Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 aprilie 2015

UVT urcă în Clasamentul mondial al universităților pe specializări. Instituția se află în top 150 mondial cu Limbi moderne

Dacă anul trecut domeniul Limbi moderne de la UVT se situa în top 200 mondial, anul acesta Universitatea a reușit o clasare în top 150.

Rezultatele se bazează pe răspunsurile a 85.062 de academicieni, a 41.910 angajatori și pe analizarea a 17.3 milioane lucrări de cercetare și peste 100 milioane de citări (prin Scopus/baza de date bibliometric Elsevier).

Din România, alături de UVT în top 150 se mai află Universitatea din București cu domeniul Limbi moderne. Cu 50 de poziții în urmă, în top 200, se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Limbi moderne), Universitatea din București (Lingvistică și Comunicare și Studii Media), iar în top 250 - Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (Limbi moderne).

„Rezultatul este confirmarea de eforturi comune susținute. Au adus o contribuție majoră specialiștii, cercetătorii, cadrele didactice, studenții, prin livrarea și producția de material științific cu impact internațional. Mai mult, a contat substanțial și percepția angajatorilor asupra calității absolvenților, precum și părerea altor profesioniști recunoscuți la nivel mondial. Continuăm să lucrăm în aceeași direcție, spre rezultate cu impact nu doar local, ci și internațional”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Anul trecut, Universitatea de Vest din Timișoara a fost singura universitate din România clasată în top 200 specializări. De menționat este că toate cele patru universități prezente în top sunt membre ale Consorțiului Universitaria.

Noul clasament al universităților în funcție de domeniu - QS World University Rankings by Subject 2015 - poate fi consultat pe pagina topuniversities.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu