Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 aprilie 2024

Lansare rezidență artistică în Islanda in cadrul proiectului de restaurare a Școlii Pittner

Asociaţia Euroland Banat derulează alături de Primăria Reşiţa şi Listahópurinn RÖSK din Islanda proiectul „Restaurarea și revitalizarea patrimoniului cultural Centru expozițional și de evenimente Școala Pittner, Municipiul Reșița”. Prin proiect, vechea Pittner Schule va fi restaurată și va deveni un centru cultural. Pe lângă șantierul de restaurare, in cadrul proiectului mai au loc o serie de alte activități. Printre acestea se numără și o vizita, un schimb de experiență/tabără de creație a unor artiști din România în Islanda. Cu această ocazie, vă anunțăm procedura pentru stabilirea celor doi participanți la vizita din Islanda, din cadrul proiectului nostru. Această selecție vizează artiști vizuali, urmărind inițierea unei interacțiuni cu partenerii de la organizația RÖSK, din Islanda. Ne dorim ca vizita sa constituie un stimulent pentru producția artistică curentă, iar operele de artă viitoare create de cei doi artiști selectați, sperăm să câștige în relevanță si vizibilitate.
Dosarul de participare va conține:
a) Curriculum Vitae (4-8000 caractere) in limbile română și engleză;
b) portofoliu digital (în format .pdf/.doc/ sau echivalent, max. 10 MB), conținând informații despre lucrările produse în practica artistică proprie, realizate în orice mediu;
c) eseu din care să rezulte modul în care vizita în Islanda îi va fi folositoare pentru practica artistică și de asemenea felul în care o va integra. Un potențial proiect care ar putea să rezulte după vizita în Islanda, în strânsă legătură cu Școala Pittner in limbile română și engleză;
d) Activitatea civică a artistului, implicarea in activități caritabile, de voluntariat, educative pro bono, donații din lucrări/câștiguri proprii către cauze umanitare constituie un punct important in evaluarea candidaturilor;
e) Disponibilitatea artiștilor români participanți de a continua colaborarea, pro bono (in primul rând, dar nu exclusiv), cu Asociația Euroland Banat și a coordona ateliere/tabere de creație/cursuri/etc. in viitorul centru cultural de la Școala Pittner constituie un punct important in evaluarea candidaturilor;
f) declarație pe proprie răspundere (semnată și scanată) din care să rezulte că:
(i) participantul este aplicantul iar lucrările exemplificate/performance-urile sunt realizate de el, proprietarul de drept al lucrărilor, respectiv el/ea este interpretul/a;
(ii) a citit și este de acord cu prevederile Regulamentului;
Mai multe detalii privind procedura și selecția a artiștilor găsiți pe pagina asociatiei: https://www.facebook.com/EURoLandBanatAssoc
Dosarul de participare se trimite în format digital, direct (pe suport digital, CD/DVD/flash-stick/etc.) sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: euroland_banat@yahoo.com sau la adresa poștală: Reșița, Al. Galați 4/3/6, Județ Caraș-Severin până cel târziu la data de 08.04.2024, ora 16.00 (ora României). Vizita în Islanda va dura între 3-6 zile si va avea loc in perioada 18-29 aprilie 2024.
Pentru mai multe detalii și informații ne puteți contacta pe e-mail-ul de mai sus și la nr de telefon: +40 745126876.

Apelul deschis pentru organizarea rezidenței artistice face parte din activitățile de revitalizare a patrimoniului cultural din cadrul acestui proiect, care este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org  și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu