Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 19 mai 2015

Regizorul Sabin Dorohoi duce dramele familiilor bănățene pe scena Eurovision


Trupa Voltaj și regizorul Sabin Dorohoi fac echipă pentru a transmite un mesaj cu totul special pe scena Eurovision: drama copiilor lăsați acasă de părinții nevoiți să lucreze în străinătate. Piese “De la capăt”, care va reprezenta România, a fost montată pe imaginile scurtmetrajului de success “Calea Dunării/Way of the Danube”, proiect premiat la mai multe concursuri și apreciat de un număr tot mai mare de români, dovadă și faptul că este cel mai vizionat pe canalul Youtube. Datorită clipului piesei “De la Capăt”, "Calea Dunării" a devenit scurtmetrajul ale cărui imagini au cele mai multe vizualizări dintre toate filmele românești pe canalul Youtube, iar mesajul transmis de film a devenit din ce în ce mai cunoscut.

"Calea Dunării" este singurul film românesc din istorie, ale cărui imagini au fost proiectate în cadrul celui mai important concurs muzical din lume: Eurovision Viena 2015. În timpul desfășurării marelui festival de la Cannes (chiar simultan cu acesta), în cadrul concursului Eurovision Viena, ca parte a imaginii de promovare a României și a trupei Voltaj, pe ecranele sălii Stadthalle din Viena, au fost proiectate in timpul concertului Voltaj, imagini din filmul Calea Dunării. Clipul piesei “De La Capăt” al trupei Voltaj, reprezentanta României la Eurovision, este format din imagini ale scurtmetrajului sus menționat și întreaga campanie vorbește despre problema migrației forței de muncă și a copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în Europa.

Filmul își dorește să tragă un semnal de alarmă pentru părinții care-și lasă copiii acasă și pleacă în străinătate, la muncă, pentru a le asigura acestora un trai mai bun și a fost premiat și la prestigiosul festival de film de la Palm Springs, anul trecut. Din distribuţie fac parte, alături de copiii Răzvan Schinteie şi Serena Stanciu, Constantin Dinulescu, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti şi actriţa lugojeană Ileana Căprariu.


Eurovision 2015 se va desfăşura la Viena (Austria), ţara care va organiza concursul, după ce Conchita Wurst a câştigat ediţia din 2014, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. În prima semifinală, care se va desfăşura pe astăzi, vor participa 16 ţări, între care România şi Moldova, iar în cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 ţări, urmând ca marea finală a concursului să aibă loc pe 23 mai.

Filmul este produs de Western Transylvania Studios, singura casã de producţie din vestul țãrii şi regizat de Sabin Dorohoi, bãnãţean la origine, realizatorul celebrelor videoclipuri “Happy” din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Herculane şi Anina. Sabin Dorohoi este laureat al peste 35 de nominalizãri şi premii internaţionale. Din cele treisprezece  filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunãrii”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=kE2JQGOBres
 Facebook: Calea Dunării/Way of the Danube
Website: http://www.westerntransylvaniastudios.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu