Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 25 aprilie 2017

ACTIVITATEA AGENTIEI NATIONALE PENTRU RESURSE MINERALE COMPARTIMENTUL PENTRU INSPECTIE TERITORIALA CARANSEBES.

         
RAPORT PRIVIND   ACTIVITATEA
 AGENTIEI NATIONALE PENTRU RESURSE MINERALE

COMPARTIMENTUL PENTRU  INSPECTIE TERITORIALA                                          CARANSEBES.

                                       IN TRIMESTRUL I-2017, ACTIUNI si PRIORITATI

  1. AGENTIA NATIONALA  pentru  RESURSE MINERALE
            -este o institutie guvernamentala aflata in subordinea directa a Primului Ministru cu sediul in Bucuresti, b-dul DACIA nr.59 si functioneaza in baza Hotaririi de Guvern nr.1419/18.11.2009
              -Agentia Nationala pentru Resurse Minerale activeaza pe patru directii cu un numar de circa 100 de angajati.
               -Compartimentul de Inspectie Teritoriala Caransebes face parte din Directia Generala de Inspectie si Supraveghere Teritoriala a Activitatilor Miniere si a Operatiunilor Petroliere
                -In teritoriu exista un numar de 19 inspectorate in care isi desfasoara activitatea circa 40 de persoane.In cadrul Compartimentului pentru Resurse Minerale Caransebes activeaza un singur angajat cu functia de expert superior.
                - Compartimentul de Inspectie Teritoriala Caransebes se ocupa de verificarea si modul in care se desfasoara activitatile miniere in teritorul de activitate.
  1. Din punct de vedere legal activitatile miniere in Romania sunt reglementate de Legea Minelor nr.85/2003 comunicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, nr.157/27.03.2003 si stabileste valorificarea resurselor minerale, proprietatea publica a statului – si anume resursele situate pe teritoriul Romaniei, in subsolul Romaniei si in platoul continental din zona Marii Negre . Legea asigura
-          transparenta activitatilor miniere
-          concurenta loiala fara discriminare intre formele de proprietate,originea capitalului si nationalitatea operatorilor
-          activitatea Compartimentului de Inspectie Teritoriala Caransebes se desfasoara in teritoriul cuprins intre localitatile MARGA – MOLDOVA NOUA ,TURNU SEVERIN  si LUGOJ, teritoriu  in care natura a pus toate tipurile de roci si substante necesare desfasurarii activitatii miniere si a solicitarilor de care oamenii au nevoie.
In evidenta CIT Caransebes in trim.I. 2017 figureaza un numar de 44 firme din care
-          firme de exploatare 32.
-          firme de cercetare/explorare    12.
Scaderea numarului de societati care desfasoara activitati miniere de la circa 140 cite erau in anul 2008 la 44  cite sunt in prezent se datoreaza
    CAUZA  - reducerea consumului de materii prime minerale.
     EFECT  - numar de angajati mai mic in acest domeniu
                       incasari diminuate la BUGETUL STATULUI.

-          POSIBILITATI
                              - sustinerea unei CAMPANII DE PREZENTARE conform legilor in vigoare pentru toate genurile de materii prime minerale existente in teritoriul arondat adica, ape minerale naturale, roci utile, carbuni, aur din aluviuni si nisipuri si pietrisuri


         Activitatea efectuata de Compartimentul de Inspectie Teritoriala Caransebes in TRIMESTRUL I-2017, s-a desfasurat in conformitate cu programul aprobat de ANRM-BUCURESTI si a constat in
                     -intocmirea de AVIZE-pentru licentele de exploatare, in acest sens au fost intocmite 15 avize pentru titularii de licente.
                     -intocmirea de NOTE de CONSTATARE, in numar de 10.
                     PROCESE VERBALE de constatare, in numar de 5.
                     -intocmirea si prezentarea la CURTEA de CONTURI si ANAF RESITA a situatiei TAXELOR si a REDEVENTELOR MINIERE pentru anul 2016.

CIT. CARANSEBES ,colaboreaza bine cu

                -POLITIA-Resita, Caransebes,Baile Herculane, pentru rezolvarea sesizarilor care apar.
                -AGENTIA de MEDIU Caras Severin pentru intocmirea documentelor necesare pentru ca agentii economici care doresc sa desfasoare activitati miniere sa devina titulari pe anumite perimetre.
                  -GARDA de MEDIU, pentru  problemele care apar.
                  -CURTEA de CONTURI Caras Severin, pentru care CIT-CARANSEBES prezinta situatia la fiecare 3 luni cu modul in care agentii economici care desfasoara activitati miniere si-au achitat TAXELE si RTEDEVENTELE.
                   -ANAF,pentru care CIT-CARANSEBES prezinta situatia la fiecare 3 luni cu modul in care agentii economici care desfasoara activitati miniere si-au achitat TAXELE si REDEVENTELE.
                   -APELE ROMANE TIMISOARA, pentru verificarea cantitatilor raportate de agenti economici care desfasoara activitati miniere pentru nisip si pietris,precum si in ceea ce priveste intocmirea documentelor pentru ca agentii economici care doresc sa desfasoare activitati miniere sa devina titulari pe anumite perimetre.


                       CIT-CARANSEBES considera util continuarea relatiilor cu institutiile mentionate  in ceea ce priveste activitatile miniere.


                                                                                               CIT. CARANSEBES
                                                                                                Expert superior
                                                                                                 MUNTEAN RADU

                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu