Rectorul UPT şi ministrul Educaţiei au semnat contractul de finanţare pentru Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Vest Timişoara
Biblioteca Universităţii Politehnica Timisora a găzduit luni, 9 octombrie 2023, ceremonia de semnare a contractului de finanţare pentru Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Vest Timişoara de către ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf. Univ. Dr. ing. Florin Drăgan, UPT fiind liderul proiectului de realizare a unui campus de peste 20 de milioane de euro, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), eveniment la care au fost prezenţi reprezentanţii partenerilor de proiect.
Finanţarea a fost accesată de Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Vest Timişoara, constituit special în acest scop şi format din 31 de parteneri - Universitatea Politehnică Timişoara (lider de proiect), Primăria Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea de Ştiinţele Vieţii Regele Mihai I Timişoara, Inspectoratul Şcolar, şapte licee, 16 companii şi trei asociaţii ale mediului de afaceri.
"Mă bucur că putem semna astăzi contractul de finanţare pentru Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Vest Timişoara, având ca lider de proiect Universitatea Politehnică Timişoara, având ca sprijin întreaga Alianţă Timişoara Universitară. Mă bucur şi pentru prezenţa colegilor care reprezintă învăţământul preuniversitar, cât şi a reprezentanţilor companiilor, angajatori care fac parte din acest consorţiu ce are ca scop apropierea mediului educaţional de nevoile pieţei muncii. E un parteneriat model din punct de vedere al coagulării tuturor forţelor care pot să facă din ruta duală completă un punct de atracţie al învăţământului românesc. Ruta duală completă reprezintă una dintre reformele principale ale noului pachet legislativ România Educată, în ideea recredibilizării formării pentru meserii, de oferire a unui orizont profesional cât mai înalt celor care aleg ruta de formare tehnologică duală", a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf. Univ. Dr. ing. Florin Drăgan, a completat: "Am aşteptat cu nerăbdare acest moment pentru care a fost depusă o muncă foarte elaborată. Aş vrea să mulţumesc colegilor din universităţile partenere, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Timiş, Primăriei Timişoara, care a pus terenul la dispoziţie şi a răspuns foarte prompt solicitărilor noastre şi s-au implicat active în derularea proiectului, şi, nu în ultimul rând, celor 16 firme partenere pentru tot efortul depus în acest proces. E un moment important noi, fiindcă setează învăţământul dual în România, iar Universitatea Politehnică Timişoara este lider în acest proiect, fiind partener şi într-un alt proiect simular, la Arad, tocmai pentru expertiza pe care o avem în acest domeniu. Putem acum realiza o rută curriculară completă, până la nivel de doctorat inclusiv".
Campusul de educaţie duală va concentra, într-un spaţiu care urmează să fie construit pe strada Orion, în Calea Buziaşului, pe un teren de circa 30.000 de mp aparţinând Primăriei, energia mediului academic şi economic local şi regional şi elevii interesaţi să înveţe o meserie. Scopul campusului este de a apropia oferta forţei de muncă calificată de nevoile reale de pe piaţa forţei de muncă. Formarea elevilor va fi realizată cu ajutorul firmelor.
Pe lângă construcţia campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul învăţământului dual, plata burselor pentru elevi şi studenţi, precum şi măsuri conexe de creştere a calităţii şi vizibilităţii învăţământului dual.
Din punct de vedere al funcţiunilor Campusul regional profesional integrat acoperă următoarele categorii:
6 clustere (grupuri) spaţii educaţionale pre-universitare fiecare cu câte 5 săli de clasă, laboratoare, spaţiu pentru profesori, spaţiu de recreere, sala comună, grup sanitar, circulaţii;
6 clustere (grupuri) spaţii educaţionale universitare fiecare cu câte 3 săli de curs, laboratoare, spaţiu pentru profesori, spaţiu de recreere, sala comună, grup sanitar, circulaţii;
Ateliere practica specializata: electronica, mecanică, electrică, robotica, telecomunicaţii, industria apei, Horeca
Spaţii cazare: 60 camere de locuit, grupuri sanitare, spălătorie/ uscătorie, chicinete, spaţiu de co-working, holuri circulaţii;
Zona campus management - recepţie, birouri, sala de lucru;
Zona biblioteca - cu săli de studiu în grup şi individual, spaţii calculatoare;
Sala de sport şi anexe şi vestiare;
Zona cantina şi cafenea cu bucătărie şi spaţii de servire masa;
Zona de Aula /Auditorium.
Întregul campus va respecta standardul NZEB - 20% - Nearly Zero Energy Buildings minus 20%, cu o producţie de energie regenerabilă de minim 30% din consumul de energie primară.
Departament Comunicare şi Imagine
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu