Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 28 mai 2015

Oportunitățile de dezvoltare a localităților Anina, Bocșa, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu prin accesarea de programe finanțate din fonduri europene


Informare privind oportunitățile de dezvoltare a localităților Anina, Bocșa, Moldova
Nouă, Oravița și Oțelu Roșu prin accesarea de programe finanțate din fonduri europene.

Orașul Anina:
La nivelul orașului Anina prin accesare de programe finanțate din fonduri europene s-a urmărit:
1.     Dezvoltarea infrastructurii locale;
2.     Dezvoltarea turismului;
3.     Sprijin şi facilităţi oferite investitorilor în vederea creării de locuri de muncă.
În ceea ce privește dezvoltarea locală s-a avut în vedere în primul rând finalizarea
proiectelor privind reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare a oraşului,
urmată de reabilitarea străzilor şi a drumurilor de acces către cartiere şi obiective turistice.

Pentru dezvoltarea turismului, oraşul Anina va pune la dispoziţie terenuri pentru construcţia de pensiuni şi se va implica direct în dezvoltarea obiectivelor turistice din oraş. Se are în vedere amenajarea unui muzeu al mineritului, al unui muzeu paleontologic, a unei mocăniţe pe traseul Crivina – Valea Minişului și nu în ultimul rând realizarea unor proiecte privind mărirea gradului de accesibilitate a turiştilor în Parcurile Naţionale, reactivarea şi dezvoltarea fostelor staţiuni Marghitaş şi Sommerfrische, reintroducerea în circuit a taberelor şcolare de la Valea Minişului şi Cereşnaia. De asemenea se doreşte realizarea de traseee turistice şi amenajarea de utilităţi pentru practicarea diferitelor sporturi extreme, introducerea în circuitul turistic a unor peşteri şi lacuri.
În vederea creării de locuri de muncă, se are în vedere oferirea de sprijin şi facilităţi investitorilor în orice domeniu prin punerea la dispoziţia potenţialilor investitori terenuri şi clădiri în vederea realizării unor unităţi de producţie. Se doreşte dezvoltarea unor instalaţii de producere a energiei verzi (eoliană, fotovoltaică, biomasă) precum şi dezvoltarea industriei turistice şi a serviciilor aferente.
Orașul Bocșa:
       Orașul Bocşa a derulat o serie de proiecte finanţate din fondurile de preaderare după cum urmează: - proiectul “Sistem de gospodărire a apelor (aducţiune, canalizare, epurare)”- (studiu de fezabilitate) - proiect finanţat prin programul PHARE 2005 Coeziune Economică şi Socială. Valoarea totală a proiectului: 50.160 EUR - (Proiectul s-a derulat în perioada decembrie 2007 – noiembrie 2008);
- proiectul Modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgentă Bocșa - proiect finanţat prin programul PHARE 2006, perioada de derulare: 24.09.2008 - 24.11.2009. Valoare totală: 323.844,22 Euro;
- proiectul “Sistem de captare şi alimentare cu apă a localitătilor Bocşa şi Ocna de Fier din sursa Ursoane” finanţat prin Programul Phare 2005. În vederea solicitării grantului s-a realizat asocierea Consiliului Local Bocşa și a Consiliului Local Ocna de Fier. Valoarea totală: 1.222.254,68 EURO din care, a fost aprobată finanțarea cu 892.551,60 EURO, reprezentând 89,93% din costul eligibil (proiectul s-a derulat în perioada 2008-2010).
În ciclul de finanţare 2007-2013, din fonduri europene s-au derulat două proiecte și anume:
- Proiectul ” Plan Integrat de Dezvoltare Urbană” derulat în perioada 2012-2014-proiect finantat prin Axa prioritară 1. În cadrul proiectului au fost realizate planuri integrate de dezvoltare urbană, plan ce  integrează trei proiecte independente:
1. Reabilitarea Peisageră a Parcului Pescăruş și a Spațiilor Verzi Aferente Străzii Republicii și Străzii Funicular - valoare totală 4.338.390,89 Lei.
2. Modernizare Străzi - valoare totală 17.595.890,79 Lei.
3. Achiziția de Sisteme de Supraveghere în Vederea Creșterii Siguranței și Prevenirii Criminalității în cartier Bocșa Română, valoare totală 410.267,64 Lei.
- Proiectul Modernizare infrastructură de apă şi apă uzată în jud. Caraş-Severin, finanţat prin POS Mediu, cu următoarele trei componente pentru oraşul Bocşa:
 - Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune a reţelelor de distribuţie şi  a reţelelor de canalizare din oraş, valoare totală 37.824.072 lei;
 - Construirea staţiei de epurare apă uzată, valoare totală 8.545.728 lei;
 - Construire şi reabilitare surse de apă şi staţie de tratare, valoare totală 2.515.081 lei.
La inceputul anului 2014 a fost elaborată şi aprobată Strategia de Dezvoltare a oraşului Bocşa 2014-2020. Scopul acesteia este de a armoniza coordonatele proprii de dezvoltare cu cele ale regiunii şi judeţului şi de a găsi calea dezvoltării durabile  având o  amprentă locală, de a realiza o analiză asupra  potenţialului socio-economic al zonei Bocşa,  stabilindu-se o prioritizare a obiectivelor în vederea fundamentării bugetelor pe perioada mai sus-menţionată,  posibilitatea realizării acestora și accesarea de fonduri europene.
      Orașul Moldova Nouă:
      Primăria oraşului Moldova Nouă a realizat o serie de Studii de fezabilitate şi de Proiecte tehnice pe care le-a depus însoţite de cereri de finanţare şi care după evaluările primare au rămas în diferite stadii.
Proiectul ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Policlinicii Moldova Nouă” , având ca obiectiv reabilitarea imobilului policlinicii a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013,  Axa prioritară 3 ”Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul de intervenţie 3.1 "Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate". Prin implementarea proiectului, care a fost finalizat în luna ianuarie a anului în curs, s-a realizat aducerea la un nivel corespunzător de calitate a asistenței medicale pentru:
- asigurarea accesului egal al celor circa 30.000 de cetățeni care sunt arondați la serviciile de sănătate;
- transformarea serviciilor de sănătate publică, astfel încât acestea să corespundă noilor concepții și abordări la nivel internațional, cu scopul de a obține, menține și promova o bună stare de sănătate fizică, mentală și socială a populației;
- crearea posibilităților de realizare a unui sistem de sănătate bazat pe prevenirea bolilor și care să poată reacționa prompt la amenințările și provocările din domeniul sănătății.
De asemenea Primăria orașului Moldova Nouă încearcă să identifice surse de finanțare în vederea reabilitării interioare a spitalului din oraș.
În cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, Axa prioritară 1 ”Dezvoltare economică și socială”, Măsura 1.1 ”Sprijinirea infrastructurii economice și sociale locale/regionale”, la sfârșitul anului 2012 a fost semnat contractul de finanțare pentru investiția ”Punct de traversare a Dunării cu bacul între localitățile Moldova Nouă și Golubac”, proiect în cadrul căruia Orașul Moldova Nouă are calitatea de partener alături de Primăria Golubac și Primăria Veliko Grădiste, Consiliul Județean Caraș-Severin fiind lider de proiect. Valoarea totală a investiției se ridică la suma de 2.352.674 euro, din care 656.450 euro pentru orașul Moldova Nouă.
          Proiectul se referă la realizarea infrastructurii de acostare și îmbarcare / debarcare a autovehiculelor pe cele două maluri ale Dunării, modernizarea legăturii rutiere de la DN 57 până la portul de acostare, amenajarea unui punct de trecere a frontierei în Moldova Nouă, precum și achiziționarea unui bac în vederea dezvoltării schimburilor economice și turistice în zona de frontieră.
Sunt necesare, de asemenea, investiții în infrastructura educațională, pentru a veni în sprijinirea dezvoltării sociale, îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional şi ridicarea serviciilor de educaţie şi siguranţă publică la standarde europene, prin realizarea mai multor obiective. În acest sens au fost elaborate Studiul de fezabilitate și Proiectul tehnic pentru obiectivul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea corespunzătoare a Grupului Şcolar Industrial Moldova Nouă“ .
Totodată în vederea refacerii infrastructurii rutiere care a fost distrusă datorită lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare din oraș, a fost realizat studiul de fezabilitate ”Modernizare străzi secundare în Moldova Nouă și Moldova Veche”, implementarea acestui proiect având ca scop realizarea unei infrastructuri rutiere moderne, atât din punctul de vedere al calității suprafeței carosabile, cât și datorită dotărilor acesteia, dotări cu importanță în creșterea siguranței circulației în oraș.
Autoritatea locală este preocupată și de amenajarea unei baze de agrement, care să cuprindă ștrand, locuri de joacă special amenajate pentru copii, terenuri de sport, venind astfel în completarea ofertei pentru relaxare și sport în aer liber.
Orașul Oravița:
Prin accesarea de programe finanțate din fonduri europene s-a urmărit în principal, a se   răspunde nevoilor şi problemelor comunității locale, prin asigurarea cadrului necesar unei dezvoltări durabile.
Planificările strategice au în vedere dezvoltarea orașului și a localităţilor aparţinătoare şi componente, continuarea acţiunilor începute, identificarea și prioritizarea noilor probleme locale care necesită să fie rezolvate, în măsura resurselor financiare disponibile.
Astfel, administraţia locală și-a stabilit următoarele obiective prioritare:
 - Modernizarea şi extinderea infrastructurii prin: reabilitarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de transport local; reabilitare străzi urbane; suplimentarea şi modernizarea locurilor de parcare; modernizarea drumurilor de legătură și comunale în toate localităţile aparţinătoare; amenajarea corespunzătoare a drumurilor turistice; susţinerea reabilitării faţadelor şi imobilelor incluse în patrimoniul istoric cu punerea în valoare a zonei centrale de protecţie; reabilitarea, modernizarea şi dotarea parcurilor şi zonelor verzi existente şi crearea de noi spaţii verzi; dezvoltarea zonelor de agrement; reluarea lucrărilor de amenajare a lacului şi barajului mic, de pe strada Emanoil Gojdu; expertizarea, consolidarea și reabilitarea  galeriei fostei canalizări; includerea în patrimoniul Mondial UNESCO a liniei de cale ferată Oraviţa – Anina - ,,Semeringul Bănăţean’’;
- Dezvoltarea economică a oraşului prin: implementarea unei strategii pentru atragerea investitorilor în zonă, prin acordarea de facilităţi şi stimularea dezvoltării de noi activităţi atât în domeniul industriei şi serviciilor cât şi a turismului; organizarea de evenimente multianuale cu caracter de afaceri, pentru promovarea potenţialului zonei şi atragerea de noi investitori, dar şi evenimente cu caracter cultural,etc.; cooperarea directă cu organisme din domeniu, pentru stimularea dezvoltării de noi întreprinderi şi punerea la dispoziţia solicitanţilor a bazei logistice de care dispune administraţia locală; crearea unei infrastructuri care să încurajeze şi să susţină legumicultura, horticultura şi valorificarea  superioară a fructelor din zonă; eficientizarea energetică a blocurilor de locuit şi a altor clădiri de interes; continuarea politicilor şi acţiunilor de promovare a potenţialului turistic existent; dezvoltarea de acțiuni sociale, culturale, de voluntariat cu tinerii sau alte categorii de persoane;
- Dezvoltarea serviciilor publice: prin reabilitare şi modernizare incintă piaţă agroalimentară şi piaţă pentru mărfuri industriale (înlocuire acoperiş, construire magazii pentru depozitarea mărfurilor); dezvoltarea, modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public; eficientizarea serviciilor oferite de Biroul de Gospodărire Comunală, dotări cu echipamente şi utilaje specifice; achiziţionare şi instalare sistem de supraveghere video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii; înfiinţare structură de poliţie locală; investiţii în unităţi noi de producere a energiei electrice din surse nepoluante, regenerabile;
- Dezvoltarea şi îmbunătăţirea serviciilor sociale prin: reabilitarea infrastructurii sectorului medical s-a realizat un studiu în vederea reabilitării şi includerii în circuitul medical a sanatoriului TBC Marila; reabilitarea, modernizarea şi dotarea şcolilor şi grădiniţelor; reabilitare clădirilor neutilizate în vederea schimbării destinației; realizarea de locuinţe pentru tineri, crearea unui cartier rezidenţial; reabilitare, modernizare şi dotare parcuri, zone verzi şi locuri de joacă pentru copii; reabilitare cămine culturale sate aparţinătoare; reabilitare cinematograf oraş şi includerea lui în circuitul naţional de cinematografie; înfiinţare adăpost temporar pentru persoane aflate în dificultate; înfiinţare centru de îngrijire pentru copii; înfiinţare centru de îngrijire persoane vârstnice; reabilitarea și modernizarea stadionului orășenesc;
- Asigurarea calităţii mediului prin: continuarea implementării politicilor şi obligaţiilor de mediu, prin sensibilizarea şi stimularea implicării cetăţenilor în acţiuni de voluntariat; consolidarea casetei pârâului Oraviţa care subtraversează parţial oraşul şi refacerea de îndată a porţiunilor prăbuşite sau cele care prezintă risc de prăbuşire iminentă; susţinerea de activităţi de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor; acţiuni comune de ecologizare a unor zone din oraş şi împrejurimi;
- Dezvoltarea capacităţii administrative prin: pregătirea personalului din administraţia publică în domenii strategice, respectiv, managementul proiectelor, achiziţii publice, management financiar,etc; organizarea de schimburi de experienţă cu autorităţi locale din România sau Uniunea Europeană; specializarea unei persoane din primărie în domeniul accesului la informaţii şi transparenţei decizionale; organizarea de consultări periodice pentru a identifica nevoile cetăţenilor; realizare sistem informatic integrat la nivelul primăriei, pentru creşterea calităţii serviciilor publice oferite.
    Orașul Oțelu Roșu:
    Orașul Oțelu Roșu a derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, axa 3 Domeniul Major de Intervenție, proiectul „Reabilitare, Modernizare și Dotare ambulatoriu Spital Orășenesc Oțelu Roșu”. Proiectul s-a derulat în două etape:
          - execuție lucrări de reabilitare și modernizare a ambulatoriului Spitalului Orășenesc Oțelu Roșu-construcții clădiri, etapă finalizată în anul 2012;
          - furnizare echipamente, dotări și servicii de instalare și punere în funcțiune a echipamentelor și dotărilor pentru ambulatoriul spitalului, etapă în curs de finalizare.
  
 COMISIA DE DIALOG SOCIAL A JUDEŢULUI CARAŞ-SEVERIN   
  Instituția Prefectului –Județul Caraş-Severin.   


COMUNICAT DE PRESA              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu