Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 17 aprilie 2024

Continuarea unei tradiții - Conferința „SUDURA 2024”

 
Asociația de Sudură din România, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Academia de Științe Tehnice din România, Filiala Timișoara și Sucursala ASR Timișoara organizează, în zilele de 18-19 aprilie 2024, la Facultatea de Mecanică a UPT (Bd. Mihai Viteazu nr. 1), Conferința „SUDURA 2024”, manifestare adresată specialiștilor din industrie, cercetare și învățământ superior.
Conferința are o tematică largă care se referă, în general, la noutățile privind dezvoltarea procedeelor, materialelor și aplicațiilor industriale din domeniul sudării, accentul fiind pus asupra următoarelor direcții:
• Stadiul actual și tendințe în dezvoltarea sudării și a tehnicilor de îmbinare;
• Robotizare şi inteligenţă artificială în domeniul sudării;
• Fabricație aditivă şi procese conexe;
• Informatizare și digitalizare în domeniul sudării;
• Modelarea și simularea proceselor de sudare și a comportării materialelor la sudare;
• Fabricația ecologică, aspecte de mediu şi de sănătate în ingineria fabricației;
• Metode avansate în controlul de calitate şi nedistructiv al îmbinărilor sudate;
• Design și artă în ingineria sudării.
Programul conferinței include o secțiune tehnico-comercială precum și expoziția „Artă sudată”. Tot în cadrul evenimentului se vor desfășura concursurile ASR „Tineretul creează” și „Tineretul sudează”- faza finală, precum și o ședință deschisă a Comitetului Tehnic ASRO CT 39 „Sudare și procedee conexe”.
Deschiderea oficială a conferinței și sesiunea plenară vor avea loc joi, 18 aprilie 2024, începând cu ora 9:30, în amfiteatrul N110 al Facultății de Mecanică.
În sesiunea plenara a conferinței vor fi 4 invitați internaționali: profesorii S.T. Amancio de la TU Graz - Austria, A. Sedmak de la University of Belgrade - Serbia, V. Grabulov - DUZS - Serbia și dl E. Miklos de la Linde GmbH (Germania).
La expoziția de artă sudată, prezentă pe tot parcursul conferinței vor fi exponate de la Galați, Cluj, Timișoara. În cadrul expoziției va expune sculptorul Bogdan Nueleanu.
Lucrările incluse în programul conferinței vor fi publicate într-un volum care se va distribui participanților pe suport electronic. Lucrări selectate vor fi publicate ulterior conferinței în revista ASR „SUDURA”.
Fondarea Asociației de Sudură din România este consecința unei tradiții în domeniul sudării în țara noastră, care a început chiar la Timișoara, prin constituirea, în 1937, a Cercului pentru Încurajarea Sudurii și, ulterior, a înființării primei specializari de sudură, la Institutul Politehnic Timișoara, de către academicianul Corneliu Mikloși.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu