Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 16 august 2017

BAROMETRUL SOCIAL COMANDAT DE PRIMĂRIA REȘIȚA


}  Cercetarea a fost efectuată în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017 la comanda Primăriei Municipiului Reșița.
}  Ea a urmărit să identifice: 1. numărul de locuințe; 2. numărul de cetățeni și repartizarea lor pe sexe, vârste, ocupații, educație, religie, etnie, stare civilă, surse de venit; 3. evaluarea migrației externe: câți au plecat în străinătate, în ce țări, din ce motive, cât câștigă, în ce domeniu lucrează, dacă s-ar întoarce în țară; 4. atitudinea populației față de anumite obiective ale Primăriei (achiziționarea funicularului, a hotelului Semenic, a Platformei Mociur, dezvoltarea turismului, modernizarea transportului public, construirea unui Aqua Park, a unui mall, etc.).
}  Pentru realizarea cercetării echipe de studenți ai Universității Eftimie Murgu s-au deplasat la fiecare locuință din oraș, completând un chestionar cu informații despre toate persoanele din locuință, adulți și minori, prezenți în oraș, dar și plecați în alte țări. Au fost excluse persoanele care și-au stabilit domiciliul definitiv în altă parte. În cazul caselor nelocuite s-a încercat obținerea unor informații minimale de la administratorii clădirilor, de la vecini sau de la rude, dar aceste cazuri au fost puține.

Chestionarele au fost validate de profesorii coordonatori, iar informațiile au fost confruntate cu alte date obținute din surse administrative.

LOCUINȚE

}  La 1 februarie au fost identificate în Reșița 33.975 locuințe. În cadrul cercetării s-au obținut informații despre 31.579 locuințe. Despre 2.396 case / apartamente nu s-au putut obține informații de la nimeni. Sunt însă nelocuite 2.805 case (8,3%) – iar cercetarea a obținut date statistice doar despre situația a 409 locuințe părăsite.
}  Trei sferturi din reșițeni locuiesc în case care sunt proprietatea lor personală – 25.675 gospodării sunt locuite de proprietarii lor. Alte 788 case sunt proprietăți personale locuite temporar. 1.234 apartamente sunt închiriate, 2.746 sunt nelocuite, 1.250 sunt locuințe proprietate a statului sau a primăriei care sunt locuite, 59 sunt proprietate a statului sau a primăriei care sunt nelocuite, 261 sunt sedii de firme sau instituții, iar 1.964 au altă situație.
POPULAȚIA
}  Numărul absolvenților de studii superioare (facultate, masterat, doctorat) este estimat la 13.771 persoane. Dintre ei doar 332 au doctoratul susținut.
}  11,2% sunt fără studii, 9,2% au absolvit doar 4 clase, 12,7% a finalizat 8 clase, 15% au terminat școala profesională, 27,1% au terminat liceul, 4,7% au școala postliceală absolvită, 15,4% au facultate, 4,2% au masterat, iar 0,5% au doctorat.
}  În Reșița 24.611 locuitori sunt salariați (35,9%), iar 20.294 locuitori sunt pensionari (29,6%). Orașul are un număr mic de șomeri: 834 (1,2%), dar are de peste 3 ori mai mulți oameni fără ocupație: 2.709 (4%). Numărul persoanelor aflate în sistemul de învățământ (de la grădiniță până la facultate) este de 14.551 (21,2%), iar al patronilor și directorilor de 427 (0,6%).
}  Reșițenii declară că trăiesc aproape exclusiv din salarii (56%) și pensii (44,8%). Puțini sunt cei care menționează și alte surse de venit (16,3%).
}  Trei sferturi din familii au venituri lunare sub 2.500 lei – sub 1.200 lei pe cap de membru de familie.

MIGRAȚIA
}  Mai mult de un sfert dintre reșițenii plecați în străinătate au ales Germania ca țară în care să trăiască, iar estimarea noastră este că acest procent este mult mai mare, deoarece mulți participanți la cercetare au refuzat să dea informații despre rudele plecate în străinătate, spunănd vag: ”este în străinătate” și neprecizând țara.
}  După Germania, următoarele țări preferate pentru migrație sunt Austria (17%), Italia (10,4%), Spania (6,9%), Marea Britanie (2,9%), Franța (2,1%), Portugalia și Belgia (câte 0,9%). Țările anglo-saxone sunt mai atractive decât cele latine pentru rezidența externă. Alte țări preferate pentru migrație de către reșițeni sunt SUA (0,7%), Grecia (0,5%), Canada (0,4%), Suedia, Olanda, Danemarca, Cehia (câte 0,3%).
}  Dintre cei plecați în străinătate doar 40% lucrează – ceilalți sunt minori, casnice, pensionari, fără ocupație. Jumătate din cei angajați lucrează cu contract permanent de muncă, 36,7% sunt sezonieri cu contract de muncă, iar 12,8% sunt angajați sezonieri fără contract de muncă.
}  Mai mult de trei sferturi dintre cei plecați în străinătate s-au dus în căutarea unui loc de muncă. 6,9% și-au însoțit familia în exil, 4,5% au plecat în vizită sau ca turiști, 1,9% la studiu, 0,9% în interes de afaceri, iar restul pentru motive neprecizate.
INTENȚIA DE EMIGRARE
}  Plecările din Govăndari și Reșița Montană vor fi mai numeroase decât cele din Reșița Romană și localitățile aparținătoare administrativ. Cel mai mare exod se va produce din Calea Caransebeșului și Micro II (peste 20% din locuitori), dar și din zone mai mici precum Cuptoare și Doman.
}  Femeile sunt mai hotărâte să rămână în oraș decât bărbații (76% față de 73%), iar intenția de a rămâne e specifică celor cu vârste medii de 53 ani. La cei de vârste cuprinse între 15 și 49 ani intenția de plecare depășește 15%, iar vârful emigrării este atins de cei de 20-24 ani, din care doar 48,5% mai vor să rămână în țară în următorii ani. Cea mai mare intenție de emigrare o au rromii și germanii (17%), iar cea mai mică o au maghiarii (7%). Dorința de plecare e cea mai mare la absolvenții de liceu: peste 15% vor să plece și tot atâția sunt nehotărâți.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu