Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 23 aprilie 2017

Raport privind verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale

 Prezintă: Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin.

In conformitate cu programul de control aferent trimestrului I 2017 în perioada 27.03.2017-14.04.2017 , s-a desfăşurat tematica de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie,  vin).

Controlul s-a  desfăşurat în reţeaua de  comercializare şi distribuţie şi a cuprins operatorii economici atât din  mediul urban cât şi din mediul rural.
Au fost controlati 32 operatori economici din judet , iar la un numar de 11 de operatori economici s-au constatat abateri.


Cadrul legal, nelimitativ, a fost următorul:

-                      Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare;
-                      Regulamentul (UE) NR. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului .
-                      Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
-                      Regulamentul (CE) nr. 491/2009 de modificare a Regulamentului nr.1234/2007 (capitolele referitoare la sectorul vitivinicol);
-                     Hotărârea Guvernului nr. 769/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, modificată prin HG nr.1014/2012;
-                     Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr.579/2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr.607/2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a regulamentului (CE) nr.479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole;
-                     Regulamentul (CE) nr. 1333/2008  privind aditivii alimentari;
-                      Regulamentul (CE) nr. 1332/2008  privind enzimele alimentare;
-                     Ordinul nr. 335/714/318/2003 al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi al ministrului sănătăţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru aprobarea Normelor cu privire la natura , conţinutul, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman; 
-                     Ordinul nr. 250/ 531/ 83/ 2002 pentru aprobarea Normei cu privire la fabricarea, conţinutul, ambalarea, etichetarea şi calitatea făinii de grâu destinată comercializării pentru consumul uman, modificat prin Ordinul nr. 545/ 2003;
-                     OG nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, cu modificările ulterioare;
-                     HG nr. 947/ 2000 privind modalitatea de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare;
-                     HG nr. 530/2001 pentru aprobarea Instrucţiunilor de metrologie legală;
-                     Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control;
-                      Ordinul nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Controlul a urmărit , în principal, următoarele aspecte:
A.              Calitatea produselor alimentare comercializate
1. Carne preambalată şi produse din carne existente la comercializare :
-                      starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-                      încadrarea în cantitatea netă netă declarată de producător;
-                      încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător;
-                      încadrarea produselor de calitate prevăzuţi şi/sau în parametrii declaraţi de producători, urmare verificări directe;

2. Ouă de consum
- S-au urmărit prevederile Regulamentului (CE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi ale Regulamentului (CE) nr. 589/ 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 privind standardele de comercializare aplicabile ouălor ( anexa 1):
o   caracteristicile de calitate ale ouălor;
o   comercializarea în locuri autorizate;
o   etichetare: conform Regulamentului 1308/2013 „ouăle din clasa A se marchează pe coajă cu codul producătorului”.

2.1.VANZAREA OUALOR IN VRAC
La locul de vânzare a ouălor în vrac trebuie afişate următoarele informaţii, conform Regulamentului (CE) nr. 589/ 2008

(a) categoria de calitate- A;
(b) categoria de greutate, conform articolului 4
     (1) Ouăle din categoria A sunt clasate după următoarelor categorii de greutate:
(a) XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
(b) L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
(c) M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
(d) S – mic: greutate mai mică de 53 g.

(c) o indicație a metodei de creștere a găinilor, echivalentă cu cea menţionată la articolul 12 alineatul (2)
0- ouă de găini crescute în are liber cu hrană biologică;
1- ouă de găini crescute în aer liber;
2- ouă de găini crescute în hale la sol;
3- ouă de găini crescute în „cuşti îmbunătăţite”.

(d) o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului (conform punctului 2 din prezenta tematică);
 (e) data de valabilitate minimă.

2.2.VANZAREA OUALOR  PREAMBALATE,  se vor avea în vedere următoarele:
-              Elementele obligatorii prevăzute de Regualmentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare;
-              Elementele suplimentare de etichetare conform Regulamentului (CE) nr. 589/ 2008,astfel:
(1) Ambalajele care conțin ouă de categoria A au înscrise pe partea exterioară, cu caractere vizibile cu uşurinţă şi perfect lizibile:
(a) codul centrului de ambalare;
(b) categoria de calitate; ambalajele sunt identificate prin menţiunea "categoria A" sau prin litera "A" însoţită sau nu de menţiunea "proaspăt";
(c) categoria de greutate conform articolului 4 alineatul (2) din prezentul regulament;
„Atunci când ouăle de categoria A de calibre diferite sunt ambalate în acelaşi ambalaj, greutatea netă minimă a acestor ouă este indicată în grame, iar menţiunea „ Ouă de calibre diferite” sau o menţiune echivalentă este aplicată pe partea exterioară a ambalajului”. [ art.4 alin(3) din Regulamentul 589/2008]
(d) durata de valabilitate minimă, conform articolului 13 din prezentul regulament;
(e) mențiunea "ouă spălate" pentru ouăle spălate, conform articolului 3 din prezentul regulament;
(f) ca o condiţie specială de depozitare, conform articolului 3 alineatul (1) punctul 6 din Directiva 2000/13/CE, o indicație prin care se recomandă consumatorilor păstrarea ouălor la frigider după cumpărarea acestora.
(2) Pe lângă cerinţele menţionate la alineatul (1), pe partea exterioară a ambalajelor care conţin ouă din categoria A figurează, în mod vizibil cu uşurinţă şi perfect lizibil, o indicaţie privind metoda de creştere a găinilor.
Regulamentul 853/2004-Anexa III- Secţiunea X- Ouă si produse din ouă
1. In spaţiile producătorului şi până la vânzarea către cumpărător, este necesar ca ouăle să fie ţinute curate, uscate, ferite de mirosuri străine, protejate eficient contra loviturilor şi ferite de acţiunea directă a soarelui.”

3. Vopsea de ouă

-                      starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-                      încadrarea în cantitatea netă declarată de producător;
-                      încadrarea produselor în data durabilităţii minimale stabilită de producător;
-                     încadrarea coloranţilor în lista celor admişi conform Regulamentului (CE) nr.1333/2008;

4.                Produse de patiserie (cozonac, pască etc.):

-                     caracteristicile organoleptice prin verificarea directă (prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului, prezenta corpurilor străine);
-                     starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-                      încadrarea în cantitatea netă;
-                      încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător;

5.                Ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao si grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)

- caracteristici  organoleptice (prezenţa semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului, prezenta corpurilor străine);
- starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
- încadrarea în cantitatea netă declarată de producător;
- încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum   stabilite de producător;

6.                Vin 

-                      starea ambalajelor (integritate, etanşeitate);
-                      încadrarea în volumul net declarat de producător;
Comercializarea vinurilor în vrac – a se vedea prevederile Ordinului nr. 224 din 7 aprilie 2008 pentru aprobarea normelor metodologice privind condiţiile de comercializare cu amănuntul a vinului de masă în vrac, cât şi ale Ordinului nr.80/2010 pentru aprobarea Normelor privind recepţia, sistemul de evidenţă, controlul conformităţii, prezentarea şi etichetarea în vederea comercializării cu amănuntul a produselor vitivinicole vrac, provenite din import sau comerţul intracomunitar, în vederea asigurării trasabilităţii acestora;
Etichetarea vinurilor - Indicații obligatorii ( Regulament 491/2009)
(1) Etichetarea și prezentarea produselor menţionate în anexa XIb punctele 1-11, 13, 15 şi 16 comercializate în Comunitate sau destinate exportului conţin următoarele indicaţii obligatorii:
(a) denumirea categoriei de produse viticole în conformitate cu anexa XIb;
(b) pentru vinurile cu denumiri de origine protejate sau cu indicații geografice protejate:
(i) menţiunea "denumire de origine protejată" sau "indicație geografică protejată"; şi
(ii) denumirea de origine protejată sau indicația geografică protejată;
(c) tăria alcoolică dobândită în volume;
(d) indicarea provenienței;
(e) indicarea îmbuteliatorului sau, în cazul vinului spumant, al vinului spumos, al vinului spumant de calitate sau al vinului spumant de calitate de tip aromat, numele producătorului sau al vânzătorului;
(f) indicarea importatorului, în cazul vinurilor importate; şi
(g) în cazul vinului spumant, al vinului spumos, al vinului spumant de calitate sau al vinului spumant de calitate de tip aromat, indicarea conţinutului de zahăr.
(2) Prin derogare de la alineatul (1) litera (a), trimiterea la categoria de produse viticole poate fi omisă pentru vinurile ale căror etichete conţin numele unei denumiri de origine protejate sau al unei indicaţii geografice protejate.
(3) Prin derogare de la alineatul (1) litera (b), trimiterea la menţiunile "denumire de origine protejată" sau "indicație geografică protejată" poate fi omisă în următoarele cazuri:
(a) atunci când o menţiune tradiţională, în sensul articolului 118u alineatul (1) litera (a), figurează pe etichetă;
(b) atunci când, în cazuri excepţionale care urmează să fie stabilite de Comisie, denumirea de origine sau indicaţia geografică protejată figurează pe etichetă.
Regulament (UE) nr.579/2012/ HG nr.1014/2012 de modificare şi completare a HG 769/2010
-                      vinurile elaborate în întregime sau parţial din struguri din recolta anului 2012 şi a anilor următori şi etichetate după data de 30 iunie 2012 trebuie să conţină etichetarea componentelor cu efecte alergene, astfel:

B. Condiţii la depozitare, comercializare
-                      amenajarea unităţilor şi dotarea cu vitrine frigorifice şi/sau depozite ( în cazul produselor pentru care producătorul a impus condiţii speciale de depozitare/expunere); se va verifica funcţionarea acestora şi modul de urmărire a temperaturilor;
-                      condiţiile de păstrare şi expunere la comercializare cu respectarea temperaturilor impuse de producători, depistarea cazurilor de supraaglomerare a spaţiilor frigorifice etc.;

C. Modul de indicare a preţurilor
-               concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele din gestiunea stocurilor, care se marchează pe bonurile de casă;
-               indicarea concomitentă, într-o formă neechivocă, uşor de citit, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare si a preţului pe unitatea de măsură; 

D. Legalitate
-      Existenţa registrului unic de control;
-      Existenţa documentelor de provenientă;
-      Comercializarea în locuri autorizate;
-      Afişarea la loc vizibil a plachetei cu TELEFONUL CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr.72/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Principalele abateri constatate au fost următoarele:

1. Carne preambalată şi produse din carne:

Trei operatori economici au fost sancţionaţi contraventional cu 3 amenzi în cuantum total de 15000 lei pentru că la data şi ora controlului comercializau produse din carne cu deficienţe de informare pe etichetele de produs, dispunându-se totodată oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficienţe de etichetare în cantitate de 95  kg şi valoare de 855  lei .

2. Produse de patiserie (cozonac, pască etc.):

Un  operator economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum total de 5000 lei , deoarece la data şi ora controlului comercializa cozonaci cu etichetă de produs incompletă , nefiind specificaţi factorii alergeni şi totodată s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi totale de 10 Kg cozonac cu nucă şi mac cu o valoare totală de 100 lei.

3 Legalitatea funcţionării

Un număr de şapte operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu Avertisment întrucât nu aveau afişat orarul de funcţionare şi codul unic de înregistrare .

Sancţiuni şi măsuri dispuse

În urma desfăşurării acestei acţiuni de control au fost încheiate 32 documente de control prin care au fost întocmite 21 PVC-uri şi 11 PVCC-uri prin care au fost aplicate 7 avertismente şi 4 amenzi contravenţionale în cuantum total de 20000 lei, dispunându-se măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficienţelor de informare a produselor cu deficienţe în  valoare de 955 lei

                                                                                           
COMISAR ŞEF ADJUNCT  REGIUNEA VEST                                                          
ING. SCOROBETE ISABELLE CAMELIA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu