Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 3 ianuarie 2018

Preocupările UVT cu privire la dezvoltarea unei infrastructuri ecologice, recunoscute internațional


GreenMetric World University Ranking, singura clasificare din lume care măsoară angajamentul universităților participante în dezvoltarea unei infrastructuri ecologice, include, pentru prima dată, Universitatea de Vest din Timişoara.

Potrivit rezultatelor ediţiei din 2017, UVT ocupă poziţia 518 la nivel mondial şi poziţia 4 la nivel naţional. În această ediţie, GreenMetric a inclus 619 universităţi din 76 de ţări.


În conturarea clasificării au fost analizate atât informaţiile raportate de universităţi, cât şi alte studii şi cercetări independente realizate pentru GreenMetric. Chestionarul de autoevaluare a universităţilor este structurat pe 6 categorii de indicatori de performanţă: așezare și infrastructură (15%), energie şi schimbări climatice (21%), managementul deșeurilor (18%), utilizarea apei (10%), transport (18%) şi educaţie (18%).

Preocupările noastre în domeniul ecologiei sunt deja cunoscute. Aș menționa aici evenimentul anual devenit deja tradiție ‹‹Săptămâna Verde în UVT››, cu activități ce abordează subiecte eco, de protejare a mediului înconjurător și de adoptare a unui stil de viață sănătos. De asemenea, am inițiat demersuri de reducere a consumului de energie electrică și de management al deșeurilor. Un program recent desfășurat împreună cu studenții de la OSUT își propune tocmai implicarea tinerilor noștri studenți în conservarea resurselor. Sunt multe alte lucruri care, puse la un loc, subliniază angajamentul nostru în protejarea mediului”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Alături de Universitatea de Vest din Timișoara sunt prezente doar patru universități din România, între care se regăseşte şi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, membră, alături de UVT, a Consorțiului Universitaria.

Clasificarea UI GreenMetric World University Ranking a fost lansată în 2010 și reprezintă o inițiativă a Universitas Indonezia care a constatat necesitatea unui sistem de clasificare a universităţilor cu privire la angajamentul faţă de abordarea problemelor de sustenabilitate a mediului. Scopul GreenMetric este evaluarea eforturilor universităţilor în ceea ce privește  managementul resurselor şi dezvoltarea durabilă a campusului universitar. Astfel de activități de clasificare vor asigura acordarea unei atenții mai mari dezvoltării durabile a mediului, precum și problemelor economice și sociale legate de durabilitate. Astfel, structurile de conducere ale universităţilor vor fi susținute mai mult în eforturile lor de implementare a politicilor eco-friendly.


Informații suplimentare pot fi regăsite la: http://greenmetric.ui.ac.id/overall-ranking-2017/


COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu