Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 ianuarie 2018

Polițiștii recomandă conducătorilor auto

18 echipaje de poliție rutieră au acționat ieri spre seară și pe timpul nopții cu scopul de a asigura siguranța circulației rutiere în condiții de iarnă. Am trecut fără incidente deosebite peste această provocare!
În primele ore de iarnă o parte dintre participanții la trafic par să aibă mari greutăți în a se adapta la condiții mai grele. Utilajele acționează pentru deszăpezire atât în localități cât și în afara acestora, dar este nevoie să ne adaptăm stilul de condus întrucât pe unele căi rutiere unde se circulă mai greu.


0

În contextul vremii nefavorabile, polițiștii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră preventivă de condus, atât pentru siguranţa proprie, cât şi pentru a celorlalţi participanţi la trafic.

Asigurați prioritatea de deplasare pentru utilajele de deszăpezire!

Respectați indicațiile polițiștilor care acționează în trafic. Sunt acolo pentru a asigura fluidizarea circulației și a vă asigura o deplasare în siguranță. Nu pătrundeți cu autovehiculul pe sectoarele de drum închise temporar sau cele pe care există restricții.

Având în vedere faptul că partea carosabilă este acoperită de zăpadă, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule atât în localităţi cât şi în afara acestora cu o viteză care să permită oprirea mijloacelor de deplasare în siguranţă, deoarece distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Nu efectuați deplasări pe distanțe mari dacă nu este neapărat necesar. Asigurați-vă că aveți o rezervă suficientă de combustibil pentru eventualitatea că veți fi obligat să staționați în trafic.

Asigurați-vă că aveți la dumneavoastră haine groase, eventual o pătură pentru a vă proteja de frig și un termos cu ceai cald.

Totodată, evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu ninsoare sau polei este indicat să nu viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip ,,hands-free”.

De asemenea, avem recomandări și pentru pietoni:

Nu uitați că pe timp de ninsoare vizibilitatea este foarte redusă. Nu riscați!

Traversarea străzii se face numai pe trecerea de pietoni.

Nu fugiţi pe trecerea de pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca maşinile să se oprească pentru a vă permite traversarea!

Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare!


Evitați, pe cât posibil, partea carosabilă, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu