Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 februarie 2018

UVT finanțează 200 de afaceri cu granturi de până la 40.000 de euro. Instituția a câștigat finanțări europene de 10 milioane de euro


Persoanele care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă, șomerii, persoanele inactive, inclusiv studenții, pot beneficia de finanțări nerambursabile de până la 40.000 de euro, prin intermediul a cinci proiecte finanțate din fonduri europene și derulate de Universitatea de Vest din Timișoara prin intermediul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.


Proiectele vizează stimularea spiritului antreprenorial prin finanțarea de afaceri, acordând subvenții de până la 40.000 de euro pentru o afacere. Grupul țintă este format din șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a. intenționează să înființeze o afacere non agricolă în mediul urban;
b. își au reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, în regiunea Vest (Județele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș).

Situația proiectelor privind sumele obținute și numărul de afaceri care vor fi finanțate:
- Atelierul de antreprenori:  9.190.004 lei, 38 de afaceri finanțate;
- Susținerea și Motivarea Antreprenorilor Responsabili și Talentați - SMART Start Up: 12.903.549 lei, 52 de afaceri finanțate;
- Stimularea spiritului antreprenorial în randul tinerilor din Regiunea de Vest - Start Smart: 8.896.993 lei, 36 de afaceri finanțate;
- START UP BANAT: 8.795.599, 35 de afaceri finanțate;
- Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Vest: 8.137.354 lei. În cadrul acestui proiect, UVT este partener alături de ROMACTIV BUSINESS CONSULTING SRL.

Apelul de proiecte în baza căruia au fost obținute finanțările are ca scop creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Avem o experiență considerabilă în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Astfel, câștigarea unei sume de 10 milioane de euro pe acest program nu este deloc întâmplătoare. Performanța este meritul întregii echipe de la UVT. Avem posibilitatea să finanțăm 200 de afaceri, inclusiv pentru planuri de afaceri inițiate de studenții noștri. Mai mult decât atât, le oferim pregătirea necesară astfel încât afacerile propuse de ei să aibă cele mai bune șanse să reușească. Așa cum am procedat și în anii anteriori, vom maximiza oportunitatea prezentată de fondurile europene, pentru dezvoltarea instituțională, a resursei umane, dar și a comunității din care facem parte, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabrel Pirtea.

Toate detaliile despre proiectele menționate mai sus sunt disponibile aici: https://www.uvt.ro/ro/pocu_startup/

 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu