Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 13 aprilie 2015

STRATEGIA DE DEZVOLTARE A MUNICIPIULUI REȘIȚA ȘI DE CREARE DE LOCURI DE MUNCĂ

INFORMARE PRIVIND STRATEGIA DE DEZVOLTARE A MUNICIPIULUI REȘIȚA ȘI DE CREARE DE LOCURI DE MUNCĂ
    Prezintă: Municipiul Reșița.          
Strategia de Dezvoltare a Municipiului Reșița pentru perioada 2014-2020 se bazează pe realizarea unor planuri integrate care, pe lângă măsurile obligatorii cu privire la infrastructură şi locuințele sociale, vor include și măsuri complementare în domeniile educației, sănătății, serviciilor sociale și ocupării forței de muncă, măsuri care să răspundă la nevoile specifice ale comunității (sub formă de acțiuni de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunităților locale).
Municipiul își propune ca obiectiv dezvoltarea integrată – teritorială, economică, socială și educațională, devenid centru urban și al zonei metropolitane. Dezvoltarea se va face prin susținerea tuturor sectoarelor ale Reșiței, prin sprijinirea resurselor umane, dar în special prin dezvoltarea infrastructurii urbane, a rețelelor de utilități și a serviciilor de bază pentru cetățeni.
Elaborarea  strategiei s-a făcut în perioada 2013-2014 şi s-a aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Reşiţa Nr. 341 din 25.11.2014, şi se va actualiza după lansarea Ghidurilor de finanțare 2014-2020, pentru a asigura coerenţa cu principiile programelor operaţionale și cu fiecare altă ocazie în care se impune.
Unul dintre factorii cheie pentru promovarea unei creșteri economice competitive și pentru stimularea activității economice în zone mai puțin dezvoltate este reprezentat de asigurarea disponibilității unei forțe de muncă ”gata de lucru”, care să răspundă nevoilor în creștere ale mediului de afaceri.
Valorificarea în mod optim a potențialului forței de muncă, crearea condițiilor pentru creșterea gradului de participare pe piața muncii și accesul la locuri de muncă de calitate sunt prioritare pentru atingerea obiectivelor de competitivitate economică, sustenabilitate și incluziune socială.
Pentru dezvoltarea economică a Municipiului Reșița și asigurarea integrării cetățenilor pe piața muncii, s-a stabilit ca obiectiv general strategic dezvoltarea municipiului ca centru socio-educațional, care să sprijine resursa umană în dezvoltarea personală de la nivelul educațional la cel de susținere socială, medicală și promovarea reducerii decalajelor economice.
Formarea de calitate a resurselor umane este o precondiție a creşterii competitivităţii  pe piața muncii. O forță de muncă înalt calificată este esențială pentru o economie bazată pe cunoaștere, competitivă și durabilă.
Susținerea  forței de muncă se poate face doar prin asigurarea condițiilor integrate pentru populație, inclusiv sistemul medical și social. O stare bună de sănătate este un element esențial al bunăstării umane, reprezentând o valoare în sine. Aceasta trebuie privită din prisma a două unghiuri de vedere: la nivel individual, o stare bună de sănătate permite oamenilor să își desfășoare bine activitățile și o un grad ridicat al calității vieții, iar la nivel societal, o stare de sănătate ridicată este un element cheie al capitalului uman contribuind la competitivitatea la nivel local, județean, regional.
În ultimii ani un număr tot mai mare de autorități locale s-au implicat în dezvoltarea de servicii medicale și sociale destinate grupurilor de populație defavorizate din punct de vedere social (romi, copii ai străzii, familii numeroase cu venituri mici, bătrâni singuri cu nevoi medicale și sociale crescute, etc.). Având în vedere faptul că starea de sănătate a acestor categorii de populație are un impact asupra întregii comunități, este necesară demararea de proiecte de servicii medico-sociale, dezvoltate în parteneriat cu primăriile, instituții, responsabile de protecția socială, biserici, ONG-uri, etc.

          Deși crearea de noi locuri de munca nu face parte din atribuțiile administrației locale  conform prevederilor Legii 215/2001, totuși în virtutea articolului 36 , alin 2 , lit. c  din aceeași lege, are atribuții privind dezvoltarea economică, socială și de mediu a municipiului . În acest sens Primăria Municipiului Reşiţa a întreprins o serie de acţiuni în vederea creării unui mediu favorabil dezvoltării economice a oraşului  și care să aibă ca efect crearea de noi locuri de muncă .
-    Pentru stimularea localizării noilor investitori, administraţia locală a organizat întâlniri la care au participat reprezentanţi ai firmelor interesate în localizarea afacerilor lor in Reşiţa şi persoane în căutarea unui loc de muncă . În acest sens municipalitatea a promovat campanii în presă  pentru mediatizarea acestor întâlniri şi a invitat şi reprezentanţi ai AJOFM.
-    Întâlniri cu persoane de decizie din companiile din oraş pentru a găsi soluţii comune la problemele pe care acestea le întâmpina în activitatea curentă şi în special în găsirea de personal calificat.  Propunerile discutate au fost analizate prin prisma  pârghiilor legale pe care administraţia locală le are la dispoziţie pentru a interveni şi a regla anumite disfuncţionalităţi .
La aceste întâlniri au participat , prefectul  judeţului, reprezentanţi  ai instituţiilor de învăţământ , ai Universităţii Eftimie Murgu , ai sindicatelor , ai  AJOFM , şi  presa  locală.
La una din aceste întâlniri s-au prezentat şi noile reglementări instituite prin  Hotărârea nr. 332 din 23 aprilie 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă şi  Hotărârea nr. 807 din 17 septembrie 2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie .
-   Punerea la dispoziţia agenţilor economici interesaţi să realizeze investiţii în oraş, a documentatiilor disponibile la departamentele administraţiei locale (studii de teren, măsuratori topografice, etc.), cât şi a personalului de specialitate pentru vizitarea amplasamentelor.
-      Facilitarea contactului între investitorii interesaţi în dezvoltarea unei afaceri în oraş, şi deţinatori de spaţii de producţie , terenuri şi hale , pentru zone in care administraţia nu deţine proprietăţi imobiliare disponibile .
-      Relaţia constanta cu ambasadele si consulatele straine si romanesti , pentru a se păstra vizibilitatea facilitatilor oferite si posibilitatile de dezvoltare a afacerilor in Reşiţa . Se pastrează o legatura periodica cu reprezentanţii departamentelor comerciale ale acestora prin corespondenta  si e-mail-uri .
-      Reclamă gratuită pe site-ul Primăriei municipiului Resita, www.primariaresita.ro  pentru firmele care solicită acest lucru precum şi link-uri spre paginile acestora .
-    S-a aprobat Hotărârea Consiliului Local nr. 149/2010 prin care s-a redus preţul de concesionare a terenurilor din Zona Industrială Valea Ţerovei de la 0,7 euro/mp/an la 0,35 euro/mp/an (faraTVA).
-    Ca  facilitate de ordin fiscal s-a  pastrat bonificaţia in procent maxim de 10 % pentru achitarea integrala a impozitului pe terenuri şi cladiri pâna în data de 31 martie a anului în curs.
-   Măsuri pentru reducerea duratei de eliberare a unor avize şi autorizaţii specifice administraţiei locale,  precum şi pentru analizarea propunerilor de investiţii .
        Toate măsurile propuse sunt în conformitate cu O.U.G. nr. 77/2014 actualizată privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 , astfel încât să fie stimulaţi în egală măsură atât investitorii autohtoni cât şi cei străini.
În cazul în care investitori importanţi işi manifestă interesul ferm pentru localizarea în municipiul Reşiţa , administraţia locală este deschisă să demareze împreună cu aceştia şi cu Consiliul Concurenţei procedurile de acordare a facilităţilor, în conformitate cu specificaţiile Legii concurenţei nr. 21/1996 şi în conformitate cu prevederile Tratatului Comisiei Europene.
De la ultima şedinţă a comisiei de dialog social , din luna  decembrie 2014, au avut loc 4 întâlniri cu reprezentanţi ai unor companii străine şi întâlniri la Ambasada Azerbaidjan-ului la Belgrad pentru prezentarea oportunităţilor investiţionale oferite de administraţia reşiţeană .
Ca urmare a demersurilor făcute de Primărie,  în luna ianuarie  compania Ainee a deschis un punct de lucru în Reşiţa şi a angajat  46 de persoane . Urmează să mai angajeze încă 54 de persoane .
Pentru creşterea atractivităţii investiţionale, ar fi benefică încluderea în strategia judeţeană a realizării unei autostrăzi care să tranziteze Banatul de munte  şi să conecteze regiunea la coridoarele europene de transport internaţional,  precum şi a unei şosele rapide care să lege Reşiţa de autostrada Nădlac-Arad-Timişoara-Lugoj-Deva-Sibiu-Piteşti . Realizarea acestor obiective ar fi benefică pentru Reşiţa şi implicit pentru întregul judeţ.
Totodată considerăm că implicarea altor instituții și organizații (ex: Camera de Comerț și Industrie, AJOFM) în promovarea oportunităților de afaceri și a potențialului de forța de muncă din oraș ar fi benefică pentru impulsionarea dezvoltării economice a Reșiței .
Sperăm ca odata cu reluarea trendului de creştere economică,  şi având în vedere demersurile autorităţii locale pentru promovarea municipiului Reşiţa şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, intenţiile diverşilor investitori să se materializeze în investiţii productive cu efecte imediate in creştera numărului de locuri de muncă şi a veniturilor populaţiei.


                        PRIMAR,
                      MIHAI STEPANESCU                     Director Executiv                    
                                                                                Titiana CĂTANĂ           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu