Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 aprilie 2024

Toţi elevii şi profesorii pasionaţi de noi tehnologii pot participa la Concursul Naţional 3DUTECH


3DUTECH a lansat un nou Concurs naţional de 3D design & printing pentru toţi elevii şi profesorii din România. Cele mai creative proiecte care vor aplica modelarea şi printarea 3D vor fi premiate. Înscrierea este gratuită şi se poate face onlinepână pe 15 Mai şi, în plus, această ediţie este inclusă în calendarul concursurilor publicat de Ministerul Educaţiei.

3DUTECH continuă proiectul "Meseriaşii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D" cu ediţia a şasea. Proiectul este realizat de ECDL Romania şi Dedeman, alături de AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România) şi în acord cu Ministerul Educaţiei. Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piaţă a muncii. În plus, se contribuie şi la un proces real de transformare tehnologică în şcolile din România şi la susţinerea meseriilor viitorului.

Principala temă a Concursului naţional de 3D design&printing este Vehicul Eco-Friendly, iar elevii şi profesorii pot câştiga premii importante.

Concursurile se desfăşoară în perioada 4 Aprilie - 15 Iunie 2024 şi vizează toţi elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, judeţ sau tipul şcolii. Înscrierea este gratuită, iar participanţii îşi pot depune proiectul începând cu data de 4 Aprilie 2024 pe adresa contact@3dutech.ro.

Toţi elevii şi profesorii din România sunt invitaţi la concursurile naţionale 3DUTECH

Pentru elevi - Concurs naţional "3D Printed Green Vehicle"

Elevii din toată ţara sunt aşteptaţi să îşi expună propriile idei de design inovative folosind aplicaţii din domeniul modelării şi imprimării 3D. Tema acestei ediţii este "Vehicul Eco-Friendly".

Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonaţi de profesori.

Participarea este gratuită.

Concurs inclus în Calendarul Ministerului Educaţiei.

Astfel, toţi cei înscrişi în concurs vor putea elabora individual sau în echipă modele care să propună abordări inovative ale unor vehicule "verzi" care să integreze utilizarea imprimantelor şi tehnicilor specifice domeniului modelării şi imprimării 3D.

Participanţii pot realiza un design pentru orice tip de vehicul destinat parcurgerii distanţelor scurte din oraşe, care să înlocuiască vehiculele bazate pe utilizarea carburanţilor fosili. Vehiculele pot fi prototipuri de biciclete, triciclete, maşini, etc. Toate prototipurile vor fi echipate cu cel puţin un tip de senzori care să le permită interacţiunea cu mediul înconjurător şi/sau să le ofere funcţii suplimentare faţă de un vehicul clasic.

Concursul Naţional 3DUTECH se desfăşoară în perioada:

* înscriere proiecte - 04 apr - 15 mai 2024;
* preselecţie proiecte - 16 - 20 mai 2024;
* prezentare proiecte, jurizare şi anunţare câştigători - 27 - 31 mai 2024;
* acordare premii - 01 - 15 iun 2024.

În realizarea proiectului, participanţii trebuie să ţină cont de câteva aspecte importante:

* Produsul poate fi utilizat de către orice persoană.
* Obiectul este uşor de montat / transportat.
* Produsul nu este periculos pentru persoanele care folosesc vehiculul respectiv.
* Obiectul poate fi fabricat cu ajutorul imprimantei 3D.
* Design-ul este propriu şi nu încalcă drepturile de autor ale altor designeri.

În total se vor acorda trei premii în valoare cumulată de 1.500 de euro. Regulamentul concursului destinat elevilor poate fi consultat pe www.3dutech.ro.

Evaluarea proiectelor din ambele concursuri se va face de către specialişti din domeniul modelării şi imprimării 3D şi robotică, specialişti în educaţie / elevi şi profesori câştigători în ediţii precedente. În evaluarea proiectelor se va ţine cont de originalitate şi relevanţă. Totodată, va conta şi modul de prezentare a fiecărui proiect.

Rezultatul concursului va fi anunţat pe www.3dutech.ro şi pe pagina Facebook/3dutech. Câştigătorii vor fi contactaţi de Organizator şi, ulterior, vor intra în posesia premiilor.

Opţional naţional pentru liceu şi Tehnician imprimare 3D, o nouă meserie adăugată în COR

La iniţiativa 3DUTECH a fost aprobat un opţional naţional pentru liceu de către Ministerul Educaţiei, iar profesorii pot obţine credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing. Totodată, s-a introdus meseria de "tehnician imprimare 3D" în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Prin acest program se urmăreşte o actualizare a calificărilor, ţinând astfel pasul cu realităţile din piaţa muncii, profund influenţată de transformările tehnologice.

Prin intermediul campaniei "3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!", mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediţie, alte minim 10 licee din ţară sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel puţin 20 de profesori şi 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internaţional ECDL 3D Printing.

Până în prezent sunt implicate 62 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naţionale, tehnice şi licee tehnologice din toate judeţele din România, cu sute de profesori şi peste o mie de elevi care au trecut prin proiect. Şi anul acesta, licee de la ediţiile anterioare vor primi şi echipamente de robotică, iar profesorii şi noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obţine şi certificarea pe modulul ECDL Robotics.

Află mai multe detalii despre proiect pe www.3dutech.ro şi pe pagina de Facebook 3DUTECH sau pe contact@3dutech.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu