Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 14 octombrie 2018

S-a lansat oficial platforma Muzeul Românilor de Pretutindeni

Ministrul Natalia-Elena Intotero lansează oficial platforma Muzeul Românilor de Pretutindeni

Proiectul Muzeului pentru Românii de Pretutindeni s-a concretizat sub forma unei platforme online accesibile conaţionalilor de pe toate meridianele lumii. Ministrul Natalia-Elena Intotero a lansat versiunea virtuală la
Roma, alături de reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi de studenţii români din cadrul extensiei Facultăţii de Teologie, Universitatea Bucureşti.

Platforma online a muzeului include secţiuni precum: Români din jurul graniţelor, Diaspora de mobilitate, Centenar, Exilul Românesc, Şcoala şi biserica, Vechi cărţi de identitate şi paşapoarte, Hărţi, Tradiţii şi Obiceiuri şi altele.

Ministrul a prezentat conţinutul versiunii online şi a reamintit că Muzeul Românilor de Pretutindeni este un proiect pe care românii din diaspora şi din comunităţile istorice l-au dorit foarte mult.

"Am lansat această platformă în capitala ţării unde avem cea mai numeroasă comunitate din diaspora de mobilitate - să nu uităm că sunt aproape 1.200.000 de români cu rezidenţă în Republica Italiană. În acelaşi timp, de Roma se leagă originea şi existenţa noastră ca popor. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit cu materiale pentru realizarea acestui proiect. Continuăm să lucrăm zi de zi pentru a-i îmbogăţi conţinutul şi sper ca în cursul anului următor muzeul propriu-zis să îşi deschidă porţile la Bucureşti," a spus ministrul pentru românii de pretutindeni.

Platforma a fost realizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului Naţional de Istorie a României, Academiei Române, Editurii Eurodidactica, Patriarhiei Române, precum şi cu susţinerea mediului asociativ românesc de peste hotare.

Muzeul Românilor de Pretutindeni poate fi vizitat online accesând pagina: www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro şi urmărind live-ul de pe pagina oficială de Facebook a MRP: https://www.facebook.com/mprpromania/.

Totodată, aveţi în link-ul de mai jos şi o prezentare a platformei care poate fi descărcată timp de 7 zile:
https://wetransfer.com/downloads/293a598394ff45ac0fdd2de12d487e4320180930231644/e5f2f0 

COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu