Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 1 octombrie 2023

ACŢIUNEA CLEAN WATERS 2023

În perioada 22 - 28 septembrie 2023, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Autoritatea Navală Română şi Garda Naţională de Mediu, a organizat operaţiunea "CLEAN WATERS".

Activităţile au vizat respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, prevenirea şi combaterea poluării, verificarea personalului navigant şi a conducătorilor de ambarcaţiuni, pe linia consumului de băuturi alcoolice, respectarea regimului juridic al frontierei de stat şi prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale.

Totodată, au fost desfăşurate acţiuni pentru verificarea respectării prevederilor referitoare la regimul deşeurilor, evidenţa deşeurilor, depozitări, instalaţii de stocare, epurare, racorduri de descărcare la mal sau plutitoare a apelor impurificate (nave, docuri, pontoane), combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu produse accizate, verificarea legalităţii folosirii forţei de muncă, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a deţinerii şi folosirii uneltelor de pescuit interzise, precum şi a valorificării fără documente legale a peştelui şi produselor piscicole, asigurarea respectării legislaţiei în vigoare referitoare la extracţia şi valorificarea produselor de balastieră, precum şi protecţia intereselor statului în materie de fiscalitate şi protejarea mediului înconjurător.

În urma activităţilor desfăşurate, în zona porturilor, au fost legitimate 651 de persoane şi au fost verificate 215 autovehicule, 90 de nave, 17 autorizaţii de pescuit, 17 licenţe de pescuit şi 90 de permise de pescuit.

Au fost constatate 10 infracţiuni, aplicate 52 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.660 de lei, iar, în cadrul activităţii de urmărire penală, sunt cercetate 6 persoane.

Exemplu:

1. La data de 26 septembrie a.c., poliţiştii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa - Serviciul Judeţean de Poliţie Transporturi Ialomiţa şi Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Constanţa au pus în aplicare 7 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Constanţa, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial, producerea, importul, deţinerea, comercializarea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament şi tâlhărie calificată.

În cadrul activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 15 unelte de pescuit comercial tip setcă, din care 12 din plasă monofilament în lungime de aproximativ 850 de metri şi 3 din fir textil în lungime de aproximativ 300 de metri, deţinute ilegal şi 5 terminale mobile.

În urma administrării probatoriului, s-a dispus reţinerea a două persoane, ambele din judeţul Constanţa, pentru 24 de ore, fiind introduse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Constanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu