Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 12 ianuarie 2018

Măsuri de debirocratizare a sistemului de sănătate pentru un acces mai facil al pacienților la servicii de sănătate

Florian BODOG, ministrul Sănătății, s-a întâlnit în această dimineață cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu MIHAI și reprezentanții acestei instituții pentru a discuta propunerile de debirocratizare a actului medical care urmează să fie cuprinse într-o Ordonanță de modificare a Legii nr. 95/2006 a Sănătății.

Ministrul Sănătății a verificat și stadiul implementării măsurilor de debirocratizare a actului medical deja stabilite să fie prevăzute în noul Contract Cadru de acordare a asistenței medicale în anul 2018.
În cadrul întâlnirii de astăzi s-au luat în discuție o serie de măsuri cu rol de debirocratizare și optimizare a activității cadrelor medicale, în scopul asigurării unui acces mai bun al pacienților la serviciile medicale.
În acest sens este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care rețeta prescrisă respectă schema de tratament. Totodată, vor fi revizuite și protocoalele terapeutice aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr.1301/500/2008, în sensul facilizării accesului pacienților la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori.
Prin modificările legislative menționate se are în vedere și reglementarea situațiilor în care medicii de familie prescriu medicamente pe bază de scrisoare medicală pentru tratamente a căror inițiere și continuare intră în obligația medicilor din specialitățile clinice, conform protocoalelor terapeutice.
De asemenea, a fost propusă o modificare în sistemul informatic, astfel încât calitatea/categoria de asigurat modificată în sistem să își producă efectele din ziua în care a fost operată în platforma informatică (PIAS), cu excepția datelor referitoare la naștere și la deces. În acest fel, se evită situațiile în care prescripțiile și serviciile medicale acordate pe baza informațiilor din sistemul informatic sunt imputate furnizorilor.
Una dintre măsurile propuse prevede eliminarea obligativității medicilor de a transmite către sistemul informatic al Dosarului Electronic de Sănătate datele medicale ale pacienților care declară în scris că, din motive de conștiință sau religioase, nu doresc ca aceste date să fie stocate.
În proiectul Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate în anul 2018 se introduc, de asemenea, o serie de prevederi de debirocratizare a activității furnizorilor de servicii medicale și de creștere a accesului asiguraților la medicamente și servicii paraclinice finanțate de CNAS.
Astfel, se renunță complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale și se elimină obligația furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă. Această măsură va duce la creșterea timpului efectiv acordat de către medici pentru consultarea pacienților.
De asemenea, noul Contract-cadru va prevedea faptul că rețetele și biletele de trimitere la analize vor fi onorate de orice farmacie sau laborator de pe teritoriul țării. În prezent există restricția ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeași casă de sănătate cu care se află în contract și medicul care eliberează rețeta sau biletul de trimitere.
O altă modificare în Contractul — cadru prevede ca, în cazul în care medicul de familie nu va reuși să-și găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanță, pacienții înscriși pe lista medicului aflat în concediu se vor putea adresa cabinetelor de medicină primară din proximitate, desemnate de medicul respectiv.
Pentru medicul de familie aflat la început de activitate sau nou venit într-o localitate, perioada acordată pentru a-și forma lista de pacienți va fi extinsă de la șase luni la un an.
De asemenea, a fost propusă revizuirea criteriilor de acordare a sporurilor pentru condițiile de activitate ale cabinetelor de medicină primară și de specialitate din ambulatoriu, prevăzute în Ordinul MS/CNAS nr. 391/187/2015.
'Noile măsuri agreate azi vor fi introduse într-un proiect de Ordonanță care va fi supus aprobării Guvernului în cursul acestei luni, pe perioada vacanței parlamentare. Doresc să creăm un sistem în care medicii să poată oferi un act medical de calitate, acordând mai mult timp consultațiilor și discuțiilor cu pacienții.', a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Biroul de presă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu