Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 aprilie 2017

OBLIGATIILE PROPRIETARILOR DE EXPLOATATII COMERCIALE SI A EXPLOATATIILOR NONPROFESIONALE, PRIVIND IDENTIFICAREA, INREGISTRAREA SI MISCAREA ANIMALELOR

 Prezintă: Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin
INFORMARE PRIVIND  OBLIGATIILE PROPRIETARILOR DE EXPLOATATII COMERCIALE SI A EXPLOATATIILOR NONPROFESIONALE, PRIVIND IDENTIFICAREA, INREGISTRAREA SI MISCAREA ANIMALELOR IN CONFORMITATE CU PREVEDERILE ORDINULUI PRESEDINTELUI A.N.S.V.A., NR 40/2010

OBIECTIVE GENERALE

      Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte activităţile, atribuţiile, responsabilităţile, regulile şi documentele referitoare la implementarea şi operarea SNIIA pe întreg teritoriul României, astfel cum prevede legislaţia în vigoare, prin înregistrarea utilizatorilor, furnizorilor primari, furnizorilor secundari, mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, exploataţiilor, identificarea individuală a fiecărui animal şi înregistrarea fiecărei mişcări a acestuia, în vederea stabilirii trasabilităţii.


     Ovinele, caprinele, suinele şi bovinele circulă pe teritoriul României numai dacă sunt identificate şi înregistrate potrivit prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi însoţite de formulare/documente de mişcare şi de paşaport, în cazul bovinelor, precum şi de alte documente prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    Ovinele, caprinele şi bovinele care sunt destinate tăierii în abator trebuie însoţite şi de certificatul de sănătate animală pentru animalele vii transportate de la exploataţie la abator, prevăzut în cap. X al secţiunii IV din anexa nr. I la Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman.

     Utilizatorii SNIIA se supun procedurilor de înregistrare la direcţia sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, denumită în continuare DSVSA, în vederea obţinerii drepturilor de acces şi editare în SNIIA.

    Toate animalele din România sunt identificate în exploataţia în care s-au născut utilizându-se:
    a) o crotalie auriculară simplă cu cod unic de identificare pentru animalele din specia suine crescute în exploataţiile nonprofesionale, precum şi în exploataţiile comerciale de tip A;
    b) cu două crotalii auriculare, imprimate cu acelaşi cod unic de identificare, pentru animalele din specia bovine, ovine şi caprine.

     Toate ovinele şi caprinele născute după 31 decembrie 2009 vor fi identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare al animalului.
  
    Excepţii
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 2 alin. (6) şi (7), ovinele şi caprinele care până la vârsta de 12 luni vor fi tăiate pe teritoriul României pot fi identificate cu o crotalie auriculară simplă imprimată cu cod unic de identificare, la solicitarea scrisă a deţinătorului animalelor şi cu condiţia ca acestea să fie transportate din exploataţia de origine direct la un abator situat pe teritoriul ţării.
    (2) În cazul în care animalele identificate în conformitate cu prevederile alin. (1) sunt deţinute şi după ce au ajuns la vârsta de 12 luni sau sunt destinate comerţului intracomunitar ori exportului, acestora li se va aplica şi crotalia electronică, pereche a crotaliei simple deja aplicate, imprimată cu acelaşi cod unic de identificare, astfel încât animalele să fie identificate în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (7).

    Termene de identificare

    (1) Animalele sunt identificate cu respectarea următoarelor termene:
    a) animalele din speciile bovine, în termen de până la 20 de zile de la naştere;
    b) animalele din specia ovine şi caprine, în termen de până la 6 luni de la naştere;
    c) animalele din specia suine, în termen de până la 60 de zile de la naştere.
    (2) Animalele sunt identificate, în orice caz, înaintea mutării acestora în afara exploataţiei în care s-au născut, dacă aceasta are loc înaintea termenelor prevăzute la alin. (1).

    (3) Animalului care şi-a pierdut una dintre crotalii, pentru speciile bovine, ovine, caprine, sau crotalia, în cazul animalelor din specia suine, i se aplică o crotalie duplicat, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza Naţională de Date.

    (4) Animalului din specia bovine, ovine şi caprine care şi-a pierdut ambele crotalii şi pentru care, în urma unei anchete efectuate de medicul veterinar oficial, se face dovada identităţii i se aplică o crotalie duplicat în cel mult 30 de zile de la înregistrarea evenimentului în Baza Naţională de Date.

    Condiţii

    (1) În vederea realizării obiectivelor prevăzute mai sus DSVSA se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiţii:
    a) fiecare exploataţie este înregistrată în RNE;
    b) fiecare utilizator SNIIA este înregistrat;
    c) fiecărui proprietar de exploataţie i se eliberează o carte de exploataţie;
    d) animalele sunt identificate şi înregistrate în SNIIA;
    e) animalelor din specia bovine li se eliberează un paşaport;
    f) fiecare mişcare a animalelor se desfăşoară numai cu formularele/documentele de mişcare şi este înregistrată în SNIIA.
    g) fiecare furnizor secundar este înregistrat în SNIIA;
    h) fiecare mijlocitor de afaceri cu animale vii este înregistrat în SNIIA.

        OBLIGAŢIILE PROPRIETARILOR EXPLOATAŢIIOR NONPROFESIONALE, ALE PROPRIETARILOR ŞI DEŢINĂTORILOR DE ANIMALE ÎN CAZUL ÎN CARE IDENTIFICAREA ŞI ÎNREGISTRAREA ANIMALELOR ESTE EFECTUATĂ DE CĂTRE MEDICUL VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ ÎMPUTERNICIT

    Obligaţii privind regimul exploataţiilor nonprofesionale

    (1) În cazul constituirii unei noi exploataţii sau al intrării unui animal într-o exploataţie care nu a avut animale în ultimii 3 ani, proprietarul acesteia este obligat să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu 7 zile înainte de producerea evenimentului, intenţia respectivă, în vederea înregistrării exploataţiei în RNE, furnizând acestuia datele de identificare menţionate în formularul de identificare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3.
    (2) Fiecare proprietar de exploataţie este obligat să colaboreze cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau cu medicul veterinar oficial, după caz, în vederea înregistrării exploataţiei şi desfăşurării altor activităţi prevăzute în prezenta normă sanitară veterinară, după cum urmează:

a)      în cazul unei exploataţii existente, proprietarul exploataţiei are următoarele obligaţii:

    1. să permită medicului veterinar oficial să desfăşoare controale şi inspecţii sanitar-veterinare la toate exploataţiile şi pentru toate animalele;
    2. să ofere medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi sau medicilor veterinari oficiali, după caz, răspunsuri corecte referitoare la informaţiile solicitate, respectiv numele, prenumele, codul numeric personal şi adresa proprietarului exploataţiei, adresa exploataţiei, precum şi datele despre deţinătorul animalelor;
    3. să declare medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi sau medicilor veterinari oficiali, după caz, în perioada prevăzută de lege, orice modificare apărută în datele deja colectate cu privire la animale şi exploataţie;
    4. să păstreze în mod corespunzător registrul exploataţiei, să îl actualizeze şi să îl arhiveze pentru control sanitar-veterinar pentru o perioadă de minimum 3 ani de la data închiderii exploataţiei;
    b) în cazul deschiderii sau redeschiderii unei exploataţii, proprietarul acesteia informează medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu 7 zile înainte, despre respectiva intenţie de deschidere a activităţii.
    (3) În completarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1), proprietarul exploataţiilor declară medicului de liberă practică împuternicit închiderea temporară ori definitivă a activităţii exploataţiei, cu 7 zile înainte de producerea evenimentului.
    (4) Proprietarul exploataţiei păstrează pentru activităţi de control sanitar-veterinar toate documentele privind identificarea şi înregistrarea exploataţiei şi a animalelor care îi sunt remise.
    (5) Proprietarul exploataţiei păstrează în bune condiţii cartea exploataţiei, prezentând-o la fiecare înregistrare a unei mişcări în/ din exploataţia sa;
    (6) Proprietarul exploataţiei comunică în termen de maximum 7 zile pierderea sau furtul acesteia medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prin intermediul căruia completează formularul de declarare eveniment, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5;
    (7) Pe baza formularului de declarare eveniment, proprietarului exploataţiei i se eliberează de către operatorul SNIIA un duplicat, contra cost.
   
    Obligaţii privind identificarea şi mişcarea animalelor din exploataţiile nonprofesionale

    (1) Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a colabora cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în vederea identificării şi înregistrării animalelor din exploataţia sa.

    (1^1) Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele de identificare necesare identificării animalelor deţinute.

    (2) Proprietarul exploataţiei trebuie să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de formularele/ documentele de mişcare, iar în cazul bovinelor, şi de paşaport.

    (3) În termen de 7 zile de la achiziţionarea oricăror animale din speciile care fac obiectul prezentei norme sanitare veterinare, deţinătorul de animale notifică prezenţa respectivelor animale în exploataţie medicului veterinar de liberă practică împuternicit.

    (4) Fiecare deţinător de animale are obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenţie de mişcare a animalelor; în acest scop, solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit eliberarea formularului de mişcare, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4.

    (5) În cazul vânzării animalelor, cu excepţia suinelor, direct din exploataţia nonprofesională către o exploataţie comercială, exploataţie comercială de tip A sau unui mijlocitor de afaceri pentru animale vii, deţinătorul animalelor predă medicului veterinar împuternicit, în termen de cel mult 7 zile, exemplarul negru al documentului de mişcare completat şi semnat de deţinător, la predarea animalelor către noii deţinători.

    (6) În cazul cumpărării animalelor de la o exploataţie comercială sau mijlocitor de afaceri cu animale vii, noul deţinător păstrează şi arhivează în registrul exploataţiei exemplarul albastru al documentului de mişcare şi predă medicului veterinar de liberă practică împuternicit exemplarul negru al acestui document în cel mult 7 zile de la intrarea animalelor în exploataţie.

    (7) Pentru animalele din specia bovine, suplimentar faţă de cerinţele prevăzute la alin. (1) - (6), noul deţinător de animale are obligaţia de a solicita înregistrarea mişcării şi în paşaportul bovinei, în cazul în care această mişcare are ca rezultat schimbarea deţinătorului sau a exploataţiei.

    (8) Numai animalele înscrise în formularul/ documentul de mişcare pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii.

    (9) Deţinătorul de animale are obligaţia de a avea asupra sa pe timpul mişcării animalelor următoarele documente:
    a) paşaportul, în cazul animalelor din specia bovine;
    b) la ieşirea animalelor către altă exploataţie, formularul de mişcare albastru - matcă şi cupon;
    c) la intrarea în exploataţie a animalelor provenite din unităţi documentul de mişcare exemplarele albastru şi negru.
    d) alte documente prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare.

    (10) La achiziţionarea animalelor, noul deţinător este obligat să aibă asupra sa un document care să conţină codul exploataţiei de destinaţie - carte de exploataţie, copie după formularul de identificare sau împuternicire din partea proprietarului exploataţiei de destinaţie.

    (11) În cazul în care animalul care a ieşit către exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, s-a întors în exploataţia de origine, deţinătorul acestuia are obligaţia de a notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit, prin predarea către acesta a exemplarului negru al documentului de mişcare.

    (12) Proprietarul exploataţiei are obligaţia de a reţine, de a păstra şi de a arhiva în registrul exploataţiei exemplarele verzi - matcă şi/sau albastru - cupon ale tuturor formularelor de mişcare eliberate pentru animalele care au fost şi/ sau sunt în exploataţie, precum şi exemplarele verzi şi albastre ale documentelor de mişcare pentru animalele care au fost şi/ sau sunt în exploataţie, după caz.

    (13) În vederea monitorizării mişcării animalelor, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta organelor de control şi inspecţie sanitar-veterinară documentele de însoţire a animalelor pe parcursul mişcării acestora.

    (14) La sosirea animalelor în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă formularele de mişcare şi predă reprezentantului unităţii exemplarul albastru al acestor formulare.

    (15) La constituirea unei exploataţii de tip stână şi tabără de vară, prin încredinţarea animalelor către un deţinător sau către proprietarul acelei exploataţii, acesta preia numai animale care sunt însoţite de formularul/ documentul de mişcare.

    (16) În perioada în care animalele se află într-o exploataţie de tip stână şi tabără de vară, proprietarul acesteia sau deţinătorul animalelor are obligaţia de a avea în permanenţă asupra sa formularele/ documentele de mişcare ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.

    (17) În cazul evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum propriu, moarte sau dispariţie a animalelor, pierdere a crotaliilor aplicate animalelor, pierdere a cărţii de exploataţie sau a paşaportului în cazul bovinelor, precum şi regăsire a animalului, deţinătorul animalelor notifică medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre acestea, în termen de maximum 7 zile de la producerea evenimentului.

    (18) În cazul evenimentului de tip sacrificare a animalelor pentru consum propriu deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate.

    (19) În cazul evenimentului de tip moarte a animalelor, crotaliile auriculare nu se îndepărtează.

    (20) În cazul bovinelor, paşaportul este predat medicului veterinar de liberă practică împuternicit, în termen de maximum 7 zile de la producerea evenimentului care are drept consecinţă lipsa bovinei din exploataţie, cu excepţia evenimentului de mişcare către o altă exploataţie.

    (21) DSVSA eliberează contra cost paşapoartele duplicat, în termen de maximum 3 zile de la data solicitării, pe baza formularului de declarare eveniment în care este consemnată pierderea paşaportului şi a înregistrării acestuia în Baza naţională de date informatice; costul paşapoartelor duplicat se stabileşte de fiecare DSVSA, în funcţie de cheltuielile generate de emiterea acestora.

    (22) În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra animalelor din specia bovine prin vânzare sau donaţie, vechiul proprietar are obligaţia de a preda noului deţinător paşaportul bovinei.

    (23) În cazul moştenirii animalelor din specia bovine, noul deţinător, în cazul în care nu intră în posesia paşaportului, are obligaţia de a solicita eliberarea unui duplicat, conform prevederilor prezentei norme.

.
    OBLIGAŢIILE PROPRIETARILOR DE EXPLOATAŢII COMERCIALE ŞI EXPLOATAŢII COMERCIALE DE TIP A/DEŢINĂTORILOR DE ANIMALE DIN EXPLOATAŢII NONPROFESIONALE CARE EFECTUEAZĂ ACTIVITATEA DE IDENTIFICARE ŞI ÎNREGISTRARE PRIN ASOCIAŢIILE ÎNREGISTRATE LEGAL.

    Obligaţii privind regimul exploataţiilor

(1)   În cazul constituirii unei noi exploataţii sau al intrării unui animal într-o exploataţie care nu a avut animale în ultimii 3 ani, proprietarul acesteia este obligat să notifice DSVSA, cu 7 zile înainte de producerea evenimentului, intenţia respectivă, în vederea înregistrării exploataţiei în RNE, furnizând acestuia datele de identificare.

    (2) În cazul unei exploataţii existente, fiecare proprietar de exploataţie sau deţinător de animale are următoarele obligaţii:

    a) să permită medicului veterinar oficial să desfăşoare controale şi inspecţii sanitar-veterinare la toate exploataţiile şi pentru toate animalele;
    b) să ofere medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi sau medicilor veterinari oficiali, după caz, răspunsuri corecte referitoare la informaţiile solicitate, respectiv numele, prenumele/ denumirea, codul numeric personal/ CUI, şi adresa proprietarului exploataţiei, adresa exploataţiei, precum şi datele despre deţinătorul animalelor;
    c) să declare medicilor veterinari de liberă practică împuterniciţi sau medicilor veterinari oficiali, după caz, în perioada prevăzută de lege, orice modificare apărută în datele deja colectate cu privire la exploataţie;
    d) să păstreze în mod corespunzător registrul exploataţiei, să îl actualizeze şi să îl arhiveze pentru control sanitar-veterinar pentru o perioadă de minimum 3 ani de la data închiderii exploataţiei.
    e) să ridice de la sediul DSVSA documentele de mişcare necesare desfăşurării activităţii şi să achite contravaloarea acestora.
    (3) În cazul deschiderii sau redeschiderii unei exploataţii, proprietarul acesteia informează medicul veterinar oficial, cu 7 zile înainte, despre respectiva intenţie de deschidere a activităţii.
    (4) În completarea obligaţiilor prevăzute la alin. (2), proprietarul exploataţiilor declară medicului veterinar oficial, închiderea temporară ori definitivă a activităţii exploataţiei, cu 7 zile înainte de producerea evenimentului.
    (5) Proprietarul exploataţiei păstrează pentru activităţi de control sanitar-veterinar toate documentele care îi sunt remise privind identificarea şi înregistrarea exploataţiei şi a animalelor.
    (6) Proprietarul exploataţiei păstrează în bune condiţii cartea exploataţiei; în cazul pierderii sau furtului acesteia, proprietarului exploataţiei i se eliberează de către operatorul SNIIA un duplicat, contra cost.

    Obligaţii privind identificarea şi mişcarea animalelor

(1)   Fiecare deţinător are obligaţia de a identifica şi înregistra animalele deţinute

    (2) Fiecare deţinător de animale achiziţionează, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloacele de identificare necesare identificării animalelor deţinute.

    (3) Deţinătorul animalului va înregistra în registrul exploataţiei naşterea animalului în aceeaşi zi cu identificarea lui, în cazul bovinelor înregistrând totodată şi codul crotaliei auriculare a mamei; de asemenea, deţinătorul animalului este responsabil de înregistrarea naşterii animalului şi în SNIIA, în termen de 7 zile de la identificarea lui, în cazul bovinelor înregistrându-se totodată şi codul crotaliei auriculare a mamei; paşaportul bovinei va fi ridicat de la DSVSA în termen de 14 zile de la înregistrarea animalului în SNIIA.

    (4) Proprietarul sau administratorul exploataţiei trebuie să permită accesul în exploataţie doar animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare şi doar celor care sunt însoţite de formularele/ documentele de mişcare, iar în cazul bovinelor, şi de paşaport.

    (5) La achiziţionarea sau încredinţarea oricăror animale din speciile care fac obiectul prezentei norme sanitare veterinare, deţinătorul de animale înregistrează în aceeaşi zi în registrul exploataţiei intrarea/ ieşirea respectivelor animale în/din exploataţie şi este responsabil de înregistrarea mişcării în SNIIA, în termen de cel mult 3 zile de la intrarea/ieşirea animalului.

    (6) În cazul în care încredinţarea animalelor se face către un mijlocitor de afaceri cu animale vii, în documentul de mişcare va fi completat codul de înregistrare al acestuia, iar la înregistrarea mişcării în SNIIA va fi, de asemenea, înregistrat acest cod ca şi destinaţie intermediară a animalelor.

    (7) În cazul în care, achiziţionarea animalelor se face de la un mijlocitor de afaceri cu animale vii la înregistrarea mişcării în SNIIA va fi completat, de asemenea, codul de înregistrare al acestuia.
    (8) Deţinătorul animalelor are obligaţia ca la orice mişcare a acestora să completeze documentul de mişcare al animalelor, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 8.

    (9) Pentru animalele din specia bovine, suplimentar faţă de cerinţele prevăzute la alin. (1)-(4), noul deţinător de animale are obligaţia de a înregistra mişcarea şi în paşaportul bovinei, în cazul în care această mişcare are ca rezultat schimbarea deţinătorului sau a exploataţiei.

    (10) Numai animalele înscrise în documentul de mişcare pot fi mutate dintr-o exploataţie în alta, inclusiv cele având drept destinaţie un abator, în vederea tăierii.

    (11) Deţinătorul de animale are obligaţia de a avea asupra sa pe timpul mişcării animalelor următoarele documente:
    a) paşaportul, în cazul animalelor din specia bovine;
    b) documentul de mişcare - exemplarele albastru, roşu şi negru.
    c) alte documente prevăzute de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.

    (12) La achiziţionarea animalelor, noul deţinător este obligat să aibă asupra sa un document care să conţină codul exploataţiei de destinaţie - carte de exploataţie, copie după documentul de identificare sau împuternicire din partea proprietarului exploataţiei de destinaţie.

    (13) Proprietarul exploataţiei are obligaţia de a reţine, de a păstra şi de a arhiva exemplarele verde şi/ sau albastru ale tuturor documentelor de mişcare eliberate pentru animalele care au fost şi/ sau sunt în exploataţie.

    (14) În vederea monitorizării mişcării animalelor, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta organelor de control şi inspecţie sanitar-veterinară documentele de însoţire a animalelor pe parcursul mişcării acestora.

    (15) La sosirea animalelor în exploataţii de tip târguri de animale vii, baze de achiziţii pentru animale vii sau expoziţii de animale, deţinătorul acestora are obligaţia de a prezenta medicului veterinar de liberă practică împuternicit cu activitatea din unitatea respectivă documentele de mişcare şi predă reprezentantului unităţii exemplarul albastru al acestor documente.

    (16) La constituirea unei exploataţii de tranzit de tip stână sau tabără de vară, prin încredinţarea animalelor către un deţinător sau către proprietarul acelei exploataţii de tranzit, acesta preia numai animale care sunt însoţite de formularul/documentul de mişcare.

    (17) În perioada în care animalele se află într-o exploataţie de tranzit de tip stână sau tabără de vară, proprietarul acesteia sau deţinătorul animalelor are obligaţia de a avea la dispoziţia organelor de control formularele/documentele de mişcare ale tuturor animalelor din respectiva exploataţie.

    (18) În cazul evenimentelor de tip sacrificare a animalelor pentru consum propriu, moarte sau dispariţie a animalelor, pierdere a crotaliilor aplicate animalelor, pierdere a cărţii de exploataţie sau a paşaportului în cazul bovinelor, precum şi regăsire a animalului, deţinătorul animalelor înregistrează în aceeaşi zi evenimentul în registrul exploataţiei şi are responsabilitatea pentru înregistrarea evenimentului în SNIIA, în termen de cel mult 7 zile de la producerea lui.

    (19) În cazul evenimentului de tip sacrificare a animalelor pentru consum propriu deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar oficial al circumscripţiei sanitar - veterinare zonale crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate.

    (20) În cazul evenimentului de tip moarte a animalelor, crotaliile auriculare nu se îndepărtează.
    (21) În cazul bovinelor, paşaportul este predat medicului veterinar oficial al circumscripţiei sanitar - veterinare zonale, în termen de cel mult 7 zile de la producerea evenimentului care are drept consecinţă lipsa bovinei din exploataţie, cu excepţia evenimentului de mişcare către o altă exploataţie.

    (22) DSVSA eliberează contra cost paşapoartele duplicat, în termen de maximum 3 zile de la data solicitării, pe baza cererii în care este consemnată pierderea paşaportului şi a înregistrării acestui eveniment în Baza naţională de date informatice; costul paşapoartelor duplicat se stabileşte de fiecare DSVSA, în funcţie de cheltuielile generate de emiterea acestora.

OBLIGAŢIILE MEDICULUI VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ ÎMPUTERNICIT

   
    Obligaţii privind identificarea şi înregistrarea exploataţiilor

    (1) Medicul veterinar de liberă practică împuternicit verifică şi actualizează permanent datele cu privire la exploataţiile şi animalele pentru care este împuternicit, inclusiv pe cele referitoare la exploataţiile comerciale de tip A, potrivit legii, ca urmare a notificării deţinătorilor de animale sau ca urmare a efectuării acţiunilor sanitare veterinare.

    (2) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1), medicul veterinar de liberă practică împuternicit efectuează următoarele activităţi:
    a)răspunde solicitării de înregistrare doar a exploataţiilor nonprofesionale, taberelor de vară şi stânelor, în maximum 7 zile de la primirea acesteia, şi completează toate rubricile destinate identificării acestora, conform formularului de identificare;
    b)actualizează datele aparţinând exploataţiilor din RNE cu privire la: schimbarea proprietarului, modificarea domiciliului proprietarului, schimbarea numelui proprietarului, divizarea exploataţiilor nonprofesionale în urma partajului efectuat în condiţiile legii, pe baza cererii proprietarului şi a documentelor justificative; copiile documentelor în baza cărora s-a făcut schimbarea datelor în SNIIA sunt păstrate la medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi de DSVSA cel puţin 3 ani; modificarea datelor în SNIIA este efectuată în maximum 3 zile de la prezentarea de către proprietar a cererii şi a documentelor justificative;
    c) răspunde solicitării de actualizare a datelor de identificare ale exploataţiilor nonprofesionale, care au fost reorganizate ca exploataţii comerciale de tip A, înregistrate sanitar-veterinar, potrivit legii, de către DSVSA.

    (3) Medicul veterinar de liberă practică împuternicit distribuie cărţile de exploataţie, în termen de maximum 7 zile calendaristice de la primirea lor, prin înmânare către proprietarul exploataţiei, respectiv deţinătorul animalelor, efectuând totodată un scurt instructaj privind funcţiile cărţii, precum şi obligaţiile ce revin deţinătorului acestora.

    (4) În cazul închiderii definitive a unei exploataţii, medicul veterinar de liberă practică împuternicit preia cartea exploataţiei respective şi o transmite în termen de maximum 30 de zile către DSVSA.

    (5) În cazul înfiinţării unei exploataţii noi, medicul veterinar de liberă practică împuternicit completează formularul de identificare, iar la primirea cărţii de exploataţie de la DSVSA o înmânează, pe bază de semnătură, proprietarului exploataţiei.

    (6) În cazul pierderii, furtului sau dispariţiei cărţii de exploataţie, medicul veterinar de liberă practică împuternicit anunţă operatorul SNIIA prin înregistrarea evenimentului în SNIIA.

    (7) La primirea duplicatului cărţii de exploataţie eliberat de către operatorul SNIIA, medicul veterinar de liberă practică împuternicit îl înmânează proprietarului exploataţiei.
   
    Obligaţiile privind identificarea şi înregistrarea animalelor

(1)   Medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi sunt responsabili cu efectuarea identificării animalelor şi cu înregistrarea acestora în SNIIA, în cazul exploataţiilor pentru care a fost împuternicit, potrivit legii.

    (2) Medicul veterinar de liberă practică împuternicit are următoarele obligaţii:
    a) în termen de maximum 7 zile de la notificarea proprietarului, să identifice animalele, înregistrând totodată proprietarul acestora, precum şi deţinătorul lor, dacă acesta este diferit de proprietar;
    b) să completeze rubricile destinate identificării animalelor, prin înscrierea codului crotaliei, precum şi a informaţiilor solicitate în formularul de identificare;
    c) să introducă în SNIIA, în maximum 3 zile de la aplicarea mijlocului de identificare, datele cu privire la exploataţiile şi animalele identificate, pe echipamentele de calcul şi de comunicaţii puse la dispoziţie de către operatorul SNIIA;
    d) să păstreze exemplarul roşu al formularului de identificare, să înmâneze exemplarul verde al acestuia proprietarului exploataţiei şi să expedieze în original exemplarul albastru al formularului de identificare către DSVSA, în prima decadă a lunii următoare;

    f) în cazul constatării într-o exploataţie a existenţei unui animal neidentificat, care nu este produsul vreunei femele din exploataţia în cauză, să anunţe medicul veterinar oficial zonal;
    g) în cazul în care deţinătorul unui animal nu poate face dovada identificării şi trasabilităţii animalului în cauză, să considere acest animal cu risc major în difuzarea de boli, să îl pună sub restricţie şi să îl distrugă conform prevederilor legale, pe cheltuiala deţinătorului şi respectând normele de bunăstare a animalelor.
   
    Obligaţiile privind mişcarea animalelor

    (1) În cazul mişcării animalelor având ca efect descreşterea numărului de animale în exploataţia de referinţă, ca urmare a vânzărilor, donaţiilor sau încredinţărilor de animale - turmă în transhumanţă care pleacă cu cioban, medicul veterinar de liberă practică împuternicit întocmeşte şi eliberează un formular de mişcare, pentru fiecare animal sau grup de animale, astfel:
    a) răspunde solicitării proprietarului exploataţiei sau a deţinătorului de animale în maximum 3 zile de la primirea acesteia;
    b) completează formularul de mişcare şi eliberează exemplarele albastru şi verde - matca şi cuponul acestora - pentru fiecare animal sau grup de animale, după caz, care urmează să fie mutat în afara exploataţiei şi care are o destinaţie comună; formularul de mişcare este valabil până la data sosirii animalelor în exploataţia de destinaţie, dar nu mai mult de 3 zile de la eliberare; în situaţia grupurilor de animale aflate în mişcare de tip transhumanţă, formularul de mişcare este valabil până la data sosirii animalelor în exploataţia de destinaţie;
    c) înregistrează în SNIIA mişcarea animalelor, în aceeaşi zi cu eliberarea formularelor de mişcare;
    d) păstrează exemplarul roşu al formularului de mişcare emis şi îl arhivează în ordine cronologică.

    (2) În cazul mişcării animalelor având ca efect creşterea numărului de animale în exploataţia de referinţă, respectiv naşteri, cumpărări, încredinţări, medicul veterinar de liberă practică împuternicit procedează după cum urmează:
    a) în cazul naşterilor:
    1. aplică animalelor născute în exploataţie mijloacele oficiale de identificare în termen de 7 zile de la solicitare;
    2. completează rubricile destinate identificării animalelor, prin înscrierea codului crotaliei auriculare în formularul de identificare menţionând totodată şi datele proprietarului; în cazul bovinelor înregistrează şi datele corecte referitor la codul crotaliei auriculare a mamei;
    3. semnează formularul de identificare, prezintă formularul respectiv deţinătorului pentru a fi semnat şi de către acesta, păstrează exemplarul roşu al formularului de identificare şi îl arhivează în ordine cronologică, înmânează exemplarul verde deţinătorului şi predă exemplarul albastru al formularului de identificare către DSVSA, în prima decadă a lunii următoare;
    4. înregistrează evenimentul în SNIIA, în maximum 3 zile de la identificarea animalelor; în cazul bovinelor va înregistra în SNIIA şi datele corecte referitor la codul crotaliei auriculare a mamei;
   
b)     în cazul cumpărărilor, al încredinţărilor sau al transferului:

1.      răspunde solicitării deţinătorului de animale în maximum 3 zile de la primirea acesteia;

2.      preia de la deţinătorul animalelor exemplarul albastru matca al formularului de mişcare şi înregistrează datele în SNIIA în aceeaşi zi;

3.      în cazul bovinelor, suplimentar faţă de prevederile pct. 1 şi 2, completează în paşaportul bovinei datele cu privire la eveniment, semnează şi parafează în rubricile destinate medicului veterinar de liberă practică împuternicit.


     În cazul preluării exemplarului negru al documentului de mişcare de la deţinătorul animalelor, înregistrează în SNIIA evenimentul de intrare/ ieşire a animalelor în/ din exploataţie, în termen de cel mult 3 zile de la preluarea documentului.
   
    Obligaţiile privind înregistrarea unor evenimente

    În vederea înregistrării unor evenimente de tip sacrificare a animalelor pentru consum propriu, moarte sau dispariţie a animalelor, pierdere a crotaliilor aplicate animalelor, pierdere a cărţii de exploataţie sau a paşaportului în cazul bovinelor, precum şi regăsire a animalului, medicul veterinar de liberă practică împuternicit are următoarele obligaţii:
    a) să răspundă solicitării proprietarului exploataţiei sau deţinătorului de animale în maximum 3 zile de la primirea acesteia, prin completarea formularului de declarare eveniment, şi să înmâneze solicitantului exemplarul verde al acestuia; înregistrarea evenimentului de tip dispariţie a animalelor este efectuată numai dacă deţinătorul animalelor predă medicului veterinar de liberă practică împuternicit o copie după declaraţia cu privire la evenimentul respectiv, înregistrată la secţia de poliţie în a cărei rază teritorială se află exploataţia din care a dispărut animalul;
    b) să colecteze crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate pentru consum propriu şi să le predea, împreună cu exemplarul albastru al formularului de declarare eveniment, la DSVSA, până în prima decadă a lunii următoare;
    c) să înregistreze evenimentul în SNIIA, în aceeaşi zi cu eliberarea documentelor;
    d) suplimentar faţă de cele prevăzute la lit. a)-c), pentru animalele din specia bovine, să completeze în paşaport datele cu privire la eveniment şi să-l predea la DSVSA, în prima decadă a lunii următoare;
    e) să păstreze şi să arhiveze în ordine cronologică exemplarul roşu al formularului de declarare eveniment şi copia după declaraţia prevăzută la lit. a);
    f) în cazul semnalării de către deţinătorul de animale ori de către DSVSA a pierderii crotaliei unui animal, să completeze formularul de declarare eveniment, care reprezintă solicitarea eliberării contra cost a unui duplicat al acesteia şi să înregistreze evenimentul în SNIIA în aceeaşi zi;
    g) în cazul apariţiei unui animal declarat dispărut care are crotalia auriculară/ crotaliile auriculare aplicate, să completeze formularul de declarare eveniment şi să înregistreze în SNIIA, în aceeaşi zi, evenimentul de regăsire a animalului;
    h) în cazul apariţiei unui animal declarat dispărut nu mai are crotalia auriculară/ crotaliile auriculare, după finalizarea anchetei oficiale efectuate de către organele abilitate şi în cazul în care în urma acesteia a putut fi stabilită cu certitudine originea animalului, să completeze formularul de declarare a evenimentului de tip regăsire animal şi pierdere crotalie şi să înregistreze evenimentele în SNIIA, în aceeaşi zi; să aplice crotalia auriculară/ crotaliile auriculare duplicat sub supravegherea medicului veterinar oficial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu