Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 21 aprilie 2015

Primirea de către ministrul Bogdan Aurescu a ambasadorului Republicii Croaţia, Andrea Gustović – Ercegovac



Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit-o marţi, 21 aprilie 2015, pe Andrea Gustović – Ercegovac, ambasadorul Republicii Croaţia în România.
Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a stadiului relaţiilor bilaterale, cu accent pe importanţa consolidării cooperării în domenii de interes comun la nivel bilateral şi european. Cei doi oficiali au subliniat nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale, precum şi în cadrul UE şi NATO, evidenţiind contactele politice frecvente şi variate dintre cele două ţări, pe diferite domenii, precum şi agenda densă de contacte prevăzută pentru 2015.

În cadrul discuţiilor, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat contribuţia valoroasă pe care cele două minorităţi, cea croată şi cea română din cele două ţări, dar şi comunitatea istro-română din Croaţia, o au la consolidarea şi diversificarea relaţiei bilaterale, reprezentând un liant cultural puternic şi o sursă permanentă de inspiraţie în promovarea de proiecte comune bilaterale, regionale şi europene. În acest context, ministrul afacerilor externe a menţionat atenţia deosebită pe care partea română o acordă proiectelor destinate susţinerii comunităţii istro-române din Croaţia, a căror limbă – istro-româna, un vechi dialect al limbii române – se află pe cale de dispariţie, nemaifiind utilizată decât de un număr redus de vorbitori (aproximativ 150-200).
Ministrul român de externe a propus totodată valorificarea celebrării, în acest an, a 20 de ani de la adoptarea şi ratificarea, de către România, a Convenţiei-cadru a Consiliului Europei pentru protecţia minorităţilor naţionale, pentru a evidenţia modelul intercultural şi interetnic românesc, cu exemplificarea situaţiei minorităţii croate din România. Ideea a fost primită cu interes de către ambasadorul Republicii Croaţia, care a mulţumit pentru atitudinea statului român faţă de această minoritate, de natură să permită prezervarea şi dezvoltarea identităţii etnice a membrilor acesteia.
De asemenea, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa impulsionării relaţiilor economice româno-croate, pe baza potenţialului deosebit de cooperare existent, schimburile comerciale aflându-se în creştere în anul 2014. A manifestat interesul pentru menţinerea unei dinamici ascendente a acestora şi a transmis un mesaj de încurajare investitorilor croaţi de a promova şi dezvolta idei de afaceri în România, climatul investiţional şi perspectivele economice ale României aflându-se pe un trend pozitiv. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul securităţii energetice, respectiv despre potenţialul cooperării în domeniul turismului.
Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul croat au stabilit menținerea unui dialog cât mai intens, atât pentru continuarea dezvoltării relaţiilor bilaterale, cât şi pentru o mai bună coordonare şi valorificare a intereselor comune ale celor două state la nivel european şi internaţional.
Sursa:Ministerul Afacerilor Externe
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu