Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 18 octombrie 2023

Combaterea dezinformării: Reprezentanţa Comisiei Europene în România lansează platforma online trUE

 
Reprezentanţa Comisiei Europene în România lansează astăzi, 16 octombrie, o nouă platformă online dedicată combaterii dezinformării: trUE - Adevărul gol-goluţ.

Platforma va ajuta la consolidarea strategiei de combatere a unui fenomen din ce în ce mai prezent atât la nivel global cât şi în societatea românească. Noua platformă îşi propune să vină în sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea ştirilor false şi a informaţiilor distribuite în mediul online cu scopul de a dezinforma.

Platforma "trUE - Adevărul gol-goluţ" reuneşte articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar şi materiale didactice ce pot fi folosite în timpul orelor de curs.

"65% dintre români declară că ştirile sau informaţiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democraţie în general, conform Eurobarometrului Standard 98. Ne dorim ca 'trUE - Adevărul gol-goluţ' să ofere un set de bază de instrumente cu ajutorul căruia cât mai mulţi români să poată identifica informaţiile care denaturează realitatea cu privire la Uniunea Europeană şi nu numai, apărute în spaţiul public. Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformării, materiale ce pot fi folosite în sălile de clasă de către profesori, informaţii despre mituri demontate, podcast-uri video realizate de influencerii care ne ajută să 'traducem' informaţii uneori tehnice pe înţelesul tuturor şi multe altele", a declarat Ramona Chiriac, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

"Verifică! Verifică încă o dată! Eşti sigur că e adevărat? Abia acum poţi distribui!" - este doar unul din sfaturile concrete din articolele care demistifică cele mai populare informaţii false. De asemenea, în platformă sunt disponibile şi cele mai noi resurse puse la dispoziţie de Comisia Europeană, precum orientări pentru profesori şi modalităţi de încurajare a obiceiurilor "sănătoase" de utilizare a mediului online.

Materiale video realizate de influenceri precum Dezaburit sau Zaiafet sunt disponibile în noua platforma. Unul dintre materiale explică "Ce este şi cum recunoşti o ştire falsă în 7 paşi".

Noua platformă încurajează şi interacţiunea cu publicul larg. La adresa de email comm-rep-ro-true@ec.europa.eu, cei interesaţi se pot alătura iniţiativei noastre sau ne pot semnala cazuri de dezinformare legate de Uniunea Europeană.

Context
Confrom Eurobarometrului Standard 98, mai mult de jumătate dintre români (63%) declară că deseori întâlnesc ştiri sau informaţii care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false. 61% dintre români sunt de acord că acestea sunt o problemă pentru România.

Lupta împotriva dezinformării este un efort comun, care implică toate instituţiile europene. UE conlucrează cu platformele online pentru a le încuraja să promoveze surse oficiale, să penalizeze conţinutul care se dovedeşte fals sau înşelător şi să şteargă conţinutul ilegal şi pe cel care ar putea dăuna sănătăţii sau integrităţii fizice a oamenilor.

Această colaborare a fost reînnoita în 2022 pentru a include lecţiile învăţate în urma pandemiei COVID19, cât şi ca urmare a războiului Rusiei din Ucraina.

Mai mult de atât, prin Regulamentul privind serviciile digitale, intrat în vigoare pe 16 noiembrie 2022, Uniunea Europeană ia măsuri clare în combaterea răspândirii dezinformării. Această nouă lege pune responsabilitatea în braţele platformelor online în ceea ce priveşte eradicarea conţinutul dăunător, prin măsuri riguroase fără precedent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu