Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 17 mai 2015

Beneficiarii de venit minim garantat din rândul persoanelor vârstnice, în cursul anului 2014 şi în primul trimestru al anului 2015

 INFORMARE
privind beneficiarii de venit minim garantat din rândul persoanelor vârstnice,
în cursul anului 2014 şi în primul trimestru al anului 2015
                Venitul minim garantat reprezintă o formă de asistenţă socială şi se asigură prin acordarea unui ajutor financiar lunar.
                În România, acordarea venitului minim garantat este reglementată prin Legea nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
                Au dreptul la venit minim garantat familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, precum şi cetăţeni ai altor state sau apatrizi, care au reşedinţa sau, după caz, domiciliul în România, în condiţiile legislaţiei române.
                                Termenul „familie” desemnează soţul şi soţia sau soţul, soţia şi copiii lor necăsătoriţi, aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc şi gospodăresc împreună.
                Se consideră familie şi persoana care locuieşte şi gospodăreşte împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea sa şi se află în una dintre următoarele situaţii:

                    a) este necăsătorită;
                    b) este văduvă;
                    c) este divorţată;
                    d) al cărei soţ/soţie este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
                    e) nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) - d).
                Se consideră familie şi fraţii fără copii, care gospodăresc împreună şi care nu au domiciliul sau reşedinţa comună cu părinţii.
                                Au dreptul la venitul minim garantat, în condiţiile prezentei legi, şi soţii despărţiţi în fapt, dacă ancheta socială atestă situaţia existentă şi justifică acordarea acestuia.
                Beneficiază de reglementările prezentei legi şi persoanele fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă, aflate în situaţie de nevoie, pe baza declaraţiei pe propria răspundere că nu au solicitat ajutorul social de la alte primării.
               
                 Nivelul lunar al venitului minim garantat , în prezent este de:
                    a) 142 lei pentru persoana singură;
                    b) 255 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
                    c) 357 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
                    d) 442 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
                    e) 527 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
                    f) câte 36,5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în                 condiţiile prezentei legi.

                                Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
                                Dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 10 lei, se acordă 10 lei.
                Familiile şi persoanele singure cu venituri nete lunare până la nivelul venitului minim garantat beneficiază de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puţin un membru al familiei face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
               
                La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligaţii legale de întreţinere şi alte creanţe legale, cu excepţia alocaţiei pentru susţinerea familiei prevăzute de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare, a bugetului personal complementar prevăzut de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a ajutoarelor de stat acordate în baza Ordonanţei Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, a burselor de studiu şi a burselor sociale, a sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială <>, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.

                În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, aceasta nu beneficiază de ajutor social.
                Prezentăm în continuare lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social:
                 Bunuri imobile:
                                1. Clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a  anexelor gospodăreşti;
                2. Terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în zona  rurală
                                Bunuri mobile:
                1. Autoturism/Autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile;
                                2. Mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani;
                3. Autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze                                
                                4. Şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi;
                                5. Utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
                                6. Utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
                7. Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
                                Depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei
                                Terenuri/animale şi/sau păsări
                1. Suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv  suma de 2.500 euro pentru familie.        

                Dreptul la ajutor social se acordă în baza cererii depuse de solicitant la primăria în a cărei rază îşi are domiciliul, a anchetei sociale efectuate de personalul de specialitate din cadrul primăriei şi a dispoziţiei de acordare emisă de primar.
                Plata ajutoarelor sociale se efectuează de către A.J.P.I.S. Caraş-Severin, în baza situaţiilor lunare înaintate de primării.
                La finele anului 2014, pe raza judeţului Caraş-Severin, s-a înregistrat un număr de 2.628 de familii/persoane singure beneficiare de venit minim garantat.
                                A.J.P.I.S. Caraş-Severin a achitat pentru cele 2.628 de familii/persoane singure, suma de 559.917 lei.
                                În evidenţele instituţiei noastre, la finele anului 2014 dintre beneficiarii de venit minim garantat, 769 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani (persoane cuprinse în familiile beneficiare de ajutor social sau beneficiari persoane singure de ajutor social).
                                La data de 31 martie 2015, la nivelul judeţului Caraş-Severin, s-au înregistrat 2.637 de familii/persoane singure beneficiare de venit minim garantat. Dintre beneficiarii de ajutor social înregistraţi la data de 31.03.2015, 750 erau persoane cu vârsta de peste 60 de ani (persoane cuprinse în familiile beneficiare de ajutor social sau beneficiari persoane singure de ajutor social). 

                                Pentru persoanele beneficiare de ajutor social, A.J.P.I.S. Caraş-Severin, achită şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra cuantumului ajutorului social.
                Agenţia teritorială virează lunar Casei de asigurări de sănătate Caraş-Severin contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate şi transmite evidenţa obligaţiilor de plată către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
                        Astfel toţi beneficarii de ajutor social, pot avea acees la servicii medicale gratuite sau tratament   medical.

                                Pentru toţi beneficiarii de venit minim garantat, proprietari de locuinţe, care nu au încheiat o poliţă facultativă de asigurare a locuinţei, A.J.P.I.S. Caraş-Severin achită contravaloarea poliţei obligatorii de asigurare a locuinţei, în condiţiile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, în cuantum de 20 Euro - pentru locuinţele de tip A şi în cuantum de 10 Euro – pentru locuinţele de tip B (echivalentul in lei conform cursului valutar stabilit de Banca Naţională a României, la data efectuării plăţii).

                În perioada sezonului rece (noiembrie – martie), persoanele beneficiare de ajutor social primesc şi   ajutoare pentru încălzirea locuinţei.
                Cuantumul acestor prestaţii diferă în funcţie de tipul de combustibil/energie utilizată pentru încălzirea locuinţei.
                Astfel, pentru familiile/persoanele singure beneficiare de ajutor social, care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică în sistem centralizat, compensarea procentuală a facturii de consum este în proporţie de 100%.
                Pentru beneficiarii de ajutor social care utilizează gazele naturale, precum şi cei care utilizează energia electrică, pentru încălzirea locuinţei, ajutorul se acordă în funcţie de venitul net/membru de familie.          Ţinând cont de faptul că, venitul pe persoană în cazul familiilor/persoanelor beneficiare de ajutor social este foarte mic, acestea au   beneficiat de suma maximă care s-a acordat cu titlul de ajutor de încălzire, astfel:
-              în cazul ajutorului de încălzire a locuinţei cu gaze naturale suma maximă care s-a acordat a fost de 262 lei pentru fiecare lună din sezonul rece;
-              în cazul  ajutorului de încălzire a locuinţei cu energie electrică, maximă care s-a acordat a fost de 240 lei pentru fiecare lună din sezonul rece.
                Pentru beneficiarii de ajutor social care utilizează lemne, cărbuni sau combustibili petrolier pentru încălzirea locuinţei,  ajutorul de încălzire acordat pentru fiecare lună din sezonul rece a fost de 58 lei. 

                                Totodată, primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor, inclusiv vârstnicilor, care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi pentru alte situaţii deosebite, stabilite prin hotărâre a consiliului local.
                                În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii acordă un ajutor, pentru a acoperi o parte din cheltuielile cu înmormântarea. 

                                În luna decembrie 2014 şi ianuarie 2015, în cadrul unei campanii desfăşurate la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost distribuite familiilor/persoanelor singure beneficiare de ajutor social pachete de alimente furnizate de Uniunea Europeană, conform prevederilor H.G. nr. 799/2014 privind implementarea Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate. 

                Având în vedere cele enunţate, considerăm că ajutorul social precum şi drepturile la celelalte beneficii sociale sunt asigurate tuturor persoanelor în drept să beneficieze de aceste prestaţii, inclusiv persoanelor vârstnice.

               

                CONSILIER JURIDIC,
                       PAPA PAUL                                                                                                                  ŞEF SERVICIU,
                                                                                                                                                                                BALOSIN ALINA






DIRECTOR EXECUTIV,
JR. SOLOMONESC ELENA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu