Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 14 aprilie 2017

Fundația UVT acordă burse elevilor din zona rurală: Cinci copii, susținuți financiar din indemnizația deputatului de Timiș Marilen Pirtea


Fundația Universitatea de Vest Timișoara a semnat contractele de acordare a burselor școlare pentru un număr de cinci elevi din mediul rural, din județulTimiș, sursa de finanțare fiind indemnizația de parlamentar a dlui deputat Marilen Gabriel Pirtea.

Cuantumul burselor școlare este de 300 lei, durata de acordare fiind de 10 luni. Selecția elevilor care beneficiază de aceste burse se face de către Fundațiela începutul fiecărui ancalendaristic.

Categoriile de burse alocate sunt: bursă pentru elevi care au părințiiplecați în străinătate și ale căror condiții de viață sunt precare; bursă pentru elevi care provin din mediu defavorizat economic: venituri familiare limitate, mulți membri ai familiei; bursă pentru elevi orfani.

Elevii beneficiari vor trebui ca pe perioada acordării să nu renunțe la frecventarea cursurilor, să nu înregistreze 10 absențe nemotivate într-un semestru, să nu aibăcorigențe, să aibă media 10 la purtare și să nu înregistreze o medie semestrială și anuală mai mică de 8.
            
Beneficiarii burselor școlare în anul 2017 sunt:
- Iovi Narcisa Laura, Brestovăț, clasa a II-a
- Dunca Daniel Ioan, Darova, clasa I
- Homone Daniel Ifrim, Dudeștii Noi, clasa a VIII-a
- Duca Adriana Cristina, Pișchia, clasa a III-a
- Groza Andra-Andreea, Gottlob, clasa a VI-a

Scopul burselor este sprijinirea elevilor din mediul rural, pentru a-i menține la școală și a le îmbunătăți rezultatele la învățătură. Fundația Universitatea de Vest Timișoara se va asigura de îndrumarea elevilor în respectarea criteriilor de acordare a bursei și va avea o legătură strânsă cu unitățile de învățământ în care aceștia învață.

Ne ajută foarte mult, pentru mâncare, pentru ce îi trebuie la școală. E un copil bun, învață bine, e pasionat de șah. Acum e clasa a 8-a. Bursa îl ajută să se pregătească pentru liceu. Nu știe sigur, dar ar vrea să meargă la Emanuil Ungureanu”, spune Veronica Rotundu, bunica lui Homone Daniel Ifrim.

Andreea va folosi o parte din bani pentru meditații, care să o ajute să obțină rezultate bune la Evaluarea Națională. Fratele ei are probleme serioase de sănătate. Sigur îi vor fi utili banii în familie. Patru persoane trăiesc din pensia bunicilor și din gospodărie”, ne-a spus directoarea Școlii Gimnaziale Gottlob, Luminița Lezeu.

În continuare, Fundația are în vedere utilizarea sumelor din indemnizația dlui deputat pentru inițiativestudențești ce vizează inovarea și creativitatea în domeniile civic, social și cultural. În plus, se dorește finanțarea de proiecte de cercetare interdisciplinară pe diferite domenii științifice.

Președinte Consiliu Director, conf. univ. dr. Flavia Barna
Fundația Universitatea de Vest Timișoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu