Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 26 aprilie 2024

A MAI RĂMAS O SĂPTĂMÂNĂ DE ÎNSCRIERI PENTRU SIMULAREA EXAMENULUI DE ADMITERE LA FACULTATEA DE MEDICINĂ DIN CADRUL UMFCD!

 În data de 25 Mai 2024 se va desfăşura cea de a XV-a ediţie a Simulării Examenului de Admitere, un proiect emblematic al Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti, ce a devenit deja o tradiţie, oferind an de an şansa elevilor de liceu din toată ţara să îşi testeze cunoştinţele într-un mediu oficial, în timp ce se familiarizează cu atmosfera specifică Examenului de Admitere.

Pe parcursul ultimelor ediţii, Simularea a înregistrat un număr impresionat de beneficiari, depăşind numărul de 3900 de participanţi, pregătiţi să facă un pas important spre împlinirea visului lor, acela de a deveni medici.

În cadrul Simulării, elevii au şansa să se antreneze pentru Examenul de Admitere ce va fi organizat în vara anului 2024 de către Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila" Bucureşti. Simularea respectă în totalitate structura Examenului de Admitere la Medicină, candidaţii având la dispoziţie 150 de minute să rezolve 100 de grile tip complement simplu şi complement grupat, dintre care 60 de grile pentru disciplina obligatorie, biologie, respectiv 40 de grile pentru disciplina la alegere, fizică sau chimie. Grilele sunt formulate de către cadrele universitare, respectându-se
bibliografia în vigoare.

La finalul Simulării, după corectarea lucrărilor şi soluţionarea eventualelor contestaţii, se va realiza un clasament al punctajelor obţinute de candidaţi. Acestora li se oferă astfel şansa de a estima poziţia pe care se situează la acel moment în comparaţie cu ceilalţi participanţi, lucru care îi poate determina să rămână motivaţi şi concentraţi până la momentul Examenului de Admitere.

"Este un proiect al studenţilor, făcut pentru viitorii studenţi, cu sprijinul Facultăţii noastre. De la an la an, încercăm să fim tot mai buni şi să oferim candidaţilor o experienţă cât mai apropiată de cea a Admiterii. Astfel, Simularea este o provocare atât pentru candidaţii care îşi vor testa cunoştinţele în condiţii reale de examen, cât şi pentru noi, ca organizatori. Munca din spate este una inimaginabilă, dar ne bucură enorm când vedem atât de mulţi elevi care îşi doresc să urmeze acest drum şi cărora le putem oferi un adevărat sprijin în pregătire. Anul acesta avem şi câteva surprize pregătite: participanţii vor avea acces şi la nişte materiale concepute de studenţi, pe care le vor putea folosi ulterior pentru Examenul de Admitere." explică Iasmina Iurea, Coordonatorul Simulării Examenului de Admitere.

De asemenea, pentru cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre viaţa de student la Medicină, despre oportunităţile de cercetare, mobilităţile de studiu şi alte beneficii puse la dispoziţia studenţilor de către Universitate, se va organiza Târgul de Proiecte "UMFCD Students' Fair", cel mai mare târg studenţesc organizat pentru elevii din România care se pregătesc pentru Facultatea de Medicină. Acesta va fi ocazia perfectă
pentru participanţi de a se relaxa şi de a socializa la sfârşitul Simulării.

Înscrierile pentru ediţia de anul acesta se realizează pe site-ul oficial al evenimentului: https://ssmb.ro/simulare/, în perioada 23 Martie - 2 Mai 2024. Taxa de înscrierea este în valoare de 180 RON. Toate informaţiile necesare înscrierii şi participării la Simulare se regăsesc atât pe site, în secţiunea de Regulament, cât şi pe paginile de social media ale Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti.

"Dacă este ceva ce am învăţat în anii de facultate de până acum, ar fi faptul că fiecare are drumul lui şi toate lucrurile, fie că le considerăm succese sau eşecuri, se întâmplă cu un motiv, acela de a ne aduce mai aproape de locul unde trebuie să fim cu adevărat. Sunt sigură că Simularea Examenului de Admitere poate fi un pas în acest sens atât pentru cei care ştiu deja că vor să urmeze acest drum, cât şi pentru cei care au anumite
nesiguranţe." le mai transmite Iasmina Iurea, Coordonatorul Simulării, viitorilor ei colegi.

În spatele organizării acestui proiect de mare anvergură se află o echipă dedicată de peste 80 de studenţi, care muncesc zi de zi, iar în ziua evenimentului li se vor alătura peste 1000 de voluntari pentru a le oferi viitorilor lor colegi o experienţă unică ce poate contribui semnificativ în procesul pregătirii lor pentru susţinerea Examenului de Admitere.

Cu această ocazie le mulţumim tuturor celor implicaţi şi vă aşteptăm la Simulare XV în număr cât mai mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu