Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 octombrie 2023

Cursuri de limba și cultura japoneză, prin noul Centru UPT de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia

Cursurile de limba și cultura japoneză, desfășurate și în anii trecuți cu un succes peste așteptări, revin la Universitatea Politehnica Timișoara, organizate, de această dată, sub egida noului Centru UPT de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia. Susținute de prof.dr. Camelia Nakagawara (aka Kameria sensei), acestea se vor derula în perioada 23 octombrie -  2 decembrie 2023, exclusiv online.

Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, nou înființat în cadrul Universității Politehnica Timișoara, poartă numele „Jutsu”, un termen ce poate însemna atât artă, cât și tehnică. Inaugurarea centrului marchează Festivalul Culturii Japoneze desfășurat la Universitatea Politehnica Timisoara în cadrul evenimentelor Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Centrul de Artă și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia din cadrul Universității Politehnica Timișoara are ca obiectiv essential creșterea conexiunilor dintre universitate și Japonia, care conduce lumea în multe discipline tehnologice, dar este și responsabilă pentru inventarea multor metodologii de afaceri pe care companiile din întreaga lume le folosesc. În japoneză, cuvântul pentru artă, geijutsu, și cuvântul pentru tehnologie, gijutsu, sunt strâns legate, amândouă conținând același caracter, jutsu, care poate însemna atât artă cât și tehnică.

Prof. Dr. Nakagawara este niponolog cu studii postuniversitare la Universitatea Columbia, New York (MA în predarea limbilor străine, Teachers College) și Universitatea din Chicago (PhD în Limbi și Civilizații Est-Asiatice), cu o lungă experiență de cercetare și predare la nivel universitar atât în Japonia cât și în SUA.

Cursurile se desfășoară pe module - Modulul zero (zero experiență de învățare a limbii), Modulul elementar (cei care au participat la curs în grupa zero din toamna trecută sau alte sesiuni), Modulul intermediar, Modulul pre-avansat - iar fiecare modul constă în 5 ședințe a câte 75 de minute. Taxa pentru întregul modul este de 250 de lei pentru publicul larg. Studenții și elevii beneficiază de o reducere de 20%, deci plătesc 200 lei pentru întregul modul, iar studenții și angajații UPT beneficiază de gratuitate.

Înscrierile se fac pană marți, 24 octombrie 2023, 2023, orele 19:00.

Pentru înscriere, publicul larg, studenții de la alte facultăți dar și elevii se pot înscrie completând acest formular:

https://forms.gle/47uLbhmodCS3FA856

Studenții și angajații UPT beneficiază de gratuitate la acest curs și se pot înscrie completand acest formular:

https://forms.gle/wm8YLTAQjEyeMPS19

Luni, 23 octombrie, orele 19:15-20:15, Kameria sensei va ține o întâlnire online pentru organizare, întrebări și explicații. Toți cursanții înscriși și doritorii sunt invitați să participe (participarea la această întâlnire este gratuită). Pentru a primi invitația, precum și pentru întrebări sau solicitări, scrieți doamnei Camelia Nakagawara (aka Kameria sensei) la: sensei.k.333@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu