Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 24 aprilie 2015

SIMPOZIONUL NAŢIONAL: ”CREATIVITATE ŞI PERSPECTIVĂ ÎN EDUCAȚIA PENTRU DEZVOLTARE”

 
ŞCOALA  GIMNAZIALĂ  NR. 2  REŞIŢA vă invită să participați  la SIMPOZIONUL NAŢIONAL: ”CREATIVITATE ŞI PERSPECTIVĂ ÎN EDUCAȚIA PENTRU DEZVOLTARE”, sâmbătă 25 APRILIE 2015, orele 10.

Simpozionul se desfășoară în cadrul SEMINARULUI DIDACTICA INTERNAŢIONAL, EDIŢIA a XXIV-a, 2015coordonat deCASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ-SEVERIN
Tema impuls a Seminarului: ”Dezvoltarea și promovarea dimensiunii europene a educației prin curriculum-ul școlar.”


Simpozionul se adresează cadrelor didactice din învățământul preuniversitar (pre primar, primar, gimnazial, liceal), specialiștilor în domeniul educației, precum și elevilor prin secțiunea concurs a simpozionului având ca temă:”DANSUL ÎN CULTURILE POPOARELOR EUROPENE”.

SECŢIUNI
•             PENTRU CADRE DIDACTICE:
I.             Abordarea problematicii creativității în activitatea didactică
II.            Multiculturalitate în contextul dezvoltării europene
III.           Proiecte și parteneriate educaționale
•             PENTRU ELEVI:
IV.          Concurs de creații plastice având ca temă:”DANSUL ÎN CULTURILE POPOARELOR EUROPENE”

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE:
              Sâmbătă, 25 APRILIE 2015
                Ora 10:  primirea invitațilorși deschiderea festivă
                Orele 10, 30 – 14: prezentarea lucrărilor pe secțiuniși jurizarea lucrărilor plastice
                  Orele 14-15: evaluarea simpozionului

ECHIPA DE IMPLEMENTARE  ŞI ORGANIZARE:
•             Director  prof.     Marius  Şandru
•             Director  adjunct  prof.   ElisabetaRîşniţă
•             Prof. Adina Tîmpa
•             Prof. înv. primar.  EufemiaJurca
•             Prof. înv. primar.  RoberthaOprea

               
PERSOANE DE CONTACT:
                Pentru orice informații suplimentare  puteți suna la:
Prof.înv. primar Oprea Robertha- 0745 994007
Prof.înv. primar Jurca Eufemia- 0748 649101

PARTENERI:
•             INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN  CARAŞ – SEVERIN
•             CASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ – SEVERIN
•             UNIVERSITATEA „ EFTIMIE MURGU’’  REŞIŢA
•             ORGANIZAŢIA   „SALVAŢI  COPIII ’’ CARAŞ – SEVERIN
•             ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR  CARAŞ – SEVERINENI
•             CENTRUL JUDEŢEAN DE RESURSE ŞI DE ASISTENŢĂ EDUCAŢIONALĂ CARAŞ – SEVERIN
•             PALATUL COPIILOR REŞIŢA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu