Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 13 martie 2024

Universitatea Politehnica Timișoara lansează campania de admitere 2024



Universitatea Politehnica Timișoara a lansat campania de admitere 2024, atât la nivel de licență, cât și la nivel de masterat, după ce Senatul UPT a aprobat Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor de admitere și a calendarelor aferente. Ca element de noutate, se păstrează și în acest an posibilitatea preînscrierii elevilor, beneficiind astfel de reducerea taxei de înscriere.
Studii de licență
La toate cele 10 facultăți din cadrul Universității Politehnica Timișoara, admiterea se organizează prin concurs (de dosare sau cu probă de verificare a cunoștințelor), atât pe locurile finanțate de la bugetul de stat, cât și pe locurile cu taxă. Facultățile, prin metodologii și proceduri proprii, vor detalia modalitățile concrete de derulare a procesului de admitere, acolo unde este cazul.
Admiterea la ciclul de studii licență în UPT se organizează pe domenii de licență. Un domeniu de licență cuprinde una sau mai multe specializări/programe de studii. Separarea studenților pe specializări se va face după metodologiile proprii ale facultăților.
Secțiunea de concurs reprezintă o grupare de domenii de licență cu un anumit grad de înrudire, asociată de obicei unei facultăți. Înscrierea candidaților se realizează pe secțiuni de concurs. În cadrul unei secțiuni, un candidat poate opta pentru unul/mai multe/toate domeniile de licență incluse.
Categoriile de candidați care beneficiază de locuri distincte, finanțate de la bugetul de stat, sunt: Absolvenți cu diplomă de bacalaureat de etnie rromă; Absolvenți cu diplomă de bacalaureat provenind de la licee situate în mediul rural; Absolvenți cu diplomă de bacalaureat care optează să concureze pe locurile alocate Serviciului Român de Informații; Absolvenți cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială; Absolvenți cu diplomă de bacalaureat din categoria persoanelor cu cerințe educaționale speciale/dizabilități. Pentru candidații sportivi de performanță, în baza tradiției Universității Politehnica Timișoara de promovare a sportului universitar, la nivel de universitate sunt alocate 5 locuri, taxa de școlarizare fiind suportată de UPT din venituri proprii.
Preînscrierea candidaților la concursul de admitere se face online folosind aplicația dedicată Enroll (https://enroll.upt.ro/). Accesarea aplicației de preînscriere se realizează din pagina web dedicată admiterii: https://admitere.upt.ro/ .
Perioada de preînscriere pentru sesiunea iulie este 01 iunie 2024 – 10 iulie 2024. Candidații sunt încurajați să își creeze conturi pe platforma Enroll, începând cu data de 01 iunie 2024, și să completeze fișa de înscriere, respectiv să încarce documentele necesare. Transmiterea dosarului în perioada 01 iunie – 10 iulie 2024 reprezintă preînscrierea candidatului în procesul de admitere și constă în: completarea fișei de înscriere (inclusiv alegerea opțiunilor de concurs), încărcarea documentelor solicitate (mai puțin diploma de bacalaureat), plata online a taxei de înscriere sau încărcarea dovezii de plată a acestei taxe sau a documentelor ce atestă situațiile de scutire de taxă. Finalizarea procedurii de preînscriere se va face prin apăsarea butonului „Transmite dosarul de admitere la …” din aplicația Enroll. Candidații care se preînscriu în perioada mai sus menționată vor beneficia de reducerea taxei de înscriere, conform hotărârii Senatului UPT.
Pentru a se înscrie în concurs, candidații au obligativitatea de a încărca în contul creat pe platforma Enroll, în perioada de înscriere, o copie a diplomei de bacalaureat/adeverinței și de a completa fișa de înscriere cu media de bacalaureat.
Înscrierea candidaților la concursul de admitere se face online folosind aplicația dedicată Enroll (https://enroll.upt.ro/). Accesarea aplicației de înscriere se realizează din pagina web dedicată admiterii: https://admitere.upt.ro/ .
Candidații se pot înscrie la admitere și utilizând infrastructura universității pusă la dispoziția acestora atât la nivelul facultăților organizatoare ale secțiunilor de concurs, cât și în centrele zonale de informare, înscriere și confirmare.
Studii de masterat
Universitatea Politehnica Timişoara organizează concurs de admitere la ciclul de studii masterat, cu durata de 2 ani, pentru programe de studii din domeniile fundamentale de ierarhizare: „Ştiinţe Inginereşti”, „Ştiinţe sociale”, „Ştiinţe umaniste şi arte” şi „Matematică şi științe ale naturii”.
Admiterea la masterat se desfășoară pe bază de concurs, după o procedură stabilită de către facultăţi, ce se finalizează cu o notă de apreciere sintetică.
Participarea candidaţilor la concursul de admitere este condiționată de înscrierea lor prealabilă la acest concurs.
Înscrierea la concursul de admitere pentru anul universitar 2024-2025 se realizează online, folosind aplicația dedicată Enroll (https://enroll.upt.ro/). Accesarea aplicației de înscriere se realizează din pagina web dedicată admiterii: https://admitere.upt.ro/.
Au dreptul să participe la concursul de admitere pentru studiile universitare de masterat numai absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă. Înscrierea candidaților la concursul de admitere se face online folosind aplicația dedicată Enroll (https://admitere.upt.ro/). Facultățile pot organiza birouri de admitere care să ofere suport candidaților.
Admiterea la masterat se desfășoară pe bază de concurs, după o procedură stabilită de către facultăți. Aceasta poate consta din probe de verificare a cunoștințelor şi abilităților, susținerea unui interviu, completarea unei fișe de apreciere, etc. Pentru anul universitar 2024 – 2025, admiterea se va desfășura online sau față în față, în funcție de decizia fiecărei facultăți, cu informarea din timp a candidaților.





Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu