Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 august 2017

Inspecția Muncii

Inspecția Muncii a sancționat cu 10.500 de lei S.C. Unique Clothing SRL din Prahova unde un director a fost filmat când înjura şi umilea personalul


În conformitate cu dispozițiile domnului Dantes Nicolae BRATU,inspector general de stat, o echipă de control de la Inspecția Muncii împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului teritorial de muncă Prahova, au efectuat un control la S.C. Unique Clothing SRL din Prahova unde un director a fost filmat când înjura şi umilea personalul.
Au fost constatate nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă pentru care s-au aplicat avertismente, amenzi în cuantum de 10.500 de lei și măsuri ferme cu termene concrete de realizare. Inspectoratul teritorial de muncă Prahova va monitoriza permanent modul în care acestea sunt realizate.

În domeniul securității și sănătății în muncă societatea a fost amendată cu 8.000 de lei și s-au aplicat avertismente scrise și verbale. Inspectorii de muncă au dispus următoarele măsuri de remediere a neregulilor: autorizarea  internă a lucrătorilor  care utilizează lisa mecanică în activitatea de încărcare-descărcare, marcarea și întreținerea căilor de acces și de circulație, păstrarea în stare liberă a acestora, înlăturarea materiilor prime depozitate necorespunzător, asigurarea de vestiare corespunzătoare separate lucrătorilor, pentru femei și bărbați, dotarea cu manometre care să indice presiunea minimă și maximă a instalației de încălzire aferentă camerei cazanelor, dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cădere,  împiedicare, alunecare a lucrătorilor corespunzător diferenței de nivel, asigurarea unui climat corespunzător în spaţiul destinat mașinilor de călcat și al altor spații de lucru, asigurarea unei activități corespunzătoare în poziții ortostatice – așezat și în picioare pentru muncitori, conform principiilor ergonomice aplicabile la activitățile desfășurate la mașinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediară fluxului de asamblare produse finite, instruirea lucrătorilor cu prevederile din fișele  de securitate, asigurarea rafturilor împotriva răsturnării.
În domeniul relațiilor de muncă societatea a fost amendată cu 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal. De asemenea, s-a constatat ca angajatorul nu a evidențiat munca suplimentară  prestată de salariați, fiind dispusă măsura obligatorie de remediere a neconformității dispuse. Angajatorul nu a făcut dovada achitării drepturilor salariale pentru o parte dintre salariați faptă pentru care s-a dispus măsură de remediere.

”Unul din principalele obiective ale Inspecției Muncii este menținerea unui echilibru între angajați și angajator și toleranță zero pentru abateri de la conduita corectă bazată pe respect și legalitate în relațiile de muncă. Întotdeauna Inspecția Muncii a militat pentru un mediu concurențial corect, adaptat nevoilor pieței muncii, care, prin mecanisme și instrumente specifice să contracareze și autoregleze disfuncționalitățile apărute.
De exemplu, munca nedeclarată e un fenomen care afectează întreaga societate, pe angajatori și angajați deopotrivă. Trebuie să avem în vedere o reglementare mai riguroasă a ceea ce înseamnă riscurile psihosociale la locul de muncă(stres, hărțuire psihică,etc), fenomen sesizat la Inspecția Muncii din ce în ce mai des, aspect pe care îl vom trata cu prioritate în următoarea perioadă.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.




Serviciul Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu