potențialii viitori colegi: tineri entuziaști, colegi alături de care să creeze noi tehnologii, care au un bagaj de cunoștințe teoretice, capacitate de lucra în echipă, dispuși la „self-learning”, dornici să învețe lucruri noi, cu sprijinul mentorilor din companie, cu inițiativă și dornici să lucreze. Experiența nu este neapărat necesară, iar companiile partenere ale UPT le oferă această primă șansă, de a acumula experiență, încă din perioada studiilor. Cu alte cuvinte, companiile sunt mai degrabă dispuse să-i ajute pe tineri să-și formeze experiența decât să caute colegi cu experiență.
Așa cum preciza și rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, „Studenții pot vedea cum se modifică dinamica pe piața muncii, care este acum puțin diferită. E nevoie de o adaptare mai rapidă, iar ei pot vedea care sunt cerințele angajatorilor. Ținând cont și de numărul mare de firme, putem spune că e o informare destul de consistentă. E bine că avem un număr atât de mare de companii prezente, în condițiile în care atât în SUA, cât și în Europa Occidentală sunt anumite rezerve față de noi angajări”.
Conf.univ.dr.ing. Loredana Stanciu, directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, care a organizat evenimentul, a completat: „Ca noutate, la această ediție avem ca partener și Convenția Organizațiilor Stidențești din Universitatea Politehnica Timișoara (COSPOL), care au venit cu un „chill zone by COSPOL”, unde îi așteaptă pe colegii lor cu oferte de voluntariat, cu informații despre ce înseamnă voluntariatul în UPT și cum îi poate ajuta pentru viitoarea carieră”.
Aproape 60 de firme naționale și internaționale, dar și instituții de stat au expus la standuri sute de oferte de carieră pentru studenți și absolvenți (oferte de practică, locuri de muncă full time sau part time, sprijin pentru realizarea de proiecte, alte posibilități de colaborare), au susținut conferințe și prezentări și, cel mai important, au avut posibilitatea de a interacționa fizic cu tinerii aflați în căutarea unei oportunități de carieră.
Numărul mare de firme prezente la cea de-a XXIV-a ediție a Zilelor Carierei UPT reflectă încă o dată strânsa legătură și bunele relații de colaborare pe Universitatea Politehnica Timișoara le întreține, reciproc avantajos, cu mediul privat.
Nu în ultimul rând, participanții au avut posibilitatea de a participa la o tombolă prin intermediul căreia, cu ajutorul partenerilor - Untold, Flight Festival, Codru și Saga - s-au pus la bătaie bilete de acces la festivaluri.


Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu