Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 13 ianuarie 2021

Cum să nu pierdem o generaţie de copii: cei mai săraci copii ai lumii se pot întoarce în siguranţă la şcoală, dacă liderii investesc 370 de dolari/elev


Bucureşti, 12 ianuarie 2021: Temerile că vom avea o generaţie pierdută în cele mai sărace ţări din lume pot fi înlăturate prin investiţii de 50 miliarde de dolari, o garanţie că 136 milioane de copii se vor putea întoarce la şcoală.

Analiza publicată marţi de Save the Children constată că va costa în medie 370 de dolari/copil să se deschidă din nou şcolile în siguranţă şi să se repună educaţia pe drumul cel bun, cel puţin în 59 dintre cele mai sărace ţări din lume.

Aceste noi cifre survin după ce cercetările Salvaţi Copiii de anul trecut sugerează că aproape 10 milioane de copii nu se pot întoarce niciodată la şcoală - cu menţiunea că este probabil ca numărul să fie sensibil subestimat.

"Fără educaţie, nu am putea vorbi de succesul vaccinurilor pentru COVID-19 şi de perspectiva unei lumi mai sigure. Copiii care sunt în prezent în afara şcolii sunt viitorii noştri medici, oameni de ştiinţă, şoferi de camioane sau instalatori", a spus Inger Ashing, CEO Save the Children. "Dacă 2020 a fost anul găsirii vaccinului, 2021 trebuie să fie anul investiţiilor în viitorul copiilor".

Întrucât multe ţări nu îşi pot permite acest cost, mai ales că guvernele acordă acum prioritate asistenţei medicale pentru a face noilor provocări ale pandemiei, donatorii internaţionali trebuie să colaboreze cu guvernele naţionale pentru a finanţa integral un plan de întoarcere în siguranţă a tuturor copiilor în şcoală. Prioritare ar trebui să fie categoriile cele mai sărace şi cele mai marginalizate, cum ar fi fetele, refugiaţii şi copiii strămutaţi, precum şi copiii cu dizabilităţi, a spus organizaţia.

Cercetarea Save the Children a constatat că refugiaţii abandonează şcoala la o rată mult mai mare decât ceilalţi copii, din cauza dificultăţilor economice şi pentru că refugiaţii sunt lăsaţi în afara planurilor educaţionale naţionale.

Într-un sondaj recent efectuat în taberele Al Hol, Roj şi Areesha din nord-estul Siriei, unde cel puţin 5.500 de copii au încetat să mai meargă la şcoală, 79% dintre profesori au spus că acest lucru se datorează presiunii de a lucra pentru a-şi sprijini financiar familiile.

Chiar înainte de pandemie, UNHCR estima că în ţările în care aveau date suficient de riguroase, aproape jumătate dintre elevii refugiaţi de vârstă şcolară erau în afara şcolilor.

Pe lângă pierderea dreptului la educaţie, copiii care se află în afara şcolii sunt, de asemenea, vulnerabili la a fi victime ale unor practici precum munca forţată, căsătoria infantilă şi alte forme de abuz.

Ca urmare a impactului economic al crizei COVID-19, Salvaţi Copiii a avertizat cu privire la o creştere dramatică a căsătoriei cu minori şi a sarcinii la adolescente, estimând o creştere cu 2,5 milioane de fete aflate în zona de risc de căsătorie forţată pe parcursul următorilor cinci ani, precum şi o creştere a sarcinilor minorelor cu până la un milion în 2020.

În Uganda, deşi unele şcoli au fost redeschise, peste 13 milioane de copii au rămas în afara şcolilor de la sfârşitul lunii martie a anului trecut, inclusiv 600.000 de copii refugiaţi. În districtul Nwoya din nordul Ugandei, cifrele poliţiei şi ale Ministerului Sănătăţii (HMIS) arată că s-au dublat atât cazurile de sarcini la adolescente, cât şi căsătoriile cu minori, iar procentul copiilor care muncesc s-a triplat între aprilie şi iunie anul trecut, în timp ce copiii nu mergeau la şcoală.

Din cauza dificultăţilor de raportare a acestor probleme, imaginea reală este probabil să fie mult mai serioasă.

Jonathan, un refugiat sud-sudanez de 15 ani care locuieşte într-o tabără din estul Ugandei, a spus că îi lipseşte mersul la şcoală şi că îşi face griji pentru prietenii săi.

"Lucrurile s-au schimbat mult din martie anul trecut. Ceea ce mă îngrijorează acum este că printre prietenii noştri sunt fete care rămân acum însărcinate din cauza închiderii şcolii şi multe vor abandona şcoala pentru că s-au căsătorit acum. Şi unii dintre băieţi vor ajunge să lucreze pe la ferme sau la piaţă. Unii dintre ei au făcut munci grele şi nu au fost hrăniţi cum trebuie - aşa că la sfârşitul lunii descoperă că sunt mult mai slabi şi că au probleme de sănătate."

Save the Children îndeamnă guvernele şi donatorii să ia cinci măsuri urgente pentru a se asigura că toţi copiii care erau la şcoală înainte de închiderea din cauza COVID-19 se pot întoarce în siguranţă:

1) Sprijin financiar pentru cele mai sărace familii, astfel încât acestea să îşi poată trimite copiii la şcoală şi să-i menţină sănătoşi;

2) Cursuri de recuperare educaţională pentru elevii care reintră în sistemul de educaţie;

3) Asigurarea facilităţilor legate de alimentarea cu apă, de salubrizare şi de igienă din şcoli, pentru a le face COVID-19 sigure pentru elevi, profesori şi familiile acestora;

4) Campanii naţionale de comunicare pentru întoarcerea la şcoală, pentru a informa comunităţile că este sigură trimiterea copiilor;

5) Pregătirea eficientă a cadrelor didactice pentru a menţine regulile de siguranţă în timpul pandemiei COVID-19.

Inger Ashing continuă: "Cu cât copiii se îndepărtează mai mult de şcoală, cu atât este mai puţin probabil să se întoarcă, deoarece copiii din familiile mai sărace prezintă un risc crescut de a fi trimişi la muncă sau căsătoriţi. Anul trecut ne-a aruncat într-o criză economică şi medicală, dar şi în cea mai mare situaţie de urgenţă educaţională pe care am văzut-o vreodată. Este esenţial ca donatorii internaţionali şi guvernele naţionale să acorde prioritate educaţiei a milioane de copii de pe tot globul."

CONTEXT LOCAL

CONTEXT

Anchetele sociologice ale organizaţiei Salvaţi Copiii România realizate în 2020 (1) , au demonstrat dificultăţile cu care se confruntă copiii şi familiile lor:

* 36% dintre familii dezavantajate economic nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare. Aprox. 500.000 de copii au fost afectaţi în mod direct.

* Peste 1.000.000 de copii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal/profesional au putut folosi doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online în timpul stării de urgenţă, situaţie confirmată recent în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (2).

* Copiii de vârste mici, în special din ciclul primar de studii, au resimţit cel mai puternic impactul negativ al izolării, iar jumătate dintre părinţi, elevi şi cadre didactice apreciază că, în prezent, calitatea actului didactic din şcoală este mai slabă decât cea dinaintea crizei COVID19.

* Patru din zece cadre didactice, adică aproximativ 1.000.000 de învăţători şi profesori, au avut probleme în derularea cursurilor on-line, fie din cauza lipsei dotării corespunzătoare a şcolii cu tehnica digitală necesară şi o conexiune adecvată, fie pentru că nu dispun de materiale didactice adaptate mediului online.

Cei mai mulţi dintre părinţi (78,4%) şi profesori (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile şcolii, unde e nevoie de o regândire a programei şcolare (80,9%) şi de măsuri de educaţie remedială (43,7%). În ceea ce-i priveşte pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii şcolilor, potrivit unui sondaj de opinie derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii România pe parcursul lunii decembrie.

În privinţa revenirii la şcoală, datele complete anchetei online relevă că:

* 56,8% dintre elevi se pronunţă în favoarea redeschiderii şcolilor, în vreme ce 23,5% preferă menţinerea formatului online.

* 78,4% dintre părinţi consideră necesară redeschiderea şcolilor, în vreme ce doar 12,7% spun că preferă ca şcoala să fie menţinută online.

* Doar 14,2% dintre profesori consideră că şcoala trebuie să rămână online, în vreme ce 73,1% dintre cadrele didactice consideră necesară revenirea în bănci.

Restul se declară nehotărâţi.

Note pentru redactori

* Save the Children a calculat că un cost de 370 USD pe copil pentru ca aceste măsuri să fie puse în aplicare pentru copiii din cele 59 de ţări eligibile pentru asistenţa internaţională pentru dezvoltare.

* Save the Children nu are recomandări pentru data când şcolile ar trebui redeschise. Aceasta este decizia guvernelor naţionale.

* Save the Children calculează că peste 13 milioane de copii nu au mai mers la şcoală în Uganda din martie 2020. Această cifră provine din cercetările din august 2020, care au constatat că 15 milioane de copii nu erau la şcoală în acel moment, precum şi calculelor conform cărora aproximativ 1,2 milioane de copii s-au întors la şcoală în octombrie.

* Cifrele din districtul Nwoya din Uganda provin de la poliţie şi de la Ministerul Sănătăţii în perioada aprilie-iunie anul trecut, când copiii nu mergeau la şcoală.

* Ca răspuns la pandemia COVID-19 şi la impactul asupra educaţiei, Save the Children oferă materiale de învăţare la distanţă, precum cărţi şi truse de învăţare la domiciliu, colaborând îndeaproape cu guvernele şi cu profesorii pentru a oferi suport pentru lecţii prin radio, televiziune, telefon, aplicaţii de social media şi mesagerie.

* Salvaţi Copiii are programe pentru a se asigură că toţi copiii sunt în siguranţă acasă şi că primesc mesele şi kiturile de igienă pe care le primeau în mod normal la şcoală. Oferă de asemeni îndrumări părinţilor şi altor îngrijitori pentru a se asigura că au informaţiile corecte despre cum să sprijine educaţia şi bunăstarea copiilor lor care stau acasă.

* Salvaţi Copiii colaborează, de asemenea, cu autorităţile educaţionale pentru a ajuta la planificarea întoarcerii în siguranţă la şcoală a copiilor, pledând cu şi în numele copiilor pentru a se asigura că factorii de decizie sunt conştienţi de preocupările lor.

Persoană de contact: George Roman, Director de advocacy, george.roman@salvaticopiii.ro

*

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societatea şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

*

(1) "Impactul crizei COVID 19 în educaţia copiilor" (aprilie 2020), realizat în rândul beneficiarilor programelor socio-educaţionale ale organizaţiei. "Impactul Covid-19 asupra copiilor din România" (iulie 2020), ca o consultare naţională a elevilor cu privire la necesitate deschiderii şcolilor în condiţii de siguranţă sanitară. "Studiu privind opiniile partenerilor educaţionali cu privire la condiţiile de începere a anului şcolar 2020-2021 în condiţiile pandemiei COVID 19 în România" (octombrie 2020).

(2) https://www.edupedu.ro/document-oficial-al-guvernului-un-milion-de-copii-nu-au-avut-acces-la-educatie-timp-de-mai-multe-luni-ca-efect-direct-al-inchiderii-scolilor/?fbclid=IwAR1TucGU-3XNLf6bHwUbRoYZ0alIEq-3lNfjRax4Y_DtlGwinmUFbNKB4-4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu