Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 10 aprilie 2024

Universitatea Politehnica Timișoara, partener de încredere pentru administrația publică și pentru companii

 
După ce, în urmă cu un an, Universitatea Politehnica Timișoara s-a autorizat ca societate prestatoare de servicii energetice pentru localități, oferind servicii de management și eficientizare a consumului de energie, acum a obținut și atestatul de „Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie”.
Astfel, prin expertiza, specialiștii și dotările de care dispune, dar și experiența în redactarea de proiecte, atragerea finanțărilor naționale și europene, precum și în managementul proiectelor, Universitatea Politehnica Timișoara se dovedește un partener de încredere atât pentru administrația publică locală, cât și pentru companii de stat sau private.
În această dublă calitate, UPT, împreună cu Academia Română, filiala Timișoara, și în colaborare cu Primăria municipiului Timișoara au organizat un seminar cu tema „Mobilitate electrică în transportul în comun”, eveniment la care au participat cadre didactice, specialiști, reprezentanți ai Primăriei Timișoara, ai unor regii autonome și ai unor companii private. În cadrul acestuia au fost dezbătute o serie de subiecte, printre care: Mobilitatea electrică urbană, aspecte tehnice și economice; Strategii de dezvoltare a infrastructurii de încărcare automobile electrice în orașe inteligente; Rețele de distribuție de medie și înaltă tensiune; Exemple de bune practici.
Rolul acestui seminar a fost să se dezbată asupra variantelor constructive cele mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic pentru mijloacele de transport în comun, în tranziția către tracțiunea electrică și, nu în ultimul rând, care sunt principiile după care trebuie luate deciziile privind amplasarea stațiilor de încărcare pentru mobilitatea electrica în general.
S-a menționat faptul că emisiile poluante cauzate de transportul în comun în orașele mari sunt sub 5% din total, astfel încât prioritatea trebuie acordată reducerii/electrificarii traficului automobilelor personale, de transport marfă etc.
De asemenea, tracțiunea electrică cu linie de contact s-a dovedit mai eficientă energetic (datorită eliminării pierderilor regimurilor de încărcare-descărcare ale acumulatorilor), mai ieftină, cu un necesar mai mic de unități (un singur mijloc de transport cu baterii nu are autonomia necesară pe durata unui schimb), fără probleme de întreținere (schimbul de baterii după 7-10 ani, cu problemele de reciclare aferente). Aceste avantaje ar putea suplini costurile investiționale privind infrastructura pentru linia de contact. S-a discutat și asupra unei variante de compromis: utilizarea unor capacități mici de stocare (baterii sau supercapacitoare), care să fie utilizate în asigurarea tracțiunii acolo unde lipsește de pe traseu linia de contact și care pot fi încărcate în timpul mersului (de la linia de contact), în stații sau la capetele de linie.
În ceea ce privește infrastructura de încărcare, aceasta trebuie decisă, ca putere de încărcare și amplasare, funcție de caracteristicile particulare ale beneficiarilor (locuitori la bloc sau casă, prosumatori, parcări, locuri de muncă, garaje etc.) și, nu în ultimul rând, ținându-se cont de capabilitățile rețelelor de distribuție a energiei electrice.
Tot cu această ocazie, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara au subliniat rolul pe care specialiștii instituției îl pot juca în oferirea de soluții pentru probleme stringente ale orașului, de la eficientizarea serviciilor de transport în comun, până la cele de termoficare, alimentare cu apă etc., astfel încât Universitatea și Cetatea să devină parteneri în asigurarea condițiilor optime de muncă și viață cetățenilor.




Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu