Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 30 aprilie 2017

Informare privind beneficiarii de venit minim garantat din randul persoanelor varstnice in cursul anului 2016 si in primul trimestru al anului 2017


 Prezintă:  Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială  Caraş-Severin

Informare privind beneficiarii de venit minim garantat din randul persoanelor varstnice in cursul anului 2016 si in primul trimestru al anului 2017

                     La nivelul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Caras-Severin atat in cursul anului 2016 cat si in trimestrul I al anului 2017 s-a acordat protectie sociala persoanelor varstnice, sub diferite forme, conform prevederilor legale in vigoare.



I.                   In ceea ce privesc beneficiile  sociale acordate persoanelor varstnice, atat in anul 2016, cat si in primul trimestru al anului 2017, acestea se prezinta astfel:

I.1 Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistenţă socială şi se asigură prin acordarea unui ajutor financiar lunar. Acordarea venitului minim garantat este reglementată prin Legea nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
            Au dreptul la venit minim garantat familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, precum şi cetăţeni ai altor state sau apatrizi, care au reşedinţa sau, după caz, domiciliul în România, în condiţiile legislaţiei române.  
             Dreptul la ajutor social se acordă în baza cererii depuse de solicitant la primăria în a cărei rază îşi are domiciliul, a anchetei sociale efectuate de personalul de specialitate din cadrul primăriei şi a dispoziţiei de acordare emisă de primar.
            Plata ajutoarelor sociale se efectuează de către A.J.P.I.S. Caraş-Severin, în baza situaţiilor lunare înaintate de primării. 
             În evidenţele instituţiei noastre, la finele anului 2016 dintre beneficiarii de venit minim garantat in numar total de 2557 titulari, 771 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani (persoane cuprinse în familiile beneficiare de ajutor social sau beneficiari persoane singure de ajutor social), respectiv un procent de 30%.
Suma platita pentru persoanele varstnice in anul  2016 este de 1.511.509 lei dintr-un total de 7.376.966 lei, platit pentru beneficiarii de ajutor social, respectiv un procent de 20,49%.
Dintre beneficiarii de ajutor social înregistraţi la data de 31.03.2017, in numar total de 2568 titulari, 752 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani (persoane cuprinse în familiile beneficiare de ajutor social sau beneficiari persoane singure de ajutor social), respectiv un procent de 29%.
Suma platita pentru persoanele varstnice pe trimestrul I 2017 este de 371.378 lei, dintr-un total de 1.946.606 lei, platit pentru beneficiarii de ajutor social,reprezentand un procent de 19,08%.
Comparand numarul beneficiarilor de ajutor social, persoane varstnice, inregistrat la finele anului 2016, cu numarul beneficiarilor persoane varstnice, inregistrat la finele trimestrului I al anului 2017 se poate observa o scadere de 19 beneficiari.
                        Pentru persoanele beneficiare de ajutor social, AJPIS Caraş-Severin, plateste şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, prin aplicarea cotei prevăzute de lege, respectiv procentul de 5,5 % asupra cuantumului ajutorului social, astfel:
-               in anul 2016 a fost virata contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferenta drepturilor acordate persoanelor varstnice in suma de 83.133 lei;
-               in trimestrul I an 2017 a fost virata contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferenta drepturilor acordate persoanelor varstnice in suma de 20.426 lei.
            Agenţia teritorială virează lunar Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate şi transmite evidenţa obligaţiilor de plată către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
          Astfel toţi beneficarii de ajutor social, pot avea acces la servicii medicale gratuite sau tratament   medical.


            I.2. În perioada sezonului rece (noiembrie – martie), persoanele beneficiare de ajutor social primesc şi   ajutoare pentru încălzirea locuinţei.  
            Pentu  perioada sezonului rece noiembrie – martie 2017, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei, platite pana la data de 31.03.2017 de catre  AJPIS Caraş-Severin, pentru persoanele varstnice, au fost in suma totala de 181.460 lei, dintr-un total de 510.853,94, reprezentand 36%.
Tipuri de ajutoare:
1.      ajutoare pentru incalzirea locuintei cu gaz: a fost platita suma de 178.212 lei pentru un numar mediu  de persoane varstnice de 2.375 persoane (s-a acordat maxim 262 lei/luna din sezonul rece)
2.      ajutoare pentru incalzirea locuintei cu energie electrica: a fost platita suma de 3.248 lei pentru un numar mediu  de persoane varstnice de 51 persoane (s-a acordat maxim 240 lei/luna din sezonul rece)
3.      ajutoare pentru incalzirea locuintei cu lemne pentru persoanele varstnice beneficiare de ajutor social plata acestor ajutoare se asigura de catre unitatile administrativ teritoriale din  venituri proprii (58 lei/luna din sezonul rece).

I.3.  Alocatia pentru sustinerea familiei - reprezintă o formă de asistenţă socială şi se asigură prin acordarea unui ajutor financiar lunar. Acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei este reglementată prin Legea nr. 277/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Alocatia pentru sustinerea familiei este o forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani.
Acordarea alocatiei are drept scop completarea veniturilor familiilor in vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de varsta scolara, aflati in ingrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de invatamant, organizate potrivit legii. Familiile care au in intretinere copii de varsta scolara, beneficiaza de alocatie in conditiile in care copiii frecventeaza fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizate potrivit legii, cu exceptia celor care le intrerup din motive medicale, si nu inregistreaza absente nemotivate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea sub 8 a notei la purtare.
Dreptul la alocatia pentru sustinerea familiei se acordă în baza cererii depuse de solicitant la primăria în a cărei rază îşi are domiciliul, a anchetei sociale efectuate de personalul de specialitate din cadrul primăriei şi a dispoziţiei de acordare emisă de primar.
            Plata alocatiei se efectuează de către A.J.P.I.S. Caraş-Severin, în baza situaţiilor lunare înaintate de primării. 
             În evidenţele instituţiei noastre, la finele anului 2016 dintre beneficiarii alocatiei pentru sustinerea familiei in numar total de 2583 titulari, 23 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani, respectiv un procent de 1%.
Suma platita pentru persoanele varstnice beneficiare de alocatia pentru sustinerea familiei in anul  2016 este de 40.709 lei dintr-un total de 5.156.277 lei, platit pentru beneficiarii de alocatia pentru sustinerea familiei, reprezentand un procent de 0,79%.
Dintre beneficiarii de alocatia pentru sustinerea familiei înregistraţi la data de 31.03.2017 in numar total de 2683 titulari, 25 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani, respectiv un procent de 1%.
Suma platita pentru persoanele varstnice beneficiare de alocatia pentru sustinerea familiei pe trimestrul I 2017 este de 9.567lei, dintr-un total de  1.286.445 lei, reprezentand un procent de 0,74%  .
Comparand numarul beneficiarilor de alocatia pentru sustinerea familiei, persoane varstnice, inregistrat la finele anului 2016, cu numarul beneficiarilor persoane varstnice, inregistrat la finele trimestrului I al anului 2017 se poate observa o crestere cu 2 beneficiari.

I.4.     Indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA - reprezintă o formă de asistenţă socială şi se asigură prin acordarea unui ajutor financiar lunar. Acordarea indemnizatiei de hrana este reglementată prin Ordinul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nr. 223/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Beneficiaza de indemnizatia lunara de hrana cuvenita adultilor si copiilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, adultii si copiii infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, atat pe perioada cat sunt internati sau institutionalizati, cat si in ambulatoriu.
Dreptul la indemnizatia de hrana se acordă în baza cererii depuse de adultul infectat cu HIV sau bolnav de SIDA, insotita de copia actului de identitate si a certificatului medical sau a adeverintei eliberata de medicul specialist.
            Plata indemnizatiei de hrana se efectuează de către AJPIS Caraş-Severin, în baza cererilor inregistrate.
Indemnizatia lunara de hrana se calculeaza pe baza nivelului alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice conform HG nr.429/2008 si anume alocatia de hrana pentru adultii infectati este de 16 lei/zi, incepand cu data de 01 octombrie 2016 (indemnizatia a fost majorata de la 13 lei/zi la 16 lei/zi prin HG nr.665/2016).
             În evidenţele instituţiei noastre, la finele anului 2016 dintre beneficiarii de indemnizatie de hrana in numar total de 215 titulari, 5 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani, respectiv un procent de 2,33%.
Suma platita pentru persoanele varstnice beneficiare de indemnizatie de hrana, in anul  2016 este de 22.804 lei, dintr-un total de 1.076.851 lei, platit pentru beneficiari, reprezentand un procent de 2,21%.
Dintre beneficiarii de indemnizatie de hrana, înregistraţi la data de 31.03.2017in numar total de 221 titulari, 5 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani.
Suma totala platita pentru persoanele varstnice beneficiare de indemnizatie de hrana, pe trimestrul I 2017, este de 7.200 lei, dintr-un total de 317.953, reprezentand un procent  de 2,26%.
            Având în vedere cele enunţate, considerăm că ajutorul social precum şi drepturile la celelalte beneficii sociale sunt asigurate tuturor persoanelor în drept să beneficieze de aceste prestaţii, inclusiv persoanelor vârstnice.


II.                In ceea ce privesc serviciile sociale acordate persoanelor vârstnice, atat in anul 2016, cat si  in primul trimestru al anului 2017, acestea se prezinta astfel:
                      
          II.1 Servicii sociale acordate în centrele rezidenţiale, publice şi private - asigură beneficiarilor cazarea şi hrană zilnică, ajutor pentru menaj, consiliere psihologică, prevenirea marginalizării sociale  şi reintegrarea socială în raport cu capacitatea psiho-afectivă, servicii socio-medicale (ajutor pentru menţinerea sau readaptarea capacităţilor fizice sau intelectuale, sprijin în realizarea igienei corporale), servicii medicale (consultaţii şi tratamente la cabinetul medical, în instituţii medicale de profil sau la patul persoanei dacă aceasta este imobilizată, servicii de îngrijire, asigurarea medicamentelor, servicii de recuperare fizică).
          La nivelul județului Caraș-Severin, există 8 centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, dintre care: 5 centre rezidențiale publice şi respectiv 3 centre rezidenţiale private.

            1.1 Centrele rezidențiale publice pentru persoanele vârstnice, existente în cursul anului 2016, la nivelul județului Caraș-Severin deservesc un numar total de 301 beneficiari, persoane varstnice, si sunt urmatoarele:
-          Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Sfinţii C-tin şi Elena”Caransebeş, cu un nr. mediu lunar de 33 de beneficiari;
-          Căminul pentru Persoane Vârstnice Reşiţa, cu un nr. mediu lunar de 164 beneficiari;
-          Căminul pentru persoane Vârstnice Sacu, cu un nr. mediu lunar de 37 de beneficiari.
-          Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina, cu un nr. mediu lunar de 33 de beneficiari;
-          Căminul pentru Persoane Vârstnice Bocşa, cu un nr. mediu lunar de 34 de beneficiari.

           
           1.2 Centrele rezidenţiale private  pentru persoanele vârstnice, existente în cursul anului 2016, la nivelul judeţului Caraș-Severin deservesc un numar total de 127 beneficiari, persoane varstnice, si sunt urmatoarele:
-          Aşezământul Social Monahal cu Casa pentru Bătrâni ”Sfânta Treime” Glimboca, cu un număr mediu lunar de 51 beneficiari;
-          Fundaţia Humanitas ”Pro Deo” Oţelu Roşu, Căminul pentru Persoane Vârsnice, cu un nr. mediu lunar de 17 beneficiari;
-          Căminul pentru Persoane vârsnice al Bisericii Greco Catolice Oraviţa, cu un nr. mediu lunar de 59 beneficiari.
                        Din datele prezentate mai sus, putem concluziona faptul ca, la nivelul judetului Caras-Severin, un numar total de 428 persoane varstnice, beneficiaza de serviciile sociale oferite in centrele rezidentiale.

       II.2  Servicii sociale acordate în Centrele de zi publice pentru persoanele vârstnice - asigură beneficiarilor asistenţă şi suport, socializare şi petrecere a timpului liber, o masă caldă pe zi, stimulând astfel participarea acestora la viaţa socială.
        În cursul anului 2016, la nivelul judeţului Caraş-Severin există 2 Centre de zi publice:
-      Centrul de servicii de asistenţă socială pentru persoane vârstnice Reşiţa, cu un număr mediu lunar de 266 de beneficiari;
-      Centru de zi ”Azil pentru bătrâni” Forotic, cu un nr. mediu lunar de 12 beneficiari.
Din datele prezentate mai sus, putem concluziona faptul ca, la nivelul judetului Caras-Severin, un numar total de 278 persoane varstnice, beneficiaza de serviciile sociale oferite in centrele de zi.

     II.3 Servicii sociale de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice - sunt acordate doar de către furnizorii privaţi şi oferă beneficiarilor servicii de ingrijire medicală la domiciliu (tratamente injectabile, pansamente, glicemii, masurarea tensiunii arteriale, masaje, gimnastica medicala, medicamentatie, sfaturi medicale legate de administrarea medicamentelor, a tratamentelor sau a dietelor recomandate de medici), servicii de baza (ajutor pentru igiena corporala, imbracare si dezbracare, igiena eliminarilor, deplasare in interior, comunicare ), servicii de suport (efectuare de cumparaturi, activitati de menaj), acordarea de mijloace de ingrijire medicala (scaun cu rotile, scaune de toaleta, cârje, dispozitive de mers, paturi).
      În cursul anului 2016, la nivelul judeţului Caraş-Severin, doi furnizori privati oferă îngrijire la domiciliu:
-      Federaţia Caritas a Diacezei Timişoara, cu două locaţii în județul Caraş-Severin, în localităţile Resiţa şi respectiv Caransebeş. În ambele cazuri, numărul mediu lunar de beneficiari care primesc îngrijire la domiciliu este de 50. 
-       Asociația Româno-Germană ”Sfânta Maria” Ticvaniu Mare, asigură îngrijire la domiciliu unui număr mediu lunar de 6 beneficiari.
Menţionăm faptul că, faţă de anul 2016, în trimestrul I al anului 2017, numărul mediu lunar al persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii sociale nu s-a modificat.

  
 Jr. ELENA SOLOMONESC                                               
      Director Executiv,                                                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu