Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 14 mai 2015

NOAPTEA MUZEELOR 16 MAI 2015

 Sub umbrela brandului deja cunoscut publicului amator de frumos şi interesat de cunoaşterea trecutului, ”Noaptea muzeelor” şi în acest an se desfăşoară la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa în data de 16 mai 2015 începând cu ora 14. Oferim, şi de această dată, un program mai larg, axat pe două paliere: unul creativ şi recreativ prin ateliere de creaţie şi momente artistice, organizate în colaborare cu cei mai buni prieteni ai muzeului, elevii, şi un al doilea segment, reprezentat de expoziţii inedite, alături de cele deja cunoscute.
          PROGRAMUL EVENIMENTULUI:
14-17: Atelier de quilling -organizat în colaborare cu Şcoala Generală nr. 7, Reşiţa, prof. Ana Maria Vasilescu, înv. Gaita Georgeta, prof. Farcaş Ioana
16-18: Atelier de face-painting-organizat în colaborare cu Liceul de Arte ”Sabin Păuţa”, Reşiţa
17: Moment artistic de dans popular –formaţia ”Junii Datinei”, prof. coregraf Ica Laţcu,  Palatul Copiilor Reşiţa
17,30: Sceneta ”O familie europeană reunită”- în prezentarea elevilor Colegiului Naţional Mircea Eliade, Reşiţa, coordonaţi de prof. Galben Viorica, prof. Voin Simona şi dir. Fercea Ghiorghiţa.
          Începând cu ora 17 expoziţiile vor fi deschise pentru vizitare, intrarea fiind liberă. Astfel, prin intermediul unei ”maşini a timpului” vizitatorul se poate transporta la sfârşitul secolului al XIX-lea, graţie minunatelor costume din Banatul de câmpie în cadrul expoziţiei Portul popular din judeţul Timiş. Mesaje din străbuni. Apoi în Sibiul epocii medievale, cu scuturi şi halebarde în turniruri imaginare prin expoziţia Arsenalul şi Camera de arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă, după care înapoi în anii dezvoltării industriale a oraşului Reşiţa prin expoziţia Industrie şi istorie. Identităţi în Bantul Montan în secolele XIX-XX şi în anii violenţi ai Marelui Război din anii 1914-1918.
          O altă faţetă a lumii este ilustrată, prin ochii fotografului Eugen Negrea, într-o expoziţie inedită EU şi Croaţia.
          De asemenea, îi vom avea alături pe membrii Asociaţiei Cogito care vor prezenta propria colecţie de aparate fotografice, precum şi pe artizanii de machete Laurenţiu Radu şi Remus Rîjniţă.
          Trecutul şi prezentul se concurează aşadar în cadrul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” şi nu poate fi ratat!


Persoana de contact:
dr. Livia Magina

liviamagina@yahoo.com

COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu