Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 octombrie 2018

REGULAMENTUL FESTIVALULUI DE CREAŢIE ŞI INTERPRETARE A POEZIEI ÎN GRAI „TATA OANCEA”

Fenomenul poeziei dialectale, alături de cel al condeierilor plugari, este unul reprezentativ pentru Banat, lucrul acesta este demonstrat de mulțimea festivalurilor de gen din județele Caraș-Severin, Timiș, dar și din Serbia, provincia autonomă Voivodina.

         Festivalul de creație și interpretarea a poeziei în grai bănățean„TATA OANCEA” este cel mai vechi, mai amplu și complex festival de acest gen din România!
         Anul acesta se împlinesc 45 de la moartea lui PETRU  E. OANCE, cunoscut în întreg Banatul istoric sub numele de TATA OANCEA . Prin această manifestare organizatorii doresc să aducă un omagiu poetului şi omului de cultură PETRU  E. OANCEA (1881-1973), unul din cei mai de seamă creatori de literatură dialectală, editor şi redactor al revistei „VASIOVA” (1929-1947), dar și să promoveze graiul bănățean și talentele autentice ale acestui colț de țară.
         Festivalul se desfăşoară pe două secţiuni:
-         CREAŢIE ;
-         INTERPRETARE,
şi pe grupe de vârstă, (preşcolar, ciclul primar, ciclul gimnazial, ciclul liceal şi adulţi).
         Ediția a XLII – a (42-a), cea de anul acesta, va avea loc în data de 09.11.2018, pentru secțiunea copii (creație și interpretare), iar pentru adulți (creație și interpretare) în data de 10.11.2018
         La secţinea CREAŢIE pot participa creatori în grai, indiferent de vârstă, care nu sunt membrii ai Uniunii Scriitorilor. Fiecare participant are dreptul să se înscrie cu un număr de maxim 5 lucrări. Lucrările (dactilografiate sau redactate la computer) vor fi transmise pe adresa: Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, cod 325300, jud. Caraş-Severin, cu menţiunea „Pentru Festival” în 3 exemplare, până în data de 02.11.2018, inclusiv. De asemenea se va ataşa şi o fişă de prezentare care trebuie să conţină: Numele şi prenumele, data şi locul naşterii, adresa exactă, date de contact (număr de telefon, adresă de e-mail etc), profesia, secţiunea şi grupa de vârstă la care participă şi acolo unde este cazul CENACLUL LITERAR din care fac parte.
         La secţiunea INTERPRETARE  pot participa RECITATORI de orice vârstă îmbrăcaţi (condiţie obligatorie pentru intrarea în concurs) în COSTUM POPULAR specific subzonei din care provin.
         Fiecare unitate de învăţământ (exclusiv cele din oraşul Bocşa) va înscrie în concurs maximum 6 copii, iar fiecare coordonator va avea maxim 2 copii înscrişi. Şcolile de pe raza oraşului Bocşa vor putea înscrie câte 6 copii pentru fiecare ciclu, dar nu mai mult de 20 pentru o unitate de învăţământ.
         Recitatorii vor prezenta în concurs o poezie cu durata maximă de 5 minute. Nu se acceptă în concurs poezii cu texte licenţioase şi nici recitarea unei poezi în grup.
         Juriul, format din specialişti în folclor, va aprecia evoluţia partici-panţilor ţinând cont de următoarele:
-         mimică şi gestică;
-         cursivitate;
-         dicţie;
-         costum popular (în caz de egalitate pentru departajare).
Fiecare unitate de învăţământ va completa tabelele anexate şi fişe de
înscriere pentru fiecare participant şi le va transmite prin poştă la adresa: Casa  Orăşenească  de  Cultură  Bocşa,  str. 1   Decembrie  1918,  nr. 43, cod 325300,  jud. Caraş-Severin,  cu menţiunea  „Pentru Festival”  până în data de 02.11.2018, inclusiv sau la adresa de e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com. tot până în data de 02.11.2018, inclusiv .
         Se vor acorda premii şi menţiuni la fiecare secţiune în funcţie de bugetul festivalului.
         Nu se percep taxe de participare.
         Intrarea în concurs se va face în funcţie de vârsta concurenţilor, începând cu preşcolarii, ciclul primar, gimnazial, liceal şi adulţii, ţinând cont de asemenea şi de localitatea sau ţara de unde vin concurenţii.
Organizatorii vor putea modifica programul în funcție
         Informaţii suplimentare se pot obţine la Casa Orăşenească de Cultură Bocşa, str. 1 Decembrie 1918, nr.43, tel. 0355/566.613 sau la adresa de e-mail casadeculturabocsa@yahoo.com, persoană de contact, Ioan LIUŢ.
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu