Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 17 februarie 2018

PRECIZĂRI PRIVIND APLICAREA LEGII PREVENIRII DE POLIȚIȘTI


Odată cu intrarea în vigoare a Legii prevenirii nr. 270 din 2017, atunci când polițiștii constată o faptă care intră sub incidența de reglementare a acesteia, nu vor aplica amendă, ci vor acorda un termen de remediere a neregulilor constatate. Pentru toate celelalte situații de încălcare a legislației contravenționale, polițiștii aplică prevederile legale generale, respectiv avertisment, amendă sau sancțiuni contravenționale complementare.


Potrivit prevederilor din actul normativ, mecanismul de funcţionare prevede că în cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute de actul normativ, sunt posibile următoarele moduri de acțiune:

Se aplică sancțiunea ,,avertismentului” la care se anexează un plan de remediere. În această situație nu se aplică sancțiuni contravenționale complementare.

Se aplică sancțiunea ,,avertismentului”, dar nu se întocmește un plan de remediere, atunci când:

în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală;
contravenţia săvârşită nu este continuă.
Termenul de remediere:

este de cel mult 90 de zile calendaristice;
curge de la data înmânării sau, după caz, a comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii;
se stabileşte cu luarea în considerare a circumstanţelor săvârşirii faptei şi a duratei de timp necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor legale;
Durata termenului de remediere stabilită de organul de control nu poate fi modificată.

Controlul se reia în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere și, după caz:

fie se completează planul de remediere și registrul unic de control cu menţiuni privind modalitatea de respectare a măsurilor de remediere dispuse;
fie se încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea sau sancţiunile contravenţionale, altele decât avertisment.
Nu se aplică mecanismul prevenirii în cazul neprezentării registrului unic de control la solicitarea organelor de control specializate. În această situație verificarea se efectuează, iar cauzele neprezentării se consemnează în actul de control. Fapta de neprezentare a registrului unic de control constituind contravenție.

De asemenea, nu se mai aplică mecanismul prevenirii atunci când:

în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a unei contravenții căreia i se aplică mecanismul prevenirii, contravenientul săvârșește din nou aceeași contravenție;
în termen de 3 ani de la data încheierii procesului-verbal de constatare a două sau mai multe contravenții cărora li se aplică mecanismul în cauză, contravenientul săvârșește din nou una sau mai multe contravenții aflate sub incidența mecanismului.
INFORMAȚII DE BACKGROUND

În exercitarea atribuțiunilor de serviciu polițiștii constată și sancționează atât fapte de natură contravențională, ce au un pericol social mai scăzut, cât și infracțiuni, acestea din urmă fiind fapte care au un pericol social ridicat întrucât aduc atingere însemnată unor valori sociale apărate de legea penală.

În cazul infracțiunilor se întocmește un dosar de cercetare penală în cadrul căruia se fac cercetări, iar ulterior este trimis în fața instanței de judecată pentru ca aceasta să se pronunțe în urma analizării probelor și în baza legii. În cazul contravențiilor, polițiștii aplică avertismente, amenzi (cu posibilitatea de a plăti jumătate din minimul de plată într-un interval de 48 de ore, daca legea prevede astfel) și sancțiuni contravenționale complementare.



Analiza cu privire la sancțiunea care se aplică îi aparține polițistului care constată contravenția, acesta ținând cont de circumstanțele concrete în care a fost săvârșită fapta, circumstanțele persoanei care a săvârșit-o, urmările, scopul și gravitatea faptei, iar în funcție de acești factori și prevederile legale stabilește cuantumul amenzii contravenționale sau aplicarea unui avertisment verbal ori scris.

Prevederile din Legea prevenirii se aplică exclusiv situațiilor stabilite în acest act normativ, în toate celelalte situații polițiștii aplică prevederile legale incidente pentru fiecare caz în parte pe care îl constată, respectiv avertisment verbal sau scris, amendă contravențională sau sancțiuni contravenționale complementare.

Contravențiile care intră sub incidența Legii prevenirii criminalității nr. 270/2017 s-au stabilit prin H.G. 33/2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu