Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 14 martie 2024

Societatea civilă cere o Sănătate Nouă: prioritizarea sănătăţii şi o finanţare adecvată


* Coaliţia Votez pentru Sănătate relansează campania de informare şi mobilizare publică Votez pentru Sănătate, care îşi propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică şi să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate, în contextul intens electoral al anului 2024.

* Campania Votez pentru Sănătate esteo iniţiativă a societăţii civile, susţinută la acest moment de 30 de organizaţii. 16 dintre ele sunt asociaţii de pacienţi şi ONG-uri, care reprezintă vocea pacienţilor români.

* Iniţiatorii cer O SĂNĂTATE NOUĂ pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene. Acest lucru se poate realiza doar cu o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate: 9% din PIB finanţare pentru Sănătate.

Bucureşti, 13.03.2024 - 9% alocare bugetară din fonduri publice pentru Sănătatea Nouă, cer membrii Coaliţiei Votez pentru Sănătate, care au relansat astăzi campania de informare şi mobilizare publică Votez pentru Sănătate, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului. Împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din Bucureşti-Ilfov, cu reprezentanţi ai pacienţilor, manageri de spitale, medici, farmacişti, reprezentanţi ai asociaţiilor industriei farmaceutice, Coaliţia Votez pentru Sănătate a dat startul unei caravane de dezbateri la nivel regional şi local, prin care îşi propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populaţie şi decidenţi. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri şi standuri informative pentru publicul larg în oraşe ca Bucureşti, Iaşi, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara, etc.

"Sănătatea îţi arată adevărata ei valoare când simţi că o pierzi sau când un om drag aleargă după ea şi eşti neputincios. Toţi am simţit ce înseamnă să cauţi medici buni, tratamentele cele mai noi, medicamentele abia lansate şi să nu reuşeşti. Ştiu că anul acesta e unul în care avem şansa să schimbăm ceva, să stabilim împreună că investim în sănătate. Alături de educaţie e cea mai profitabilă armă!", a declarat Alessandra Stoicescu, moderatoarea evenimentului şi ambasadoare a campaniei.

"Pacienţii români au nevoie de mai mult. Au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, au nevoie să recâştige încrederea în sistemul de sănătate şi să vadă că nu ne mai confruntăm cu lipsuri şi neajunsuri. De aceea, această iniţiativă este esenţială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta şi mai mult pacienţii români", a declarat Radu Gănescu, Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliţiei Votez pentru Sănătate.

"Sistemul de sănătate din România este subfinanţat şi necesită măsuri suplimentare pentru creşterea finanţării actuale şi viitoare, pentru a acoperi nevoile reale ale pacienţilor şi ale sistemului de sănătate. Dincolo de acestea, este important să înţelegem de ce în România este nevoie, de fapt, de bani mai mulţi pentru sănătate. Iar răspunsul se traduce în ani de viaţă pentru noi toţi", a declarat Cecilia Radu, Preşedinte Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, organizaţie membră a Coaliţiei Votez pentru Sănătate.

Situaţia din România:

* 4,5% din PIB este finanţarea sănătăţii din surse publice în România în 2024, nemodificată faţă de 2023 şi aproape egală cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% (1) din PIB.

* Mult prea mulţi români mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Atât rata mortalităţii prin cauze tratabile, cât şi cea a mortalităţii evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE. (2)

* Speranţa de viaţă a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E.: 75,3 ani, faţă de 80,7 ani, media europeană. (3) Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în faţă doar 4 ani de viaţă sănătoasă (4), de două ori mai puţin faţă de media europeană.

* Pentru români, sănătatea este o prioritate: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie o prioritate pe agenda publică, potrivit studiului "Sănătatea ca prioritate în România". (5)

Coaliţia Votez pentru Sănătate cere o SĂNĂTATE NOUĂ pentru români, cu un acces mai bun la îngrijiri de sănătate, la standarde europene. Acest lucru se poate realiza doar cu o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate. Manifestul campaniei prevede 9 principii cheie:

1. 9% pentru Sănătatea Nouă. Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).

2. Pentru pacienţi, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenţie şi diagnostic, la servicii medicale şi la medicamentele şi tehnologiile medicale salvatoare de vieţi este vital.

3. Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile şi tratabile pentru a atinge o speranţă de viaţă la nivelul european, prin educaţie, prevenţie, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.

4. Eficientizarea finanţării sănătăţii şi a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.

5. Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate şi folosirea unor indicatori de performanţă. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătăţii bazate pe dovezi.

6. Abordare proactivă şi multianuală a modului de finanţare a sănătăţii. Sănătatea şi inovaţia medicală sunt investiţii în Sănătatea Românilor.

7. Personalul medico - sanitar trebuie să rămână în România.

8. Redefinirea şi valorizarea rolului medicilor şi farmaciştilor! O valorizare mai mare a medicinii primare şi reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea şi revalorizarea rolului farmaciştilor în cadrul sistemului de sănătate.

9. Digitalizarea sănătăţii.

***

Despre Campania Votez pentru Sănătate

Votez pentru Sănătate este o campanie de informare şi implicare publică, lansată în octombrie 2016, la iniţiativa Coaliţiei "Votez pentru sănătate", care îşi propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică şi să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate. De-a lungul anilor, Coaliţia a implementat multiple activităţi: campanii publice, dezbateri şi mese rotunde, campanie mass-media şi social media, materiale de informare şi a strâns alături sute de mii de oameni pentru o cauză comună: Sănătatea Românilor.

Coaliţia Votez pentru Sănătate

*

(1) https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hlth_sha11_hf__custom_9549076/default/table?lang=en

(2) https://www.oecd.org/publications/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm

(3) https://www.oecd.org/publications/romania-profilul-sanatatii-in-2023-37ca855a-ro.htm

(4) Indicator al speranţei de sănătate care combină informaţii privind mortalitatea şi morbiditatea (prevalenţa populaţiei care suferă de o boală sau o afecţiune medicală)

(5) "Sănătatea ca prioritate în România", realizat de ISRA Center (membru al Coaliţiei Votez pentru Sănătate), în luna octombrie 2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu