Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 octombrie 2023

Programul de burse SoNoRo Interferenţe continuă în toamna acestui an


Programul de burse SoNoRo Interferenţe continuă în toamna acestui an.
Bursierii vor susţine două concerte la Casa Artiştilor Buşteni şi la Sala mică a Ateneului Român

Ediţia a XVII-a a programului de burse SoNoRo Interferenţe continuă cu un workshop programat în perioada 9-15 octombrie 2023 la Casa Artiştilor din Buşteni, după două workshopuri care au avut loc în prima parte a anului, la Traunstein, în Germania, şi la Montepulciano, în Italia.

Programul SoNoRo Interferenţe se adresează muzicienilor români, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, şi a fost iniţiat cu scopul de a crea pe termen lung o elită muzicală, continuând demersul Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieţii muzicale europene. Timp de 17 ani au fost acordate peste 500 de burse, Festivalul SoNoRo şi partenerii săi onorând astfel educaţia şi importanţa pe care aceasta o are pentru performanţa individuală a muzicienilor. Creat la doar un an după Festivalul SoNoRo, programul de burse SoNoRo Interferenţe reprezintă o platformă de învăţare continuă pentru tinerii muzicieni, unde aceştia au acces la instruire prin intermediul artiştilor experimentaţi şi a profesorilor de la universităţi de prestigiu din Europa. Acest context artistic promovează inovaţia şi dezvoltarea continuă a cunoştinţelor şi abilităţilor muzicale, iar tinerii muzicieni au dovedit pe parcursul acestor ani că investiţia continuă în educaţie aduce cele mai bune rezultate pe termen lung.

Prin crearea programului de burse SoNoRo Interferenţe, cred că am făcut una dintre cele mai bune alegeri din viaţa mea profesională. Fiind eu însumi muzician şi înţelegând valoarea studiului şi a marilor întâlniri cu profesorii potriviţi, am fost pe deplin conştient că vom obţine rezultate extraordinare cu un astfel de proiect. Iată-ne acum aproape de finalul celui de-al 17-lea an de SoNoRo Interferenţe, când pregătim ultimul workshop din acest an, într-un spaţiu foarte potrivit pentru studiu - Casa Artiştilor din Buşteni. Este un loc ideal pentru muzică, fiind conceput special în acest scop, iar bursierii noştri se pot bucura nu doar de orele intense de studiu, ci şi de un peisaj extraordinar de frumos. Sunt încântat şi recunoscător că la acest workshop ni s-au alăturat parteneri noi, şi anume Alpha Bank şi Maldon & Wat -branduri care cred în educaţia noilor generaţii de muzicieni - a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo şi iniţiatorul programului SoNoRo Interferenţe.

Bursieri care vor participa la workshopul SoNoRo Interferenţe din Montepulciano sunt următorii:
vioară - Ştefan Şimonca-Opriţa, David Brasai, Sebastian Manning, Luca Dumitru Amarandei;
violă - Erika Kecskes, Timeea Hăpăianu;
violoncel - Tudor Ioan, Andra Maria Popescu;
pian - Ioana Andreescu, Valenţiu Grigorescu, Daria Vasile.

Maeştrii care îi vor îndruma pe bursieri sunt muzicieni renumiţi şi profesori experimentaţi:
Christoph Wyneken (vioară/ (violinist şi dirijor, profesor la Academia de Muzica din Freiburg);
Alexandra Tîrşu (vioară/ susţine cursuri de măiestrie în Europa şi Asia);
Răzvan Popovici (violă/ profesor la Conservatorul Regal din Anvers);
Răzvan Suma (violoncel/ profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti);
Cristiana Miharţ (pian/ cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti).

În data de 13 octombrie 2023, la ora 19:30, bursierii şi profesorii lor vor susţine un concert cu intrare liberă la Casa Artiştilor Buşteni, iar în 15 octombrie 2023, de la ora 11:30, va avea loc un concert la Sala mică a Ateneului Român (bilete AICI). În programul concertelor, lucrări de Ludwig van Beethoven, Antonin DvoĹ™ak, Maurice Ravel şi Johannes Brahms.

Casa Internaţională a Artiştilor Buşteni îşi propune să fie un refugiu pentru procese creative în mijlocul unui peisaj minunat. Cele zece camere de oaspeţi ale spaţiului invită muzicienii şi iubitorii de muzică la odihnă, relaxare şi contemplare interioară. Aici se pot desfăşura cursuri de măiestrie, seminarii sau colocvii şi există posibilitatea de a face muzică împreună, de exemplu în ansambluri mici de muzică de cameră, care se pot întâlni pentru a elabora şi perfecţiona un program de concert.
Considerată una dintre bijuteriile arhitectonice ale României, clădirea Ateneului Român din Bucureşti este produsul "Societăţii Culturale Ateneul Român", fondată în 1865 de un grup entuziast format din Constantin Esarcu, V. A. Ureche, C. Rosetti, N. Kreţulescu, Al. Odobescu şi alţii. Locul unde s-a ridicat Ateneul Român aparţinea familiei Văcăreştilor. Planurile, în stil neoclasic, au fost concepute de arhitectul Albert Galleron, iar în doi ani clădirea a fost aproape gata, fiind inaugurată la 14 februarie 1888.

*** Bursa de studii SoNoRo Interferenţe se adresează tinerelor talente muzicale şi constă în gratuitatea cursurilor cu durata de o săptămână (muzică de cameră şi instrument solo: vioară, violă, violoncel şi pian; canto), cazarea şi mesele pe durata programului. Mai multe informaţii sunt disponibile pe https://interferente.sonoro.ro/.
SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, precum Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied şi Traunstein) şi Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care workshop-urile SoNoRo Interferenţe s-au desfăşurat în România, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, reşedinţa Băncii Naţionale de la Păltiniş şi Palatul Cantacuzino din Buşteni.

Mulţi dintre câştigătorii burselor au obţinut rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, în cadrul unor instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zurich, Hamburg şi Bucureşti. Câţiva dintre bursieri au participat la concursuri importante din întreaga lume şi au obţinut rezultate remarcabile, câteva exemple în acest sens fiind reuşitele lui Andrei Ioniţă - Premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului "P.I.Ceaikovski" din Moscova (2015), a lui Ştefan Cazacu - Premiul al III-lea la secţiunea Violoncel a Concursului Internaţional "George Enescu" (ediţia 2020-2021), a lui Valentin Şerban - Premiului I la secţiunea Vioară a Concursului Internaţional "George Enescu" (2021) sau a Mariei Marica - Premiul I la secţiunea Vioară a Concursului Internaţional "George Enescu" (2022).

Platforma culturală SoNoRo: https://sonoro.org/
Facebook: https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo/
Instagram: https://www.instagram.com/sonorofestival/
Youtube: http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Prezentat de Vodafone

Sponsor principal: Alpha Bank

Partener principal: Institutul Cultural Român

Parteneri: Maldon & Wat, Palazzo Ricci, Festival di Pasqua, Chiemgauer Musikfruhling, Casa Artiştilor din Buşteni, Filarmonica George Enescu, Ensemble Raro

Parteneri media: RFI România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Igloo, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Promenada-Culturala.ro, CARIERE, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, Klarmedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu