Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 6 februarie 2018

E V A L U A R E A ACTIVITĂŢII INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN PE ANUL 2017

 Priorităţi instituţionale        
                                    

În anul 2017 întreaga activitate a personalului inspectoratului a fost coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite de către conducerea Poliţiei Române:
1). Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
2). Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale;
3). Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri în domeniul de referinţă: combaterea evaziunii fiscale, achiziţiile publice, contrafacerea de mărfuri, contrabanda, corupţia şi protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
4). Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale.


PREVENIREA ŞI COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

1.     PREVENIREA CRIMINALITĂŢII

Au fost puse în aplicare programele locale de prevenire a criminalităţii derivate din priorităţile naţionale ale Poliţiei Române:
       Programul local de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor:
Ø au fost derulate 6 campanii de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor;
Ø au fost desfășurate 41 de activităţi împreună cu unităţi de învăţământ și instituții de ocrotire cu un număr total al beneficiarilor de 2.687 de persoane, din care 2.518 elevi şi 169 profesori, activități în cadrul cărora au fost distribuite către beneficiari 3.559 de materiale cu caracter informativ – preventiv;
Ø Campanii majore desfăşurate:
· Tedi – Şcoala Siguranţei” (ianuarie - iunie)
·  „Săptămâna prevenirii criminalității(două ediții)
· Vacanță în siguranță” (iunie - septembrie)
· Școala în siguranță!”
· Plan de acțiune „Foc de artificii”
       Programul local de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.
Ø s-au desfăşurat activități în cadrul campaniilor de prevenire a furturilor (toate tipurile) și a înșelăciunilor, însumând un număr total de 1.501 beneficiari și 4.334 de materiale cu caracter informativ–preventiv distribuite;
Ø Campanii majore desfăşurate:
§  Campania de prevenire a furturilor din locuinţe, „Hoții sunt creativi, fii preventiv!”, derulată de Poliţia Română în parteneriat cu Groupama Asigurări S.A. (septembrie – decembrie)
§  Exercită-ţi dreptul! Solicită bon fiscal!, campanie desfășurată în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.
Campanii/activități desfăşurate în afara celor două programe locale de prevenire:
§  Campania de prevenire a violenței în familie „Aripi Frânte”;
§  Job Shadow Day.


2.     COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

1.     Prezentare generală, evoluție, activități, rezultate

Infracţiunile sesizate au scăzut cu 4,68% faţă de anul 2016, din care de natură economico-financiară -15,36%, de natură judiciară -7,56% şi de altă natură -5,18%, în mediul urban -2,71%, în mediul rural  -7,98%.
În cursul ultimilor șapte ani infracționalitatea sesizată înregistrează o tendinţă constantă de scădere, -36,5% în 2017 față de anul 2011.
           

INFRACŢIONALITATEA JUDICIARĂ

Infracțiunile contra persoanei
Infracţiunile contra persoanei au scăzut cu 2,80%:
- faptele de loviri şi alte violenţe scad cu 4,40%;
- scade numărul infracţiunilor de ameninţare, cu 7,32%.

Criminalitatea contra patrimoniului
Infracţiunile sesizate contra patrimoniului scad cu 1,81%:
-         numărul furturilor scade cu 3,94%,
o   furturile din locuinţe scad cu 10,38%,
-         numărul tâlhăriilor scade cu 40,54%,
-         numărul înşelăciunilor scade cu 14,96%.
            Este al patrulea an consecutiv în care înregistrăm scăderi ale infracțiunilor contra patrimoniului, inclusiv la furturi.


REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢE PERICULOASE
Au fost desfășurate 75 de acțiuni pe cele trei linii de muncă.
Au fost confiscate 57 de arme, din care 47 letale, 1371 de cartușe, 447 de capse, 58,56 kg articole pirotehnice și 133,8 kg carne vânat.
Situaţia infracţiunilor constatate în anul 2017 se prezintă astfel:
-       nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor - 50,
-       nerespectarea regimului materialelor explozive - 15,
-       substanţe periculoase - 1,
-       braconaj - 27,
-       altele - 6. 

CRIMINALITATEA ECONOMICO-FINANCIARĂ
În vederea protejării bugetului consolidat de stat pe linia combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări în 193 de dosare penale, existente la începutul perioadei și înregistrate în cursul anului, fiind continuată urmărirea penală împotriva suspectului pentru săvârşirea a 24 de infracţiuni de evaziune fiscală. La finalizarea cercetărilor a fost aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile în valoare de 1.729.477 lei, a fost recuperat numerar sau prin cont bancar un prejudiciu în sumă de 571.279 lei iar, în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 241 din 2005, cuantumul achitat este de 305.850 lei.  
În vederea prevenirii şi combaterii ilegalităţilor din domeniul vamal, respectiv a contrabandei cu produse din tutun, s-au desfășurat cercetări în 58 de dosare, fiind începută urmărirea penală împotriva suspectului pentru săvârșirea a 61 infracţiuni. La aceasta se adaugă alte 61 de dosare aflate în lucru din anul precedent. Din totalul de 119 dosare în lucru, au fost soluționate 65 de dosare din care: 24 cu RTUP, 19 declinate către DIICOT, au fost încheiate 4 acorduri de recunoaștere.
În anul 2017 în urma activităţilor desfăşurate pe această linie au fost ridicate în vederea confiscării 473.300 ţigarete a căror valoare se ridică la 1.150.350 lei, 1,91 kg tutun, 40 țigări de foi și 512,76 litri alcool în valoare de aproximativ 12.000 lei. Au fost dispuse 19 măsuri preventive (17 control judiciar, 2 arest preventiv).
Au fost efectuate 71 percheziţii în vederea probării activităţii infracţionale ale persoanelor suspecte în domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei cu țigări. 


INFRACŢIONALITATEA ÎN DOMENIUL SILVIC
Județul Caraș-Severin cu o suprafață de 8.514 km2, este al treilea ca mărime din țară (66% relief muntos, 27% dealuri, 7% câmpie), iar vegetația forestieră care se întinde pe o suprafață de 431.065 ha, reprezentă 51% din suprafața județului, fapt care ne situează pe primul loc pe țară în ceea ce privește suprafața împădurită.
Au fost executate 1.334 de acţiuni şi controale, din care:
Ø 182 în fondul forestier;
Ø 98 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos;
Ø 971 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos împreună cu specialiştii silvici, aparţinând DSR, ocoalelor silvice sau din cadrul Gărzii Forestiere Timișoara;
Ø 83 de alte acțiuni în domeniul silvic.
Au fost sesizate prin SNUAU 112 un număr de 106 de transporturi ilegale de material lemnos, din care, în urma verificărilor efectuate, s-au confirmat ca fiind ilegale doar 5 transporturi.
În anul 2017 au fost sesizate 287 infracţiuni silvice. Au fost aplicate 291 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 535.860 lei şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 1423.51 mc material lemnos (+226,86 mc), dintre care 572,56 mc faptic (+68.77 mc) și 850.95 mc valoric (+ 158.09 mc).

CRIMINALITATEA STRADALĂ
Pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracţional stradal la nivelul judeţului au fost executate:
-         714 acţiuni cu efective mărite,
-         3.644 controale directe,
-         15.066 intervenţii la solicitările cetăţenilor,
-         1575 de stări conflictuale aplanate,
-         736 participări la măsuri de ordine cu ocazia diferitelor adunări publice,
-         4.974 activităţi de patrulare în zona unităţilor de învăţământ sau zona adiacenta  acestora.
            Pe raza județului au acționat, în medie, zilnic, 55 patrule, 23 în mediul urban și 32 în mediul rural.
În anul 2017 am înregistrat o scădere de 2,17% a infracțiunilor stradale sesizate, înregistrându-se scăderi atât în mediul urban (-1,2%) cât și în mediul rural (-8,5%).

CRIMINALITATEA ÎN MEDIUL RURAL
            Situaţia infracţiunilor sesizate din mediul rural comparativ cu anul 2016 se prezintă astfel:
- Total infracţiuni sesizate, scădere de 7,98%, din care:
o   infracţiunile contra persoanei, scad cu 5,56%, 
o   infracţiunile contra patrimoniului, scad cu 8,30%.




SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER
Judeţul Caraş-Severin, al treilea ca mărime din România, are o reţea rutieră de 1.907 km, din care drumurile naţionale însumează 565 km (locul doi pe ţară în privinţa lungimii reţelei de drumuri naţionale) iar drumuri judeţene şi comunale însumează 1.342 km, cu o densitate medie a drumurilor publice de 22,4 km la 100 km2.
În urma eforturilor depuse în anul 2017 dinamica accidentelor rutiere cu victime înregistrate pe raza judeţului este în continuare pe un trend descrescător. Înregistrăm scăderi la: numărul total al accidentelor, de la 409 accidente în 2016 la 390 în 2017 (-19, -4,65%), răniți grav de la 162 în 2016 la 149 în 2017 (-13, -8,02%) și răniți ușor de la 432 la 417 (-15, -3,47%); numărul accidentelor grave crește de la 147 la 153 (+6, +4,08%) iar numărul persoanelor decedate creşte de la 40 la 48 (+8, +20%).
 
Pe cauze generatoare situația se prezintă astfel:
-         Nerespectarea regimului legal de viteză: 101 accidente (sub cele două forme, cumulat, viteza neregulamentară şi viteza neadaptată la condiţiile de drum), rămâne principala cauză la nivelul judeţului;
-         Nerespectarea distanţei între vehicule: 42 accidente;
-         Indisciplina pietonală: 33 accidente.
Sub aspectul infracţiunilor descoperite, au fost efectuate activităţi de cercetare cu privire la 715 fapte sesizate. Ponderea o deţin infracţiunile de conducerea unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală: 132, conducerea fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei: 122, conducerea unui autovehicul neînmatriculat/ neînregistrat sau cu număr fals: 74.
Ca urmare a activităţilor executate s-au constatat 39.612 contravenţii la OUG 195/2002 rep., din care  2.696 au fost aplicate altor categorii de participanţi la trafic decât conducătorilor auto (pietoni – 2.225; biciclişti – 302; căruţaşi – 64; conducători de mopede – 24; motociclişti – 12).
Au fost dispuse măsuri de sancționare complementară ca urmare a contravențiilor constatate:
-         au fost reţinute 2.177 de permise de conducere (depășire: 910, alcool: 131, viteză: 168, neacordarea priorității de trecere pietonilor: 179);
-         au fost retrase 720 de certificate de înmatriculare, din care 215 pentru defecțiuni tehnice.


SIGURANŢA COMUNITĂŢII
Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost preluate un număr de 12.407 apeluri, dintre acestea 7.399 au fost apeluri din mediul urban şi 5.008 apeluri din mediul rural.
Comparativ cu anul 2016, situaţia se prezintă astfel:
            Înregistrăm o creștere de 7,74%. Media de apeluri 112 pe zi este de 33,99, faţă de 31,46 în anul 2016.
23,8% dintre apelurile prin SNUAU 112 nu se confirmă.
Pe urgenţe, situaţia apelurilor se prezintă astfel: în cazul a 84,75% dintre apeluri intervenția a fost efectuată până la 10 minute, în cazul în a 312 apeluri intervenția a fost în peste 20 de minute (2,51% dintre apeluri).
            Numărul sancţiunilor aplicate, 4367, creștere cu 11,5% faţă de anul 2016,  fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în urma a 35,3% dintre apeluri:
·      în total 2.380 avertismente şi 1.931 amenzi;
·      la Legea 61/1991 au fost aplicate 1.867 de sancţiuni;
·      pentru apeluri neconfirmate, au fost aplicate în total 749 sancţiuni conform OUG 34/2008, +10,8%, la 25,41% dintre apelurile neconfirmate.
Obiectivul stabilit prin Planul de activităţi al inspectoratului pe anul 2017 (respectiv 80% dintre intervenţiile la apelurile 112 să fie făcute sub 10 minute), a fost îndeplinit.

CONCLUZII
Având în vedere scăderea înregistrată la infracţiuni sesizate (-4,68%) și faptul că numărul infracţiunilor cu mare violenţă se menține în continuare la un nivel scăzut, apreciez că am îndeplinit cu succes obiectivele asumate la începutul anului 2017.                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu