Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 24 august 2017

Informare privind pregătirea unităților de învățământ preuniversitar în vederea deschiderii în condiții optime a anului școlar 2017-2018

Prezintă: Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin.

 Anul școlar 2017-2018 se va derula după structura aprobată prin Ordinul Ministrului Educației naționale nr. 3382/22.02.2017. Luni, 11.09.2017, în cele 124 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică din județul Caraș-Severin vor începe cursurile noului an școlar. La aceeași dată vor începe cursurile și în cele 5 unități de învățământ private din județ.

In cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin din 12.01.2017 s-a acordat avizul conform pentru unitățile de învățământ preuniversitar pentru anul școlar următor. Până în prezent, au fost primite la ISJ Caraș-Severin  Hotărârile de Consiliu Local pentru rețeaua școlară de la majoritate unităților administrativ-teritoriale. Nu au fost adoptate HCL în 12 localități. Unitățile de învățământ care vor funcționa în anul școlar următor sunt cuprinse în anexa 1 la prezenta.
Prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin nr.31/31.03.2017 au fost repartizate numărul de locuri pentru fiecare unitate școlară din județ.
Activitatea de îndrumare și control a Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin se realizează în permananță, fiecărei unități de învățământ fiindu-i repartizată un inspector de zonă. In cadrul instituției există o bază de date completă, pentru fiecare școală fiind întocmită o fișă a unității de învățământ, a cărei model îl anexam (Anexa 2).
La începutul lunii august 2017, a fost reactualizată situația existentă la nivelul județului în ceea ce privește infrastructura școlară. Astfel, în ceea ce privește starea sălilor de clasă în 82,72% din situații starea este bună, iar în 14,1% din situații este satisfăcătoare. Starea sălilor de clasă lasă de dorit la Școala Gimnazială „Vasile Versavia” Naidăș precum și la grădinițele din Naidăș, Valea Pai și Slatina Nera.
In ceea ce privește mobilierul școlar s-ar impune investiții permanente pentru asigurarea unor condiții optime procesului didactic. Din centralizarea datelor provenite din rețeaua școlară reiese că în 25% din școlile din județ starea mobilierului este satisfăcătoare. Situație este nesatisfăcătoare în grădinițele din mediu rural (2,5%). S-a identificat nevoia de înlocuire a mobilier pentru un număr de aproximativ 80 de copii proveniți de la grădinițele cu program normal din Câmpia, Socol, Zlatița. In colaborare cu autoritățile locale, conducerile unităților de învățământ iau măsuri pentru începerea în condiții bune a noului an școlar.
Din perspectiva asigurării condițiilor igienico-sanitare în 99 din cele 124 de unități de învățământ cu personalitate juridică oferă condiții bune, iar în alte 24 condițiile sunt satisfăcătoare. Starea grupurilor sanitare este nesatisfăcătoare în o serie de școli arondate, din mediu rural, cu număr relativ mic de elevi. Ponderea preșcolarilor/elevilor care nu pot beneficia de condiții optime igienico-sanitare este de 1,68%.Se impune remedierea deficiențelor constate la Secășeni, Zlatița, Slatina Nera, Vrăniuț, Milcoveni.
Analiza situației sălilor de sport relevă faptul că în 68% din cazuri condițiile sunt bune, existând însă și 16% din săli care asigură condiții nesatisfăcătoare.
In anul școlar 2017-2018, va fi necesară realizarea transportului elevilor cu microbuzele școlare. Din datele centralizate de la școli reiese că starea acestora este:
Starea microbuzului
Bună
Satisfăcătoare
Nesatisfăcătoare
71,26%
17,24%
11,5%

Din ultim categorie menționăm microbuzele aparținând la:
Şcoala Gimnazială „TRANDAFIR TĂMAŞ“ MARGA
Şcoala Gimnazială „IULIU BIROU“ TICVANIU MARE
A fost solicită unităților școlare să realizeze o apreciere a condițiilor de siguranță în curtea școli dar și în proximitatea ei. Conducerile instituților de învățământ consideră că în 75% din școli condițiile sunt bune și în 24% satisfăcătoare.
Inspectoratul Școlar Județean a consultat autoritățile locale în ceea ce privește colaborarea acestora cu conducerile unităților de învățământ. Reiese faptul că această colaborare este foarte bună în marea majoritate a cazurilor. Autoritățile locale solicită o alocare mai mare de fonduri din partea Ministerului Educației Naționale pentru asigurarea de investiții și dotări.
Ministerul Educaţiei  Naționale, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean  Caraş-Severin, implementează, la nivelul judeţului, Proiectul privind Reforma Educaţiei  Timpurii (PRET), proiect  cofinanţat  prin împrumut  de la  Banca de Dezvoltare  a  Consiliului  Europei  şi cu contribuţia  Guvernului României.   În prezentul  program de reabilitare educaţională timpurie (PRET), au fost cuprinse  grădiniţele cu program normal situate în mediul rural, care nu dispun de spaţii adecvate  învăţământului preuniversitar.
Obiective de investitii in cadrul proiectului PRET in curs de executie in perioada 1.01-31.08.2017:

Nr.
crt.
Unitatea şcolară
Natura intervenţiei /
total suprafaţă
construită
Valoarea
investiţiei
(lei)-
Exclusiv TVA
Stadiul
fizic
1
Grădinița cu pro-gram normal Mehadia (cu 4 grupe)
construcție
nouă/532,5 mp
968.587,42
100% - s-a realizat recepția la terminarea lucrărilor. Proces verbal de Recepție la terminarea lucrărilor nr.1027/ 19.04.2017

Există și obiective de investiții țn cadrul proiectului PRET în curs de pregătire proiectare, adaptarea la teren a proiectului tip pentru o Grădinița cu program normal la Reșița, respectiv la Bocșa și în Verendin, comuna Luncavița. Pentru aceste obiective au fost transmise: fișele tehnice, notele privind necesitatea și oportunitatea realizării investițiilor, certificatele de urbanism și planuri de încadrare în zonă.
Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a transmis încă perioada aprilie-mai adrese în rețeaua de învățământ cu privire la Programul Național de Dezvoltare Locală în vederea rezolvării problemelor care țin de autorizații.
U.A.T.
Obiectiv de investiții
Suma solicitată de la bugetul de stat
Anina
Reabilitarea, modernizarea și dotarea Școlii gimnaziala nr. 1 Celnic - Anina, județul Caraș-Severin
2.102.127,00
Băile Herculane
Reabilitare, modernizare, dotare și extindere Liceul Hercules în orașul Băile Herculane, județul Caraș-Severin
3.332.092,25
Băuțar
Reabilitare și modernizare Școala Gimnazială clasele V-VIII, loc. Băuțar, comuna Băuțar, județul Caraș-Severin
1.524.281,00
Berzasca
Reabilitare, modernizare și extindere Școala generală Berzasca, comuna Berzasca, județul Caraș-Severin
1.972.996,00
Berzovia
Reabilitare, consolidare şi dotare grădiniţă cu program normal şi şcoală gimnazială Fizeş, comuna Berzovia
2.129.230,00
Bozovici
Reabilitare școală gimnazială în localitatea Prilipeț, comuna Bozovici, jud Caras Severin
798.248,00
Bozovici
Reabilitare, dotare si extindere Scoala Generala Bozovici, jud Caras-Severin
6.323.893,00
Ciclova Romană
Reabilitare, modernizare și dotare școală gimnazială în  com. Ciclova Romana, jud Caraș- Severin
475.263,00
Copăcele
Reabilitare și dotare școala gimnazială, comuna Copăcele, județul Caraș-Severin
677.940,00
Cornea
Reabilitare, modernizare şi dotare grădiniţă din localitatea Cruşovăţ, comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin
762.195,00
Cornea
Reabilitare, modernizare şi dotare şcoală gimnazială "Traian Lalescu" Cornea, comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin
1.789.046,00
Cornea
Reabilitare, modernizare şi dotare şcoală gimnazială cu clasele I-IV şi grădiniţă din localitatea Cornea, comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin
1.283.415,00
Cornea
Reabilitare, modernizare şi dotare şcoală gimnazială şi grădiniţă din localitatea Cuptoare, comuna Cornea, judeţul Caraş-Severin
2.622.344,00
Cornereva
Reabilitare, modernizare şi dotare şcoală primară cu clasele I-IV şi grădiniţă în localitatea Zănogi, comuna Cornereva, judeţul Caraş-Severin
1.404.795,00
Coronini
Demolare şcoală existentă şi construire şcoală generală 1-8, din comuna Coronini, judeţul Caraş-Severin
5.163.284,00
Dalboșeț
Reabilitarea, modernizarea și dotarea școlii din satul Dalboșeț, comuna Dalboșeț, județul Caraș-Severin
1.645.250,00
Eftimie Murgu
Reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea școlii generale din comuna Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin
3.932.763,00
Iablaniţa
Reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolii primare din localitatea Petnic, comuna Iablaniţa, judeţul Caraş-Severin
2.162.687,00
Luncaviţa
Modernizare și dotare școala în loc Luncavița, comuna Luncavița, județul Caraș-Severin
561.855,00
Luncaviţa
Modernizare și dotare școala în loc Verendin, comuna Luncavița, județul Caraș-Severin
900.565,00
Măureni
Construire grădiniță în localitatea Sosdea, comuna Măureni
324.000,00
Măureni
Realizare sistem termoizolație la Școala Gimnazială Măureni, comuna Măureni
135.000,00
Măureni
Realizare sistem trmoizolație la Școala Gimnazială Sosdea, comuna Măureni
135.000,00
Oțelu Roșu
Construire grădiniţă cu program normal pentru două grupe preşcolare în oraşul Oţelu Roşu, jud Caraş Severin
633.583,50
Ramna
Reabilitare şcoală gimnazială în comuna Ramna, jud. Caraş-Severin
510.162,00
Reșița
Continuare lucrări la Grădinița cu program normal, prelungit și creșă, Cartier Moroasa str. Sportului, FN, Municipiul Reșița
10.180.671,30
Sacu
Reabilitare, modernizare și dotare școală primară și grădiniță cu program normal Sălmăgelu Nou, comuna Sacu, jud. Caraș-Severin
550.710,00
Slatina Timiș
Reabilitare, modernizare și dotare școală gimnazială în comuna Slatina Timiș, corp 2, județul Caraș-Severin
1.033.360,00
Socol
Reabilitare și modernizare Școala gimnazială localitatea Zlătița, comuna Socol, județul Caraș-Severin
964.273,00
Socol
Reabilitare și modernizare Școala gimnazială Sf. Sava, localitatea Socol, comuna Socol, județul Caraș-Severin
797.075,00
Socol
Reabilitare și modernizare Școala primară Câmpia, localitatea Câmpia, comuna Socol, județul Caraș-Severin
557.030,00
Turnu Ruieni
Reabilitare grădinița Borlova, comuna Turnu Ruieni, județul Caraș-Severin
1.236.139,30
Turnu Ruieni
Reabilitare școală Borlova, comuna Turnu Ruieni, județul Caraș-Severin
1.035.142,00
TOTAL
59.656.415,35

Este în curs de derulare  achiziția de furnizare pachete cu rechizite scolare  pentru anul scolar 2017-2018, prin procedura online simplificată, deschiderea a avut loc în 16.08.2017 .
În conformitate  cu prevederile Legii 126/ 2002  pentru aprobarea Ordonanţei  de urgenţă a Guvernului  nr. 33/ 2001  privind acordarea de rechizite şcolare  elevilor din învăţământul  de stat, primar şi gimnazial, cursuri de zi, pentru anul  scolar  2017-2018 vor fi  achiziţionate   pachete cu rechizite şcolare, astfel :
    - 400  pachete  rechizite clasa pregătitoare;
    - 510 pachete  rechizite clasa I;
    - 1071 pachete  rechizite clasele II-IV;
    - 1321pachete  rechizite clasele V-VII;
    - 499  pachete  rechizite clasa a VIII-a.
Vor fi distribuite și cele 1099 pachete cu rechizite școlare  recepționate deja și aflate în stoc. Pachetele cu rechizite școlare  vor  fi distribuite conform legislației în vigoare.
Referitor la situația autorizării de funcționare ultimele date existente la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin sunt:

URBAN
RURAL
TOTAL
Gradinite
71
161
232
care dețin  autorizații de funcționare
67
119
186
Scoli primare  / gimnaziale
29
151
180
care dețin  autorizații de funcționare
26
126
152
Licee/ colegii /postliceale /inv. Special
28
7
35
care dețin  autorizații de funcționare
28
7
35
Nr.total  unități  de învățământ preuniversitar (cu PJ și arondate)
128
319
447

În ceea ce privește unitățile de învățământ neautorizate de ISU Caraș-Severin acestea au fost programate pentru remedierea situației (Anexa 3).
Până la începerea cursurilor în anul școlar 2017-2018, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va efectua, ca în fiecare an, o inspecție tematică privind pregătirea începerii anului școlar în toate unitățile de învățământ, activitatea fiind cuprinsă în Graficul Unic de Inspecții.

INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL
Prof. Adrian DOXAN


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu