Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 17 octombrie 2018

O colaborare de succes: la UPT se inaugurează al treilea laborator Honeywell

 Una dintre preocupările constante ale Universităţii Politehnica Timişoara este de a asigura cele mai bune condiţii pentru studenţii săi. În acest sens, pe lângă investiţiile în infrastructură, un accent deosebit a fost pus mereu pe relaţia cu mediul economic, pentru o cât mai bună inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii muncii, în specialitatea pe care aceştia au urmat-o. Multe dintre dotările UPT, în special laboratoare de specialitate, au fost realizate în parteneriat cu agenţi economici.


Una dintre companiile cu care Politehnica are o relaţie de parteneriat încă din 2015 este Honeywell. Până acum, cu sprijinul, acesteia, au fost amenajate două laboratoare, unul la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale şi unul la cea de Electrotehnică şi Electroenergetică, au fost demarate mai multe programe de internship prin care studenţii Universităţii Politehnica Timişoara şi-au putut realiza diplomele de licenţă în cadrul companiei, iar tot cu sprijinul acesteia a fost organizată vizita la Timişoara a laureatului Premiului Nobel pentru fizică, Dr. Robert W. Wilson, care a susţinut prelegeri pe teme ştiinţifice şi a stat de vorbă cu studenţii UPT în cadrul programului Honeywell Initiative for Science and Engineering.

Colaborarea cu Honeywell nu se opreşte însă aici. În 17 octombrie, începând cu ora 10:00, va avea loc inaugurarea unui nou laborator amenajat cu sprijinul companiei, de această dată la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Pentru amenajarea laboratorului A306, a fost alocată suma de 29.100 USD, în vederea dotării acestuia cu echipamente electronice (10 analizoare logice; 18 plăci FPGA; infrastructură IT (18 staţii de lucru, 18 monitoare); mobilier. Noul laborator va fi folosit de peste 600 de studenţi de la ciclul de licenţă şi cel de master pentru dobândirea de noţiuni de bază, deprinderi şi competenţe privind proiectarea, simularea, testarea, sinteza şi implementarea de circuite digitale utilizând limbaje de descriere hardware - VHDL.

"Evenimentul se înscrie în cadrul eforturilor Universităţii Politehnica Timişoara de a asigura, pe de o parte, cele mai bune condiţii de studiu pentru studenţii săi, iar pe de altă parte absolvenţi bine pregătiţi pentru a face faţă cu succes pe piaţa muncii, în conformitate cu specializarea pe care au urmat-o. Ne bucurăm că aceste eforturi sunt susţinute de mediul economic din Timişoara şi din zonă, care a înţeles necesitatea susţinerii universităţii în dotarea laboratoarelor de specialitate cu echipamente şi aparatură de ultimă generaţie, care să asigure şi partea aplicativă a formării studenţilor. Încercăm să întreţinem o relaţie cât mai strânsă cu mediul economic şi prin stagiile de practică ale studenţilor la firme sau sprijinul acordat pentru elaborarea lucrărilor de diplomă. Colaborarea cu Honeywell este una foarte bună, încă de la început, iar acum, iată, inaugurăm cel de-al treilea laborator realizat în parteneriat", a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorector al Universităţii Politehnica Timişoara.

"Honeywell este prezentă în Romania de peste 20 de ani şi dorim să contribuim la dezvoltarea unei generaţii de tineri talentaţi care vor deveni liderii de mâine în materie de inginerie," declară Răzvan Cotiuga, General Manager, Honeywell Elster Timişoara. "Suntem mândri să inaugurăm acest laborator alături de Universitatea Politehnica Timişoara contribuind, astfel, la formarea unor studenţi dornici să activeze în domenii precum: cercetare, inginerie sau matematică."

Laboratorul a fost finanţat de Honeywell Hometown Solutions (HHS), programul de responsabilitate socială al companiei Honeywell, care se concentrează pe cinci zone: Educaţie în Ştiinţă şi Matematică, Siguranţa şi Securitatea Familiei, Case şi Adăposturi, Habitat şi Conservare şi Ajutor Umanitar. Împreună cu instituţii publice şi organizaţii non-profit, Honeywell a creat programe relevante pentru sprijinirea comunităţilor pe care le deserveşte.

*** Despre Universitatea Politehnică din Timişoara
Universitatea Politehnica Timişoara este o instituţie de învăţământ superior cu profil tehnic, înfiinţată în anul 1920. În 2011, a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie. Universitatea Politehnica Timişoara este una din cele mai mari universităţi tehnice din Europa Centrală şi de Est. Programele de studiu oferite sunt organizate după sistemul Bologna, în trei cicluri: Licenţă, Masterat, Doctorat. UPT cuprinde 10 facultăţi la care sunt înscrişi circa 15 000 de studenţi. Corpul profesoral este format din aproximativ 700 de cadre didactice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul a 25 de departamente. Infrastructura universităţii este impresionantă prin dimensiunile, complexitatea şi serviciile oferite, studenţii şi angajaţii putându-se bucura de cazare (cămine şi hoteluri), cantine, baze sportive (piscine, terenuri de fotbal şi de tenis, sală de gimnastică, etc), o editură şi un centru de imprimare, servicii tehnice şi administrative (centru de e-learning, televiziune privată, etc), o bibliotecă modernă, precum şi de un centru medical pentru studenţi.

Despre Honeywell România
Honeywell, o companie din top Fortune 100, activă pe segmentul de software-industrial, funcţionează în România din anul 1997 prin intermediul a patru companii care cuprind inclusiv unităţi de producţie situate în Bucureşti şi Lugoj. Compania are în România peste 2.600 de angajaţi. Operaţiunile sale cuprind trei mari arii de business: soluţii de automatizare şi control, managementul proceselor industriale, precum şi sisteme pentru industria aerospaţială şi industria transporturilor.



Departamentul de Comunicare și Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu